Comisarii de la Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) au verificat, săptămâna trecută, 18 agenți economici vrânceni care vindeau produse la preț redus. „Dintre ope-ratorii economici verificați, doar unul desfășura vânzări de soldare, constatându-se că acesta respecta prevederile legale privind informarea corectă a consumatorilor. Toți ceilalți 17 operatori economici comercializau produse cu reducere de preț sub denumirea de vânzări promoționale/promoții/oferte promoționale. În cadrul acțiunilor de control, s-au constatat diverse abateri de informare la 7 dintre acești comercianți” se arată într-un comunicat de presă al CJPC.
La trei operatori economici nu erau afișate la momentul controlului informațiile referitoare la faptul că oferta promoțională este valabilă în limita stocului disponibil. Este vorba despre un comerciant de mobilă indigenă și din import. De asemenea, nu erau afișate informații privind perioada de desfășurare a promoției. Acest lucru a fost constatat și la comercianți de confecții textile sau încălțăminte. La 4 operatori economici s-au constatat abateri privind modul de afișare a prețurilor.
La un operator economic s-a constatat informarea eronată a consumatorilor cu privire la reducerea de preț aplicată; astfel, la 38 perechi de încălțăminte, în valoare totală de 1.972 lei, etichetele de preț afișate cuprindeau: preț nou, procentul de reducere, precum și prețul vechi, însă prețul nou nu era calculat corect, fiind, în unele cazuri, în defavoarea consumatorilor. În acest caz, operatorul economic a fost sancționat contravențional cu amendă de 3.000 lei.
Pentru abaterile constatate, comisarii CJPC Vrancea au dispus oprirea temporară de la comercializare, până la remedierea deficiențelor de informare, a unor produse în valoare totală de 81.972 lei. Au fost aplicate 5 avertismente și 2 amenzi contravenționale, în valoare totală de 8.000 lei. „Este obligatorie afișarea datei la care încetează oferta (sau afișarea perioadei promoției) sau, dacă este cazul, faptul că oferta promoțională se referă la stocul de bunuri disponibil. Indicarea prețurilor se poate face sub mai multe forme, dar respectând regula principală de a indica în cifre o reducere în raport cu prețurile de referință (prețul vechi tăiat/prețul nou alături sau «preț vechi»/«preț nou», însoțite sau nu de procentul de reducere practicat )”, arată în comunicat Dumitru Dilă, comisarul șef adjunct al CJPC Vrancea.