Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Sindicaliştii salută creşterea salariului minim pe economie


    Salariul minim brut pe economie va fi majorat în acest an în două etape, cu 50 lei de la 1 februarie, ajungând astfel la 750 lei, iar din luna iulie va urca la 800 lei. Decizia a fost luată de Guvernul USL în urma consultărilor cu Fondul Monetar Internațional, iar această creștere a fost aprobată ieri, în cadrul ședinței de Guvern, când a fost adoptat proiectul bugetului național pentru 2013. 
    De creșterea salariului minim vor beneficia peste 55.000 de angajați vrânceni, cât erau înregistrați la data de 31 decembrie 2012, care au contracte active, cu salariul minim pe economie. În această statistică nu sunt incluși funcționarii publici, ci doar personalul contractual.
    Sindicaliștii din Vrancea consideră binevenită măsura creșterii salariului minim, dar aceștia vor ca valoarea să ajungă la 1.000 de lei. „Salariul minim pe economie trebuia mărit de mult. Considerăm că salariul minim ar trebui să ajungă la 1.000 lei. Sunt creșteri peste creșteri, la gaze, energie, gigacalorie, impozite. Pentru angajați, creșterea salariului minim este un plus, cât de mic, pentru cheltuielile zilnice. Oricât este binevenit. Pe angajatori nu îi afectează atât de mult, pentru că mulți angajatori practică munca la negru. Chiar dacă îl ține cu salariul minim pe economie, de 600 de lei, niciun salariat nu stă pe acest salariu, tot îi mai dă din mână 100-200 de lei. Asta înseamnă că suntem un popor de necalificați? Cred că această creștere a salariului minim ar scoate la suprafață și o parte din economia subterană, pentru că angajatorii vor da de la 600 lei, 1.000 lei în mod real”, a spus Emil Răvoiu, liderul sindicatului Cartel Alfa, filiala Vrancea.
    Numărul mare al vrâncenilor plătiți cu salariul minim pe economie explică un fenomen social complex: așa numita „muncă la gri”. Angajatorii preferă să încheie un contract de muncă în care este trecut salariul minim, pentru a plăti mai puțin la stat, iar „în mână” angajatul primește diferența de bani pentru salariul efectiv. Inspectorul șef al ITM Vrancea, Eliza Botezatu, recunoaște că acest fenomen este dificil de combătut, întrucât astfel de situații pot fi depistate doar pe baza declarațiilor angajaților, care de cele mai multe ori preferă să nu recunoască faptul că sunt plătiți suplimentar fără forme legale, deși la pensie vor resimți acest fapt. Angajații acceptă această situație de multe ori pentru a-și păstra locul de muncă, în lipsa alternativelor de pe piața muncii. 
    Ultima oară, salariul minim pe economie a crescut în 2009. Programul de guvernare al USL prevede pentru perioada 2013-2016 creșterea salariului minim la 1.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?