Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, i-a trezit din somnul instituțional pe directorii deconcentratelor din județ, în perspectiva Codului galben de ninsori și viscol care vizează județul nostru. Åeful administrației județene a declarat în cadrul Comandamentului de iarnă reunit la Guvern că Secția de Drumuri Naționale Vrancea (SDN) și CNADNR nu și-au făcut treaba pe cei 570 de kilometri de drumuri naționale, în condiții de viscol puternic și ninsori abundente. Oprișan nu a exclus nici posibilitatea declarării stării de alertă dacă situația o va impune. El le-a recomandat cetățenilor să-și facă provizii pentru două-trei zile.
Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a atras atenția în cadrul Comandamentului de iarnă reunit la Guvern, sub comanda vicepremierului Liviu Dragnea, din cauza înrăutățirii vremii, că personalul și dotările Secției de Drumuri Naționale Vrancea (SDN) sunt mult subdimensionate și nu pot face față unor ninsori și viscole puternice.
Marian Oprișan a afirmat că SDN Vrancea nu și-a făcut niciodată treaba pe cei 570 de kilometri de drumuri naționale existenți în județ. Declarația șefului administrației județene vine în contextul în care directorul Administrației Naționale de Meteorologie a precizat că în perioada imediat următoare vor fi emise mai multe avertizări de viscol și ninsori abundente, toate acestea vizând și județul Vrancea. „În județul Vrancea este cel mai mare nod rutier din sud-estul României, iar Secția de Drumuri Naționale Vrancea este una mult subdimensionată. Îl rog pe ministrul Dan Åova ca împreună cu cei de la CNADNR să ia măsuri pentru că Vrancea are o rețea de 570 de kilometri de drumuri naționale și întotdeauna, repet întotdeauna, SDN Vrancea și CNADNR nu și-au făcut treaba pe cei 570 de kilometri de drumuri naționale”, a spus șeful administrației județene.
Președintele CJ Vrancea, Marian Oprișan, i-a spus vicepremierului Liviu Dragnea să îi transmită ministrului delegat, Dan Åova, că îl roagă să-i răspundă la telefon. „Îl rog pe domnul ministru Dan Åova poate răspunde la telefon pentru că nu îl sun ca să îi declar dragoste, ci pentru că sunt reprezentantul legal și constituțional al 400 de mii de cetățeni și poate că e bine să stea de vorbă cu colegii atunci când sunt probleme urgente”, a încheiat vizibil ironic președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, vicepreședinte al PSD.
Vicepremierul Liviu Dragnea l-a întrebat pe Dan Åova, prezent în sală, dacă dorește să-i răspundă lui Ma-rian Oprișan, dar ministrul delegat a precizat că va analiza situația. „Dacă sunt probleme la Vrancea, vom cerceta și vom lua măsurile pe care le-am luat și în alte situații”, a spus Åova. Nu prea știm ce măsuri a luat Dan Åova „în alte situații”, având în vedere că este pus pentru prima dată în fața unei situații de urgență. Bine ar fi dacă ar lăsa „cercetarea” pentru cercetători și i-ar asculta pe cei care chiar se pricep.
În schimb, vicepremierul Liviu Dragnea a afirmat că cele semnalate de președintele Consiliului Județean Vrancea sunt îndreptățite. „Fac precizarea că solicitarea domnului Marian Oprișan o consider îndreptățită. Ne aducem aminte ce s-a întâmplat acum un an în Vrancea, Brăila și bâlbâiala de la nivel central și lipsa de comunicare între autoritățile centrale și autoritățile locale sau, mă rog, lipsa de răspuns din partea autorităților centrale”, a spus Dragnea.
„Dormiți cu telefonul sub pernă!”
Åeful administrației județene le-a cerut directorilor instituțiilor deconcentrate să ia toate măsurile care se impun pentru a interveni și a-i ajuta pe oameni dacă au probleme, ținând cont că se anunță viscol puternic și ninsori abundente, astfel încât să nu se repete situația de anul trecut. Președintele Consiliului Județean le-a cerut șefilor de deconcentrate să-și pună șnur la telefon și să-l țină la gât, ba chiar să doarmă cu el sub pernă, astfel încât să poată răspunde operativ la toate solicitările cetățenilor. „Dacă situația o va impune vom declara stare de alertă pentru că oamenii au nevoie să fie ajutați”, a mai afirmat Marian Oprișan.
Președintele Consiliului Județean le-a cerut primarilor din Vrancea să identifice toate utilajele existente în localități și care pot fi folosite la deszăpezirea drumurilor.
Cine nu va fi în slujba cetățenilor va plăti cu funcția
Oprișan a cerut în special celor care asigură servicii medicale să trateze cu prioritate urgențele și să fie capabile să intervină pentru a salva viața oamenilor. De asemenea, șeful administrației județene le-a atras atenția reprezentanților Electrica să intervină cât mai prompt, astfel încât să demonstreze că-și merită salariile foarte bune, plătite din banii cetățenilor și ai agenților economici. âTrebuie să înțelegem că noi suntem servitorii cetățenilor și nu cetățenii servitorii noștri. Cine nu va înțelege acest lucru va plăti cu funcțiaâ, i-a avertizat Oprișan pe directorii serviciilor publice deconcentrate, recomandând totodată cetățenilor să-și facă provizii pentru două-trei zile.
La rândul său, prefectul de Vrancea Cătălin Popescu le-a cerut primarilor să reactiveze comandamentele pentru situații de urgență de la primării și să asigure starea de permanență în zilele următoare.
Urmează trei zile cu ninsori abundente și viscol
Aseară, comandamentul de iarnă s-a reunit la Guvern, sub comanda vicepremierului Liviu Dragnea, din cauza înrăutățirii vremii. „Mâine noapte iarna revine în forță, iar temperaturile vor scădea foarte mult. Åi datoria noastră și datoria voastră este să fim vigilenți și cei responsabili să fie pregătiți să intervină. Este foarte important să luați în calcul faptul că pe timpul nopții temperaturile vor scădea foarte mult, cu multe grade sub zero”, a declarat Liviu Dragnea.
Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Ion Sandu, a declarat că în perioada imediat următoare vor fi emise mai multe avertizări. „Prima avertizare va intra în vigoare pe data de 24 ianuarie, ora 18,00, până pe data de 25, ora 20,00. La început, în sudul țării, vor fi cantități de precipitații sub formă de ploaie, peste 25 l/mp, în cursul nopții se transformă în zăpadă, dar mai ales în partea de sud, în zona de deal în special. În partea de sud, județele de lângă Dunăre rămân mai mult cu precipitații sub formă de ploaie. În Sudul Moldovei, zona Carpaților de Curbură, Munții Bucegi, vântul va avea intensificări de 70 km/h, cu ninsoare, este viscol. În această zonă, după 12 noaptea până dimineața, acestea sunt zonele cele mai afectate”, a adăugat Ion Sandu. Acesta a arătat că de vineri, 25 ianuarie, va ninge viscolit în Moldova, centrul și estul Munteniei și Dobrogea, bineînțeles și zona de munte.