Cei doi judecători de la Adjud au avut de soluționat, anul trecut, peste 3.000 de dosare, fiecare dintre ei pronunțând peste o mie de hotărâri. Soluțiile acestora au fost menținute și în căile de atac în procent de 96,7%.
Judecătorii Carmen Comănescu, președinta Judecătoriei Adjud, și Valeriu Roșca au prezentat analiza activității instanței pe anul 2012. Potrivit raportului de bilanț, judecătorii au avut de soluționat 3.055 de dosare, numărul cauzelor nou intrate pe rol înregistrând o scădere, de la 2.763 în 2011, la 2.312 în 2012. Cele mai multe dintre acestea au fost în materie civilă. „Pe materii, din cele 3.055 cauze ale anului 2012, au fost 2.713 civile (679 stoc și 2.034 nou intrate) și 342 penale (64 stoc și 278 nou intrate)”, se arată în raport.
Având în vedere că schema de judecători este incompletă, respectiv doi în loc de patru, în 2012 s-a înregistrat o creștere a încărcăturii pe magistrat. Președinta instanței, Carmen Comănescu, a condus 116 ședințe de judecată și a avut de soluționat 1.504 dosare, pronunțând 1.108 hotărâri. Judecătorul Valeriu Roșca a condus 106 ședințe de judecată, a avut de soluționat 1.551 dosare și a pronunțat 1.074 hotărâri. Dintre dosarele aflate pe rol în 2012, au fost soluționate 2.182, rămânând un stoc de 873. „Cu privire la ponderea atacabilității hotărârilor, se reține că pe anul 2012 aceasta este de 11,96 %, având în vedere că din 2.182 hotărâri pronunțate au fost atacate 261, înregistrându-se o ușoară creștere a indicelui de atacabilitate față de anul trecut, când a fost de 10.71%”, se arată în același raport.
Cele mai multe dosare soluționate la Adjud, respectiv 1.539, au primit soluția în mai puțin de șase luni. Între șase luni și un an au fost soluționate 621 de cauze și peste un an 22. Din cauza faptului că schema de personal a judecătorilor nu a fost completă, anul trecut nu s-a putut constitui o comisie de evaluare a judecătorilor din cadrul instanței, evaluarea fiind făcută de o comisie de la nivelul Tribunalului Vrancea. „În urma evaluării, judecătorii au obținut calificative foarte bune. Nu au existat acțiuni disciplinare pornite împotriva judecătorilor și nici situații care să ducă la pornirea unor astfel de acțiuni. În ceea ce privește evaluarea personalului de specialitate din instanță, aceasta s-a făcut în condițiile legii, în conformitate cu activitatea fiecăruia și modul de exercitare a atribu-țiilor, fiind obținute calificative foarte bune. Nu au existat în anul 2012 cazuri de indisciplină în rândul personalului instanței și implicit nu au existat nici sancțiuni disciplinare”, se arată în document.
Pentru anul 2013, conducerea Judecătoriei Adjud își propune să facă demersuri pentru asigurarea dotărilor materiale necesare pentru intrarea în vigoare a unor modificări legislative, printre care și Noul Cod de Procedură Civilă, asigurarea pregătirii profesionale și dotarea instanței cu lucrări de specialitate privind practica CEDO.
La ședința de bilanț a Judecătoriei Adjud au participat atât președintele cât și vicepreședintele Tribunalului Vrancea, judecătorii Costică Diță și Mariana Croitoru, iar din partea Curții de Apel Galați a fost prezent judecătorul Petruș Dumitru.
Judecătoria Adjud funcționează din 1994 în sediul renovat al vechiului Spital Orășenesc. Imobilul este compus din trei corpuri de clădire, primul în care se află sălile de judecată și birourile, al doilea în care au fost duse dosarele din Arhiva Tribunalului Vrancea și al treilea unde se află arhiva proprie a instanței, Biroul Avocaților și sediul secundar al Serviciului de Probațiune de pe lângă Tribunalul Vrancea.