Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

VIDEO şi GALERIE FOTO: Noul Cod Rutier îi lasă fără permis categoria C pe absolvenţii Colegiului Auto


   Elevii liceelor cu profil auto nu vor mai putea obține permisul de conducere pentru categoria C. Potrivit modificărilor aduse Codului Rutier, care intră în vigoare astăzi, aceste categorii vor putea fi obținute după împlinirea vârstei de 21 de ani. Elevii Colegiului de Transporturi Auto din Focșani, care își făceau planuri de angajare, vor trebui să mai aștepte cel puțin trei ani pentru a avea toate categoriile trecute în permis. Conducerile liceelor auto din țară, inclusiv din Focșani, au solicitat Ministerului de Interne și Ministerului Educației o derogare. Până în prezent nu au primit niciun răspuns oficial. Tot de astăzi, mopedurile vor putea fi conduse doar cu permis, iar la preschimbarea documentului, solicitantul are nevoie de fișă medicală.

   Noul Cod Rutier a intrat în vigoare astăzi. Una dintre modificările acestuia este în defavoarea elevilor Colegiului Tehnic de Transporturi Auto „Traian Vuia”, care sperau să obțină la absolvire carnetul de conducere și pentru categoria C. Aproximativ 70 de elevi ai acestei unități de învățământ sunt afectați, ei neputând susține examenul pentru obținerea categoriei deoarece nu au 21 de ani împliniți.
   Cei mai mulți dintre ei își făcuseră deja planuri că își vor putea găsi de lucru în domeniul transporturilor, domeniu pentru care s-au pregătit de altfel pe toată durata cursurilor liceale. Cei din conducerea Colegiului au solicitat Ministerului de Interne și Ministerului Educației o derogare, pentru ca elevii să își poată continua studiile, iar la final, în urma susținerii examenului, să poată obține permisul de conducere pentru profesioniști.
   Potrivit modificărilor Codului Rutier, permisul pentru categoria C se poate obține de la vârsta de 21 de ani. Inițiativa anulează astfel dreptul liceelor cu profil auto de a mai școlariza elevii de la profil tehnic pe autocamioane. Directorul Colegiului Auto, Ioan Negoescu, susține că această măsură îi dezavantajează profund pe elevi, care la absolvire au 18, cel mult 19 ani, iar valabilitatea școlii de șoferi este, potrivit legii, de numai un an. După expirarea termenului, cei interesați să obțină permisul pentru profesioniști vor fi nevoiți să repete etapa de școlarizare și abia apoi vor putea susține examenul. „Elevii din ultimul an de pregătire vor fi afectați cu privire la finalitatea obținerii permisului de conducere. Cât privește școlarizarea, ei nu vor fi afectați. Pentru categoria C, elevii trebuie să aibă 21 de ani, dar ei nu pot avea această vârstă deoarece finalitatea studiilor se va face la 18 sau 19 ani. Noi am cerut atât Ministerului de Interne cât și Ministerului Educației să facă o derogare pentru școlile din învățământul preuniversitar de obținere a permisului de conducere auto la vârsta de 18 ani, iar cât privește modalitatea de folosire, aceasta să fie condiționată”, a declarat Ioan Negoescu, directorul Colegiului Tehnic de Transporturi Auto „Traian Vuia” din Focșani.

Elevii, nemulțumiți de schimbarea Codului Rutier

   Faptul că nu vor mai obține permis de conducere și pentru categoria C îi nemulțumește profund pe elevi, care sperau să își găsească un loc de muncă în domeniul transporturilor. Mulți dintre ei spun că au optat pentru Colegiul Auto tocmai pentru că le dădea șansa obținerii carnetului de conducere pentru profesioniști. Dacă modificările aduse Codului Rutier vor rămâne neschimbate, elevii vor trebui să mai aștepte și deci să piardă trei ani, până când vor putea susține examenul pentru categoria C. „Mă dezavantajează foarte tare această prevedere din cadrul noului Cod Rutier. Îmi doream ca după terminarea liceului să fac carieră în acest domeniu, cu ajutorul permisului profesionist. Unul dintre motivele pentru care am venit la acest liceu tocmai acesta a fost, acum sunt dezamăgit”, a spus Marius Gogoiu, elev în clasa a XII-a.
   El și colegii săi încă mai trag nădejde că ceva se va schimba și că până la urmă vor reuși să finalizeze cursurile așa cum și-au propus inițial. „Această lege ne-a dezavantajat. Oferta de a intra la acest liceu preciza faptul că vom putea obține, în urma susținerii examenelor, categoriile B, C și E. Se pare că s-au schimbat lucrurile. Îmi cam pare rău că am venit aici. Îmi doream să mă angajez după terminarea liceului cu permisul de profesionist, dar acum va trebui să mai aștept alți trei ani!”, a spus Nicu Lungu, de asemenea elev în clasa a XII-a.
   Deși deocamdată nu este nimic oficial, se pare că Ministerul de Interne a revenit asupra deciziei și a dat o derogare, în sensul că absolvenții învățământului de stat cu profil auto pot susține examenul de obținere a permisului de conducere pentru categoria C la 18 ani, dar eliberarea permisului este condiționată de obținerea certificatului de calificare profesională. Totodată, permisul de conducere va fi valabil numai însoțit de acest certificat de calificare, numai pe teritoriul României.

Prețuri de școlarizare care bat orice concurență

   Elevii care urmează cursurile claselor cu profil mecanic pot face școala de șoferi pentru categoria C plătind doar 200 de lei, sumă mai mică chiar și de trei ori decât tariful practicat de școlile de șoferi particulare. Pentru elevii care sunt la profilul electrician electronist, tariful este de 1.900 lei. Permis de conducere pentru categoria B vor putea obține în continuare toți elevii, de la profilele mecanic și electrician electronist, în schimbul sumei de 150 lei. Cursurile în cadrul școlii de șoferi a Colegiului sunt susținute cu fonduri de la bugetul de stat, iar carburantul este achiziționat de Consiliul Local Focșani, în baza unui acord încheiat în acest sens.
   În eventualitatea în care nu se va ajunge la nici un acord, iar pregătirea elevilor pentru categoria C va fi anulată, autocamioanele aflate în dotarea Colegiului vor trece în conservare.

Permis de conducere pentru mopeduri

   Codul Rutier a suferit modificări importante. Potrivit noilor reglementări, au fost introduse două noi categorii pentru care este nevoie de permis de conducere, respectiv categoria „AM”, în care intră mopedurile, și categoria A2. Permisul pentru categoria AM este valabil 10 ani, iar obținerea lui este condiționată de o testare. Candidații care vor să obțină permis de conducere pentru categoria AM sau A2 trebuie să aibă 16 ani împliniți. „Noile reguli precizează că proba practică pentru categoria AM constă numai în verificarea aptitudinilor în poligoane special amenajate, potrivit dispozițiilor în vigoare”, a explicat comisarul șef Marian Pătrașcu, șeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Vrancea. 
   O altă modificare este legată de valabilitatea permiselor de conducere.  Astfel, noile permise vor fi valabile zece ani în cazul șoferilor amatori, la fel ca și până acum, și numai cinci ani în cazul profesioniștilor, perioada fiind redusă la jumătate. O altă noutate constă în faptul că la preschimbarea permisului de conducere este nevoie de fișă medicală.

Bolile șoferilor, trecute în permis

   Tot de luna aceasta s-a schimbat și conținutul permisului auto. De anul viitor, toate statele UE vor avea același model de permis auto. Forma rămâne neschimbată, dar s-au adăugat elemente noi. Astfel noul permis are următoarele rubrici: numele, prenumele, data și locul nașterii, data emiterii și expirării, autoritatea emitentă, codul numeric personal, numărul permisului, fotografia și semnătura titularului, categoria pe care acesta are dreptul să conducă, cuvintele „Model al UE” și „Permis de conducere”, în litere roz pe fundal, în toate limbile oficiale ale Uniunii. Pe verso, există rubrici pentru: categoriile de vehicule pe care titularul are dreptul să le conducă și data obținerii fiecăreia, un cod de bare cu ajutorul căruia să fie verificat titularul. De asemenea, sunt trecute și problemele medicale pe care șoferul le are, fiecare problemă medicală având câte un cod. 

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?