Primăria Panciu intenționează să contracteze un împrumut în valoare de 20 de milioane de lei pentru asigurarea cofinanțării proiectelor care beneficiază de fonduri europene nerambursabile. Anunțul de participare a fost deja postat pe Serviciul Electronic de Achiziții Publice (SEAP). Împrumutul va fi contractat pentru 120 de luni de la data intrării în vigoare a contractului.
Primăria Panciu va apela la un credit de tip revolving (clientul poate trage sume fixe, până la o limită de sumă și o scadență agreată, pentru perioade fixe de timp la rate de dobândă fixe; odată rambursată, suma respectivă poate fi trasă din nou-n.r.), perioada de grație fiind de 36 de luni, iar perioada de rambursare de 84 de luni. Cuantumul garanției de participare este de 42.000 lei. Perioada de valabilitate a garanției pentru participare – 90 zile calendaristice, de la termenul limită de primire a candidaturilor. Garanția va consta într-o scrisoare de garanție bancară, prin depunerea la casieria autorității contractante a unui ordin de plată, cu condiția confirmării acestora de către banca emitentă, până la deschiderea ofertelor.
Contractul de achiziție publică se va încheia sub condiție suspensivă, adică acesta va intra în vigoare și va produce efecte între părți, numai dacă autoritatea contractantă va obține avizul favorabil al Comisiei de Autorizare a Împrumuturilor Locale. Termenul limită pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente este data de 6 februarie 2013.
Primarul Ion Petre a declarat că orașul Panciu are în derulare proiecte finanțate prin Programul Operațional Regional. Valoarea totală a acestor proiecte este de 70.083.011,56 lei. „De reținut că trei dintre proiecte au termen de finalizare sfârșitul anului 2012. Altele au ca termen de finalizare lunile iulie și decembrie 2013, iar altele vor fi finalizate în 2014. De remarcat că în ultima perioadă, ca urmare a modificării legislației, a prevederilor legate de acoperirea arieratelor, dar și ca urmare a reducerii veniturilor, Primăria Panciu se confruntă cu dificultăți financiare care nu-i permit să asigure resursele financiare pentru atingerea obiectivelor proiectelor cu finanțare europeană până la finalizarea duratei de implementare”, a precizat primarul Ion Petre.
Primăria Panciu are în derulare mai multe proiecte din care amintim: EDU Panciu, Programul Integrat de Dezvoltare Urbană, care cuprinde reabilitarea și modernizarea străzilor, amenajare și modernizare spații verzi și parcuri, Centrul pentru persoane de vârsta a treia Sovejana, consolidare și restaurare Paraclis Mănăstirea Brazi, introducerea unui sistem de supraveghere a orașului pentru creșterea siguranței cetățeanului. De asemenea, orașul Panciu mai are în derulare proiectele de reabilitare termică a blocurilor și construcția de locuințe.
Primăria Adjud ia un credit bancar de 26 milioane de lei
Åi Primăria Adjud va face un credit bancar în valoare de 26 milioane de lei. Primarul Constantin Armencea a declarat că suma va fi folosită pentru cofinanțarea unor proiecte europene și continuarea a două investiții finanțate integral de la bugetul local. Acesta a precizat că printre proiectele aflate în derulare se numără modernizarea iluminatului public în municipiu, mo-dernizarea spațiilor verzi, modernizarea centrului civic și zona Casei de Cultură, finalizarea lucrărilor și dotarea cu echipamente a ambulatoriului de specialitate a Spitalului municipal Adjud, extinderea centrului pentru persoane cu handicap, reabilitare străzi și trotuare, reabilitarea primăriei vechi.
Totodată, municipalitatea de pe Trotuș vrea să continue lucrările la sediul primăriei care se află în construcție de mai mulți ani, dar la care lucrările stagnează din cauza lipsei de bani și construirea unui sens giratoriu.