Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798
Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

„Părintele Macarie, în slujba Sfântului Cuvios Vasile de la Poiana Mărului“


   Cartea „Părintele Macarie, în slujba Sfântului Cuvios Vasile de la Poaiana Mărului” a văzut, de curând, lumina tiparului. Lucrarea, ce trece în revistă viața și ctitoriile părintelui, a apărut la editura EditGraph Buzău, fiind scrisă de Sava Bogasiu, din Buzău.
   În primul capitol, „Macarie – un părinte al bucuriei jertfelnice”, descoperim amănunte despre viața și activitatea părintelui Macarie. Aflăm că părintele Macarie s-a născut pe 8 septembrie 1949 în satul Sările, comuna Bisoca. În cel de-al doilea capitol, „Călugăria – cruce de aur a părintelui Macarie”, aflăm detalii cu privire la drumul călugăriei. Tunderea sa în monahism s-a făcut la Mănăstirea Ciolanu, apoi a fost trimis ca viețuitor la Poiana Mărului. Nașul de călugărie a fost Preasfințitul Gherasim, Episcop vicar la Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei. Deși la naștere i s-a dat numele de Marcel, odată cu tunderea sa în călugărie, a primit numele de Macarie, nume purtat de un mare sfânt care a trăit în secolul IV. Numele de Macarie înseamnă „Fericitul” în greacă.
   În capitolul trei, intitulat „Preoția părintelui Macarie- dar de la bunul Dumnezeu”, ni se povestește cum a fost uns preot, la doar câteva zile după ce a devenit călugăr. În capitolul „Ctitoriile părintelui Macarie” ne sunt prezentate așezămintele religioase care poartă amprenta acestuia. Primul și cel mai important așezământ monahal este Mănăstirea Poiana Mărului, apoi sunt descrise biserica din satul natal, biserica parohială din satul Dealu Sării, biserica din satul Åžindrila, schitul Muntioru, paraclisul „Sfinții îngeri Mihail și Gavril” de la schitul Muntioru și așezământul bisericesc de la Dealu Sării.
  

   Tot în această lucrare mai putem citi și despre „Părintele Macarie- un destoinic duhovnic contemporan”, „Ecouri din presă despre părintele Macarie Beșliu”, „Acatistul Sfântului Cuvios Părinte Vasile de la Poiana Mărului” și „Activitatea părintelui Macarie, în imagini”. De remarcat este capitolul „Personalități deosebite care l-au vizitat pe părintele Macarie Beșliu”. Este vorba de Teoctist Arăpașu, fostul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Ignatie al IV-lea Hazim al Antiohiei, episcopul Gherasim Cucoșel, părintele Daniil Partoșanu- episcop de Vârșeț, Înaltpreasfințitul Kallistos Ware- mitropolit de Diokleia, Ioan Selejan- episcop al Covasnei și Harghitei, ÎPS Teofan-mitropolit al Moldovei și Bucovinei, preotul Constantin Galeriu, ÎPS Teodosie- arhiepiscopul Tomisului, mitropolitul Antonie Plămădeală și Petru Păduraru-arhiepiscop al Chișinăului, mitropolit al Basarabiei și exarh al plaiurilor. „Cartea «Părintele Macarie, în slujba Sfântului Cuvios Vasile de la Poaiana Mărului» este în sine o cântare liturgică închinată lui Dumnezeu, care-și arată măreția Sa prin lucrarea misionară a părintelui Macarie de la Munteoru, părinte care și-a început călugăria jertfelnică la mănăstirea Poiana Mărului. Părintele Macarie nu este un cărturar ca și Sfântul Vasile de la Poiana Mărului, de la care ne-au rămas multe scrieri filocalice, dar a reușit prin bogata sa activitate pastorală, cu perelinii veniți la spovedanie, să scrie direct pe inimile lor cuvinte de foc care i-au făcut să fie mai aproape de Dumnezeu și de biserică. Am dorit ca prin această modestă carte de suflet să-i aduc părintelui Macarie un prinos de recunoștință pentru toate zidirile închinate Sfântului Vasile de la Poiana Mărului”, sunt cuvintele lui Sava Bogasiu, autorul cărții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?