Grupul de Acțiune Locală „Valea Râmnicului” și Grupul de Acțiune Locală „Pădurile Dacice” au semnat contracte de finanțare în valoare maximă de 2.850.000 euro fiecare. Proiectele au fost inițiate de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, administrația județeană fiind partener în cadrul GAL-urilor. Înființarea de GAL-uri pentru dezvoltarea agriculturii vrâncene este una dintre inițiativele președintelui Marian Oprișan, prima entitate înființată, Grupul de Acțiune Locală „Vrancea Sud-Est” fiind un succes în primul an de implementare.
În Grupul de Acțiune Locală „Valea Râmnicului” sunt parteneri publici și privați din localitățile Dumitrești, Chiojdeni, Jitia, Vintileasca, Poiana Cristei, Gura Caliței, Mera, Reghiu, Andreiașu de Jos, Broșteni din județul Vrancea, precum și Buda, Valea Sălciei și Bisoca din județul Buzău. Din Grupul de Acțiune Locală „Pădurile Dacice” fac parte parteneri publici și privați din localitățile Corbița, Boghești, Homocea, Ploscuțeni, Tănăsoaia din județul Vrancea și Brăhășești din județul Galați.
Prin aceste GAL-uri pot fi accesate fondurile europene nerambursabile acordate pentru dezvoltarea mediului rural. Avantajul este oferit de simplificarea procedurilor și a duratei de evaluare, respectiv aprobarea proiectelor depuse de fermieri.
De exemplu, prin aceste GAL-uri pot fi accesate sume importante de către primăriile localităților pentru investiții în dezvoltarea comunităților locale. Nu mai puțin de 800 mii euro sunt disponibile pentru măsura 322 – Renovarea și dezvoltarea satelor, cu finanțare 100% nerambursabilă, pentru primăriile din GAL-ul „Valea Rîmnicului”. „Acest proiect sper să ne permită să achi-ziționăm utilaje moderne pentru întreținerea drumurilor comunale din Dumitrești, care are cea mai lungă rețea de drumuri și ulițe comunale din județ, 77 de kilometri. Din bugetul local ar fi practic imposibil să achiziționăm asemenea utilaje și, dacă dorim să realizăm obiective precum alimentări cu apă, modernizări de drumuri comunale, acest lucru nu se poate face decât prin proiecte finanțate din fonduri europene”, a afirmat primarul din Dumitrești, Petrică Dogaru.
Tot pentru măsura 322 – Renovarea și dezvoltarea satelor, este disponibilă o finanțare de 1,4 milioane euro pentru primăriile din GAL-ul „Pădurile Dacice”. „Este un proiect foarte important atât pentru primărie, care poate accesa fonduri europene pentru modernizarea drumurilor comunale, cât și pentru fermierii din zonă care își pot dezvolta mici afaceri cu ajutorul acestor bani. Sper ca un număr cât mai mare de tineri fermieri să acceseze fondurile europene”, a afirmat primarul din Tănăsoaia, Romeo Vulpe.
Proiecte de un milion de euro prin „Vrancea Sud-Est”
Grupul de Acțiune Locală „Vrancea Sud-Est”, unde Consiliul Județean este partener, a fost un succes în primul an de implementare. Datorită performanțelor obținute în utilizarea fondurilor europene, acest GAL a fost prezentat ca exemplu de bune practici de către Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit. Potrivit ultimelor date, nu mai puțin de 46 de proiecte au fost contractate de fermierii vrânceni prin Grupul de Acțiune Locală „Vrancea Sud-Est”, cu o valoare de 1.082.638 euro. Cele mai multe proiecte, 14, au fost pentru măsura 112-Instalarea tinerilor fermieri. Au mai fost contractate 13 proiecte pentru măsura 141- Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistență, 8 proiecte pentru măsura 121- Modernizarea exploatațiilor agricole, câte 5 proiecte pentru măsura 312- Sprijin pentru crearea și dezvoltarea de microîntreprinderi și măsura 322- Renovarea și dezvoltarea satelor, dar și un proiect pe măsura 111- Formare profesională (training), informare și difuzare de cunoștințe.