Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Sâmbătă 21 Decembrie 2024. Nr 6784

Protejaţi-vă împotriva GRIPEI! Poate fi FATALĂ


   Specialiștii Institutului Cantacuzino avertizează că în perioada următoare, gripa ar putea afecta mai multe persoane, în special pe cele cu sistemul imunitar scăzut. Până în prezent, în județul nostru nu a fost diagnosticat niciun caz de gripă și nu există nici măcar persoane suspectate că ar avea această boală. Cu toate acestea, medicii avertizează populația că gripa este periculoasă, putând fi chiar fatală. Boala se transmise prin contactul cu alte persoane bolnave, iar primele simptome apar abia la două-trei zile după contact. „Gripa este o boală infecto-contagioasă cu evoluție de regulă sezonieră, iarna și primăvara, produsă de virusul gripal. Gripa debutează brusc, la 2-3 zile de la contactul cu alt bolnav. Are transmitere aeriană, de la bolnav la omul sănătos, prin tuse, strănut, obiecte contaminate, batistă, veselă, pahare, prosop, etc, aglomerări de persoane. Gripa are un debut brusc cu febră mare, peste 38 grade Celsius, frison, cefalee, dureri musculare, faringe congestionat, disfonie (n.r. – răgușeală) și disfagie (n.r. – dureri în gât), tuse frecventă iritativă, uscată”, spune medicul Grigore Hanță, președintele Patronatului Medicilor de Familie Vrancea.

Vaccinarea antigripală, cea mai bună metodă de protecție 

   Cea mai bună metodă de prevenire a gripei este vaccinarea antigripală. Până acum, în Vrancea s-au vaccinat aproximativ 7.000 de vrânceni, în stocurile Direcției de Sănătate Publică și ale medicilor de familie fiind peste 3.500 de doze de vaccin. Medicii recomandă vaccinarea, mai ales că nu există efecte adverse, dar și evitarea zonelor aglomerate și igiena riguroasă, care au un rol important în prevenirea gripei. „Ca măsuri generale de prevenție: evitarea aglomerărilor umane sau a contactului cu bolnavul de gripă; vaccinarea înainte de perioadele cunoscute ca fiind favorabile apariției gripei; se recomandă vaccinarea antigripală în fiecare an, în perioada octombrie-decembrie, chiar și ianuarie; păstrarea unei igiene corporale  riguroase și a spațiilor, care trebuie să fie aerisite, încălzite și luminoase”, mai spune medicul Hanță.
   Categoriile de persoane care sunt predispuse la gripă sunt bolnavii cronici, în special cei cu afecțiuni respiratorii cronice, dar și diabeticii și cardiacii, copiii și adulții cu astm bronșic, care au o evoluție gravă a bolii, personalul medico-sanitar, dar și persoanele vârstnice. Medicii atenționează că în cazul gripei, automedicația nu este recomandată, așa că la primele semne de boală este recomandată prezentarea la medicul de familie. „Trebuie evitată automedicația, iar prezentarea la medicul de familie să se facă la primele semne de boală. Tratamentul va fi recomandat de medicul de familie, în urma consultației, întrucât gripa se poate complica foarte repede. Ca profilaxie pentru gripă, așa cum am amintit, este vaccinarea antigripală. Un vaccin costă 30-40 lei, în timp ce trecerea prin boală este foarte costisitoare și poate avea urmări foarte grave. Este recomandată o alimentație echilibrată, bogată în legume și fructe. Este recomandată și evitarea de a merge în spații aglo-merate, mijloace de transport în comun, magazine, la serviciu sau la școală, grădiniță la apariția primelor simptome de gripă pentru a preveni răspândirea virusului și îmbolnăvirea altor persoane”, a conchis medicul Grigore Hanță.
   Vaccinul antigripal utilizat anul acesta de Ministerul Sănătății este de import. Campania de imunizare gratuită continuă până la sfârșitul lunii februarie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?