Cadrele didactice care doresc să organizeze excursii cu elevii vor trebui să apeleze la serviciile unei agenții de turism, membră a Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT). Această decizie este obligatorie și va fi aplicată începând din acest an, potrivit unui protocol semnat pe 20 decembrie 2012 între Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și ANAT. Acest protocol oficial prevede, printre altele: elaborarea de către MEC și ANAT a procedurii de achiziționare a pachetelor de servicii turistice de unitățile de învățământ și transmiterea către inspectoratele școlare județene a obligației de a nu mai permite efectuarea nici unei excursii cu elevi, fără un dosar care să includă contractul cu agenția de turism, copia licenței, a asigurării, includerea unui profesor reprezentant.
De asemenea, este facilitată și participarea elevilor și cadrelor didactice la cursurile de formare organizate de ANAT în domeniul turismului.
Principalele efecte scontate ale acestei măsuri sunt diminuarea fenomenului de turism „la negru”, garantarea unor servicii de transport și de cazare de calitate și, nu în ultimul rând, excursii mai ieftine pentru elevi. „Dorința noastră a fost ca tot ceea ce înseamnă mișcare turistică să se realizeze prin agențiile de turism. Ideea de la care am pornit a fost eliminarea turismului la negru. Un profesor nu poate găsi un tarif de cazare mai bun decât la o agenție de turism, care are contracte cu hoteluri și pensiuni. Copiii au garanția că vor beneficia de servicii de ca-litate, la prețuri mai mici și totul e legal, la suprafață”, ne-a declarat Dragoș Horhocea, vicepreședinte al ANAT. Dacă până acum, profesorul organiza excursia cu un șofer, iar condițiile de cazare erau incerte, acum copiii au siguranța serviciilor, întrucât este încheiat un contract între agenție și școală, în care sunt specificate condițiile.
Anul trecut, elevii au optat pentru banchete în Bulgaria, Grecia, Turcia, dar cerute au fost și excursiile ieftine în România, în Bucovina, pe litoral sau pe Valea Prahovei. „Avem solicitări din partea cadrelor didactice care vor să aibă siguranța cazării, a mijlocului de transport. Elevii optează pentru excursii ieftine, pe care să și le permită toată clasa. Foarte bine au mers excursiile de 2-3 zile în Bucovina, unde există și pensiuni ieftine, speciale pentru excursiile cu elevi”, a completat Dragoș Horhocea.
Cadrele didactice sunt însă de altă părere. Ele cred că vor fi majorate costurile excursiilor, nicidecum micșorate. „Dacă ar fi încheiat un asemenea protocol, ar fi de rău deoarece s-ar mări costurile din cauza comisioanelor. În momentul de față, noi lucrăm direct cu agenții economici și putem negocia un preț mai bun. Dacă ar fi să mergem pe mâna agențiilor de turism, cel mai mic preț ar însemna și cel mai prost mijloc de transport. Din acest motiv, eu nu sunt de acord”, a declarat Corina Vișan, profesor la Colegiul Economic „Mihail Kogălniceanu”.