Mulți vrânceni au înțeles greșit cum se aplică modificările aduse Codului Rutier. Deși după 19 ianuarie este obligatorie vizita medicală, iar mopedurile și ATV-urile nu mai pot fi conduse decât cu permise, unii sunt convinși că de la această dată este obligatoriu să aibă documente după model european. Åeful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor Vrancea, comisarul șef Marian Pătrașcu, spune să permisele actuale sunt valabile până la expirarea lor.
Vrâncenii nu au înțeles prea bine cum se aplică modificările aduse Codului Rutier, care vor intra în vigoare pe 19 ianuarie, și au luat cu asalt ghișeele Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatricularea Vehiculelor (SPCRPCÎV) Vrancea pentru a-și preschimba permisele de conducere, chiar dacă acestea sunt valabile până în 2016, 2017 sau chiar mai târziu. Multe persoane au înțeles că din 19 ianuarie trebuie să aibă document nou, indiferent când expiră cel actual.
Åeful SPCRPCÎV Vrancea, comisarul șef Marian Pătrașcu, ne-a precizat că în trei zile au fost primite aproximativ 1.000 de solicitări de preschimbare a permiselor de conducere. „Numărul solicitărilor de preschimbare a permiselor de conducere este destul de mare, față de alte perioade. Spre exemplu, în trei zile am avut aproximativ 1.000 de solicitări, aproape 500 fiind primite numai ieri (luni – n.r.). Până acum media era de 60 de solicitări, maximum 80. Fac precizarea că permisele de conducere elibe-rate anterior datei de 19 ia-nuarie 2013 își păstrează valabilitatea administrativă până la data expirării menționată în acestea”, a explicat comisarul șef Marian Pătrașcu. Documentele emise anterior datei de 19 ianuarie a.c. sunt recunoscute și valabile în tot spațiul european.
Reamintim că șoferii care își vor schimba permisele auto după 19 ianuarie, când intră în vigoare modificările la Codul Rutier, vor plăti aceeași taxă de 68 de lei, dar vor fi obligați să facă vizita medicală și să obțină un certificat din care să rezulte că nu suferă de boli care îi împiedică să conducă.
Perioadă de valabilitate redusă în cazul șoferilor profesioniști
Una dintre cele mai importante modificări aduse Codului Rutier este legată de valabilitatea permiselor de conducere. Astfel, noile permise vor fi valabile zece ani în cazul șoferilor amatori, la fel ca și până acum, și numai cinci ani în cazul profesioniștilor, perioada fiind redusă la jumătate. O altă modificare constă în faptul că, din 19 ianuarie, șoferii din orice categorie care își pierd permisul de conducere ori acestea le este furat ori distrus primesc un duplicat, care continuă perioada de valabilitate a documentului până la sfârșitul acesteia. „Dacă în momentul în care este înlocuit, ca urmare a pierderii, furtului, deteriorării sau schimbării numelui titularului, permisul de conducere mai era valabil, să zicem, trei luni, duplicatul este valabil tot trei luni, urmând ca, la sfârșitul acestei perioade, să fie preschimbat cu un nou permis, valabil zece ani în cazul șoferilor amatori și cinci ani în cazul profesioniștilor”, au precizat reprezentanții SPCRPCÎV.
Permise pentru conducătorii de mopeduri
Din aceeași dată, respectiv 19 ianuarie, permisul de conducere va fi obligatoriu pentru mopeduri și alte autovehicule ale căror conducători sunt scutiți în prezent de necesitatea deținerii unui permis. „Va fi introdus obligatoriu permis de conducere pentru mopeduri, tricicluri cu motor de până la 15 kilowați, precum și pentru motociclete A1 și A2”, se arată în lege.
Astfel, subcategoria A1 devine categorie și, în plus, apar categoriile AM și A2. Permisul se va obține și se va elibera pentru categoriile AM, A1, A2, A, B, B1, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb și Tv, vârsta minimă pentru obținerea permisului de conducere fiind de: 16 ani împliniți pentru categoriile AM, A1 și B1; 18 ani împliniți pentru categoriile A2, B, BE, C1, C1E și Tr; 20 ani împliniți și o experiență de cel puțin 2 ani de conducere a motocicletelor din categoria de permis A2 sau cel puțin 24 de ani pentru motocicletele din categoria A; 21 de ani pentru categoriile C, CE, D1 și D1E, precum și pentru triciclurile cu motor cu puterea de peste 15kW; 24 de ani pentru categoriile D, DE, Tb și Tv.