Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Zeci de cereri de ajutor public judiciar depuse la Tribunalul Vrancea


   Numărul justițiabililor care au solicitat ajutor public judiciar în anul ce tocmai a trecut, adresându-se Tribunalului Vrancea, a crescut. Potrivit datelor înregistrate în evidențele acestei instanțe de judecată, pe parcursul anului trecut au fost înregistrate 33 de cereri de ajutor public judiciar, din care au fost admise 24. „Dintre cele admise una a vizat scutirea de la plata onorariului executorului judecătoresc, două au privit scutirea de la plata onorariului expertului, iar restul au avut ca obiect scutirea de la plata taxelor judiciare de timbru”, a declarat Carmen Danțiș, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Vrancea.
   În anul 2011 au fost înregistrate 21 de astfel de solicitări, dintre care 15 au fost admise, iar în 2010 au fost înregistrate 17 solicitări, dar au corespuns cerințelor legale numai 16, în materie civilă și comercială.
   De ajutorul public judiciar pot beneficia persoanele care nu au venituri sau au venituri insuficiente, precum și orice persoană fizică cu domiciliul sau reședința obișnuită în România sau într-un alt stat membru al Uniunii Europene care îndeplinește criteriile. Acest ajutor poate fi acordat inclusiv pentru executarea silită a hotărârilor judecătorești sau a altor titluri executorii. De asemenea, se acordă ajutor atât în cauzele civile, comerciale, administrative, de muncă și asigurări sociale, excepție făcând cauzele penale. 
   OUG 51/2008 prevede că ajutorul judiciar se poate acorda separat sau cumulat, fără a putea depăși într-o perioadă de un an suma maximă echivalentă cu 12 salarii minime brute pe țară la nivelul anului în care a fost formulată cererea. În cazul în care procesul va fi pierdut, există posibilitatea să fie restituite sumele primite ca ajutor. Aceste lucruri îi sunt puse în vedere solicitantului chiar în momentul depunerii cererii.
   Ministerul Justiției poate oricând să facă verificări la sesizarea oricărei persoane interesate, cu privire la realitatea situației materiale a celui ce a beneficiat de acest ajutor. „Verificările pot fi făcute oricând, timp de 2 ani de la data acordării acesteia”, arată articolul 40 din Ordonanță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?