Agricultorii vrânceni și primăriile de comune au accesat peste 2.300 de proiecte din fondurile europene acordate dezvoltării mediului rural și afacerilor din agricultură. Cea mai recentă analiză rea¬ lizată la nivelul Oficiului Județean pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (OJPDRP) arată că valoarea fondurilor accesate depășește 273 milioane de lei, iar gradul de implementare a proiectelor este de aproximativ 60%.
Cele mai multe fonduri europene au fost accesate prin măsura 123 – Creșterea valorii adăugate a produselor agricole și forestiere și 141- Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistență. Astfel, pentru măsura 123 au fost depuse 15 proiecte, cu o valoare de 62,7 milioane lei, iar pentru măsura 141 au fost depuse 1.942 de proiecte cu o valoare totală de 61,2 milioane lei.
De menționat că Vrancea are cele mai multe proiecte depuse pentru măsura 141, la nivelul Regiunii Sud-Est, prin care fermierii primesc anual 1.500 de euro pentru dezvoltarea gospodăriilor.
O altă măsură importantă pentru dezvoltarea agriculturii este 112 – Instalarea tinerilor fermieri, prin care tinerii primesc până la 40 mii euro pentru dezvoltarea unei ferme. La nivelul județului au fost depuse și contractate 265 de proiecte, cu o valoare de 23,6 milioane lei.
Sume importante din fondurile europene pentru agricultură și dezvoltare rurală au fost accesate prin celelalte măsuri. Astfel, pentru măsura 121 – Modernizarea exploatațiilor agricole au fost depuse 20 proiecte, cu o valoare totală de 40,7 milioane euro. Pentru măsurile 121 a și 121 b au fost depuse trei proiecte, cu o valoare totală de 9 milioane lei.
Încă cinci proiecte au fost depuse pentru Submăsura 125 a „Îmbunătățirea și dezvoltarea infrastructurii legate de dezvoltarea și adaptarea agriculturii”, adică proiecte pentru „Irigații și alte lucrări de îmbunătățiri funciare” și „Infrastructura agricolă de acces”. Valoarea acestor proiecte este de 18,6 milioane lei.
Pentru măsura 312 – Sprijin pentru crearea și dezvoltarea de microîntreprinderi au fost depuse 36 de proiecte cu o valoare de 16,9 milioane lei. Pentru măsura 313 – Încurajarea activităților turistice au fost contractate 6 proiecte cu o valoare de 3,8 milioane lei.
Nu în ultimul rând, pentru măsura 322- Renovarea și dezvoltarea satelor au fost contractate două proiecte, de către primăriile Gologanu și Cîrligele, cu o valoare de 34,8 milioane lei. De menționat că proiectul de la Gologanu a fost finalizat în 12 luni, iar cel de la Cîrligele este în derulare. La Gologanu, fondurile europene au fost folosite pentru asfaltarea drumurilor comunale, realizarea unor rețele colectoare, a unui sistem de canalizare și a unei stații de epurare. La Cîrligele, din banii europeni au fost asfaltați 14 kilometri de drumuri comunale, a fost construită o grădiniță în satul Bonțești, a fost construit un pod de beton peste pârâul Mera și au fost realizați 18 kilometri de șanțuri betonate pentru colectarea apelor pluviale, care vor preveni inundațiile și va fi evitată situația în care ar fi putut fi ruptă platforma drumurilor locale.
De menționat că nu mai puțin de 46 de proiecte au fost contractate de fermierii vrânceni prin Grupul de Acțiune Locală „Vrancea Sud-Est”, cu o valoare de 1.082.638 euro. Cele mai multe proiecte, 14, au fost pentru măsura 112-Instalarea tinerilor fermieri. Au mai fost contractate 13 proiecte pentru măsura 141- Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistență, 8 proiecte pentru măsura 121- Modernizarea exploatațiilor agricole, câte 5 proiecte pentru măsurile 312- Sprijin pentru crearea și dezvoltarea de microîntreprinderi și măsura 322- Renovarea și dezvoltarea satelor, dar și un proiect pe măsura 111- Formare profesională (training), informare și difuzare de cunoștințe.
Prin Grupul de Acțiune Locală „Vrancea Sud-Est” pot depune proiecte fermieri din localitățile partenere Bălești, Ciorăști, Gologanu, Gugești, Măicănești, Milcovul, Nănești, Răstoaca, Slobozia Ciorăști, Sihlea, Tătăranu -Vrancea și comuna Nămoloasa -Galați.