Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

GALERIE FOTO: Arta Vinului – crama italiană de la Cîrligele


   Vinurile vrâncene au început să fie recunoscute pe plan internațional datorită muncii câtorva producători pasionați și dispuși să schimbe regulile de vinificație vechi de zeci de ani. Premiile obținute în ultimii ani, exporturile tot mai consistente arată că potențialul viticol al Vrancei este imens, dar și că podgoriile județului au nevoie de oameni pricepuți, de oenologi care să obțină calitatea și mai ales personalitatea care să distingă vinurile vrâncene în rândul celor românești și chiar internaționale. Un asemenea exemplu este Crama Arta Vinului de la Cîrligele. Investiția realizată cu fonduri europene este unică în județ prin conceptul italian implementat de oenologul Mariana Ochean.

   Unul dintre cei mai cunoscuți oenologi din județ, Mariana Ochean realizează la Cîrligele o cramă de tip „boutique”, după modelul italian din Toscana. După experiențele la câțiva producători precum Crama Gîrboiu sau Crama Natura, Mariana Ochean a decis să producă propriile vinuri și să exploateze potențialul nebănuit al podgoriilor din zona Blidari-Bonțești. La crama pe care a ridicat-o în ultimii ani vor fi vândute vinuri „en primeur”, o metodă patentată în podgoriile franceze. Practic, aceasta înseamnă că vinurile sunt vândute când sunt încă în cisterne sau butoaie, înainte cu câteva luni de îmbuteliere. Clientul va putea vedea circuitul vinului, de la cisternă până la îmbutelierea în sticlă. Sunt vinuri destinate cunoscătorilor și nu celor care preferă un vin „mai dulce și mai aromat” fără să își dea seama că, de multe ori, mai dulce înseamnă un adaos de zahăr și implicit o durere de cap în dimineața următoare.
   Crama de la Cîrligele este rezultatul vizitelor făcute în micile crame din zona Toscana. Mariana Ochean spune că, spre deosebire de celelalte crame realizate în ultimii ani, investiția de la Cîrligele nu a fost realizată de un proiectant fără cunoștințe în domeniu ci se pliază strict pe nevoile unui producător de vinuri. Până acum a fost finalizată zona propriu zisă de producție a vinului, cu vase de inox compartimentate și utilaje de ultimă generație. Au fost achiziționate utilaje complet automatizate care pot fi folosite de câteva persoane iar în cramă lucrează doar trei oameni și nici nu este nevoie de mai mulți. În perioada următoare urmează amenajarea celorlalte încăperi, respectiv magazinul, sala de degustare, birourile.
   Urmează să fie introdusă o linie de îmbuteliere simplă. Totul trebuie să fie gata anul acesta, când vor fi lansate primele vinuri. „Construcția cramei este meritul soțului. El a stat cu telefonul în mână și a discutat permanent cu constructorul astfel încât să fie realizată așa cum ne-am dorit noi”, spune Mariana Ochean. Ea a precizat că deocamdată se lucrează la brand, la imaginea produsului care va fi lansat anul acesta.

Investiție de 800 mii euro

   Proiectul european prin care a fost realizată investiția în cramă are o valoare de circa 550 mii euro, iar investiția totală va ajunge aproape la 800 mii euro, bani împrumutați de la bănci. Crama are o capacitate de 250 mii litri și a fost realizată într-un an și zece luni. Strugurii sunt obținuți de la producătorii particulari din Cîrligele. „Le-am cumpărat strugurii fără să le punem condiții așa cum au făcut alți producători, iar oamenii au fost mulțumiți că au venit la noi”, a spus Mariana Ochean. Lângă cramă sunt 30 hectare de vie, iar în toată zona sunt aproape 300 hectare de vie. Ca soiuri albe se remarcă Sauvignon Blanc, Fetească albă, Fetească Regală, Alligote, Muscat Otonel. În ceea ce privește vinurile roșii, vor fi produse vinuri din soiurile Merlot, Fetească Neagră și Cabernet Sauvignon. Alegerea zonei nu este întâmplătoare. Zona Blidari-Bonțești-Cîrligele este considerată cea mai bună din Vrancea datorită solului asemănător cu cel din regiunea Bordeaux.

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?