Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798
Ediția: Miercuri 22 ianuarie 2025 Nr. 6798

Persoanele care reclamă alimentele alterate trebuie să suporte costul analizelor


   Analizele pentru verificarea calității produselor alimentare se fac doar contra cost. Potrivit unui ordin al Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor toate analizele care se fac la cererea reclamantului se fac pe cheltuiala celui care sesizează deficiențele. Printr-o astfel de situație a trecut un focșănean, care a cumpărat pulpe refrigerate de la o boxă din Piața Moldovei. Bărbatul susține că atunci când a ajuns cu ele la Vidra, la socrul său, a constatat că acestea aveau un miros urât, de produs alterat. „M-am dus cu ele înapoi la piață, m-am dus la Poliția Sanitară, i-am arătat medicului de acolo că pulpele aveau un miros ciudat, a mers cu mine la magazinul de unde le-am luat și inițial nu au recunoscut că le-am cumpărat de la ei. Nu mi-au dat nici bon și nu aveam cu ce să le dovedesc faptul că le-am cumpărat de la ei. După insistențe, vânzătorul a recunoscut că mi-a vândut pulpele și mi-a aruncat în față 10 lei, prețul lor. Pe mine chiar nu mă interesează acești 10 lei. Eu tocmai mi-am tratat copilul de toxiinfecție alimentară și nu pot să îl îmbolnăvesc din nou. Aveau miros de împuțit”, ne-a spus Iulian Marian I..
   Produsul reclamat de către focșănean a fost si-gilat de către medicul veterinar de la Circumscripția Sanitară Veterinară, care i-a recomandat focșăneanului să meargă să îi facă analize la laboratorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), analize al căror cost trebuie să îl suporte din propriul buzunar. „Plătesc aceste analize pentru că   m-a deranjat atitudinea pe care au avut- o cu mine. Nu era vorba de 10 lei ci de felul cum s-au purtat”, a spus Iulian Marian I.. Costul acestor analize a fost de 8,2 lei.
   Potrivit reprezentanților DSVSA, s-au făcut analize pentru prospețime care au arătat însă că produsele erau proaspete și nu aveau niciun grad de alterare. „Potrivit Ordinului 4 din 2012 care completează Ordinul 45 din 2005 al Autorității Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, ana-lizele necesare în urma sesizărilor se fac contra cost de către persoana care solicită aceste analize. În funcție de examen există și tarife stabilite prin acest Ordin. După efectuarea analizelor, se emite un buletin de analiză care poate fi folosit ca probă în instanță în cazul în care se solicită prejudicii”, ne-a declarat Adrian Rădulescu, purtătorul de cuvânt al DSVSA.
   Reprezentanții acestei instituții fac câteva recomandări tuturor cumpărătorilor în momentul în care cumpără diverse produse alimentare și nu numai. În primul rând cumpărătorul trebuie să solicite, în cazul în care nu îi este oferit, bonul fiscal. Acesta este cea mai importantă dovadă a faptului că  s-a achiziționat produsul. După deschiderea produsului este foarte bine dacă ambalajul nu este aruncat imediat la coș, pentru că alături de bonul fiscal acesta arată proveniența produsului. În cazul în care există dubii asupra calității acestuia, cumpărătorul trebuie să se adreseze în cel mai scut timp unui laborator autorizat pentru a solicita efectuarea unor analize.

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?