Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Luni 23 Decembrie 2024. Nr 6785

Constantin Ionescu (INFP): Cele trei cutremure produse în România joi dimineaţă sunt normale


   Cele trei cutremure produse în România joi dimineață sunt seisme normale, a declarat joi, pentru AGERPRES, directorul general al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu. ‘Cele două cutremure din Transilvania și cel din Vrancea sunt cutremure normale, o activitate normală. În zona din nordul Moldovei – Joseni, Câmpulung Moldovenesc – din când în când se produc cutremure cu magnitudini până în 3,5 grade, maximum 4 grade. Acum un an sau doi a fost un cutremur de patru grade în apropiere de Câmpulung Moldovenesc’, a explicat Constantin Ionescu.
   Potrivit acestuia, activitatea seismică se înscrie în parametri normali, nefiind semne care să conducă la ideea că s-ar putea produce un cutremur mai mare. ‘Nu se arată să fie o activitate anormală care să preceadă un cutremur mai mare. Dacă luăm lună de lună cutremurele, ne încadrăm în activitatea lunară, care este între 10 și 15 cutremure – cumulat cutremure de suprafață cu cutremure adânci – și în alte regiuni, nu doar în Vrancea’, a adăugat directorul general al INFP.
   Trei cutremure cu magnitudini de 3,4 grade, 2,6 grade și 3,2 grade pe scara Richter s-au produs joi dimineață în România, două în Transilvania și unul în Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP). Primul seism, cu magnitudinea de 3,4 grade pe scara Richter, s-a produs în Transilvania, la o adâncime de 5 kilometri, la ora 02.52 UTC (04.52 ora locală). Orașele apropiate de epicentru au fost Toplița (11 kilometri), Vatra Dornei (38 de kilometri), Gheorgheni (38 de kilometri), Bălan (56 de kilometri) și Reghin (57 de kilometri).
   Cel de-al doilea cutremur s-a produs tot în Transilvania, la o adâncime de un kilometru, la ora 03.07 UTC (05.07 ora locală) și a avut o intensitate de 2,6 grade pe Richter. Al treilea seism, cu magnitudinea de 3,2 grade pe scara Richter, s-a produs în zona Vrancea joi dimineață la ora 03.33 UTC (05.33 ora locală). Cutremurul s-a produs la o adâncime de 122 km. Loca-litățile apropiate de epicentru au fost Focșani (33 de kilometri), Mărășești (39 de kilometri), Râmnicu Sărat (45 de kilometri), Covasna (48 de kilometri) și Adjud (52 de kilometri).
   De la începutul anului 2013 și până în prezent, în România au avut loc nouă cutremure, trei pe 1 ianuarie (toate în Vrancea), trei pe 2 ianuarie (două în Vrancea și unul în Câmpia Română) și trei pe 3 ianuarie (două în Transilvania și unul în Vrancea).

Mărmureanu: În acest an vor fi foarte multe cutremure

   Anul 2013 va avea o activitate seismică intensă, însă vor fi cutremure de mică intensitate, care nu vor provoca victime sau pagube materiale, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, directorul onorific al Institutului Național de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu.
   Potrivit lui Mărmureanu, în acest an vor fi foarte multe cutremure, dar de mică intensitate, respectiv sub 7 grade pe scara Richter. „Cutremure vor fi multe, chiar foarte multe, dar asta și pentru că avem o aparatură extraordinară care monitorizează cutremure foarte mici. Dar cutremure în care să moară cineva nu vom avea deocamdată. Un cutremur care să producă victime omenești și pagube materiale trebuie să aibă peste 7 grade pe scara Richter. Nu este cazul încă să discutăm despre un asemenea cutremur. Cutremure de 6 grade pot fi oricând, dar acestea nu ne interesează pentru că nu pot produce pierderi de vieți și pagube. Ele sunt cam la 10 ani. Pot fi oricând, anul acesta sau la anul, dar nu au niciun fel de relevanță asupra României. Am făcut cercetări pe bază de ana-liză istorică, științifică, a ceeea ce s-a întâmplat în ultimii 600 de ani în România. Nu poate fi un cutremur catastrofal, de 7 grade, în următoarea perioadă. În medie, sunt circa 350-400 de cutremure pe an”, a declarat Gheorghe Mărmureanu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?