VIDEO: Primăria Focşani şi ADR Sud-Est au făcut bilanţul proiectelor cu fonduri europene

0
1360


   Județul Vrancea s-a dezvoltat cu ajutorul fondurilor europene accesate de autoritățile locale. Aceasta a fost una dintre concluziile întâlnirii care a avut loc ieri la sediul Consiliului Județean, între directorul general al Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Est, primarul municipiului Focșani Decebal Bacinschi și vicepreședinții Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare și Dragoș Bîrlădeanu.
    Reprezentanții ADR S-E, în calitate de Organism Intermediar pentru Programul Operațional Regional 2007 – 2013, au prezentat stadiul implementării proiectelor finanțate în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2007-2013 la nivelul județului, la sfârșitul anului 2012. Principalii beneficiari ai acestor proiecte sunt Consiliul Județean Vrancea și Primăria Municipiului Focșani. „A fost un an dificil, dar POR este unul dintre programele care funcționează. La nivel regional, suntem la un procent de contractare de peste 80% din fondurile alocate pentru 2007-2013, iar pe unele axe suntem peste 100%. Doresc să felicit județul Vrancea, care are proiecte foarte importante. În prezent avem 58 de contracte în Vrancea, în valoare de aproape 52 milioane de euro, finanțare nerambursabilă”, a declarat Luminița Mihailov, directorul general ADR Sud-Est.  
    Cei mai mulți bani, 18 milioane euro, au mers pentru 13 contracte încheiate de primăriile Focșani, Adjud și Panciu. Prin Regio au fost finanțate proiecte de amploare, cum ar fi: Planul Integrat de Dezvoltare Urbană Focșani, reabilitarea a două drumuri județene (DJ 204 E Mărășești – Panciu și DJ 205 R Cotești – Poiana Cristei) – 9 milioane de euro, Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial, Căminul pentru persoane vârstnice Focșani. Fonduri europene au accesat și 29 de microîntreprinderi, circa 5 milioane de euro, bani care au intrat în economia județului. 

Proiecte de amploare cu bani europeni în Focșani

    Primarul Decebal Bacinschi a mulțumit reprezentanților ADR S-E pentru sprijinul acordat în implementarea proiectelor din municipiul Focșani. „Proiectul Căminului de bătrâni și reabilitarea zonei centrale a municipiului Focșani au fost primele proiecte pe care noi am reușit să le finalizăm cu fonduri europene. Am avut foarte mult de învățat de la colegii dumneavoastră, vă mulțumim pentru ajutorul acordat. Pentru anul viitor avem niște proiecte mari, o parte vor fi finalizate în 2013, o parte în 2014: PIDU, prin care o treime din suprafața orașului va fi refăcută în totalitate, spații verzi, drumuri, alei, supraveghere video și proiectele de la unitățile de învățământ. Lucrările la Åžcoala «Ştefan cel Mare» sunt în derulare, sperăm ca la sfârșitul lunii aprilie să le finalizăm. La Colegiul Național «Unirea» și Åžcoala nr. 1 din Sud suntem în procedură de licitație. Am mai pregătit proiecte pentru Åžcoala nr. 5, Åžcoala nr. 8, care sunt în rezervă”, a declarat primarul Decebal Bacinschi. 
    Åži vicepreședinții Consiliului au apreciat proiectele derulate în Vrancea. „Apreciez foarte mult că CJ Vrancea a luat inițiativa acestui proiect, prin care s-au reabilitat cele patru mausolee emblematice pentru istoria țării noastre”, a spus Ionel Cel Mare. „Doresc să vă mulțumesc în numele președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, care și-ar fi dorit să fie aici, dar este la București, și să vă felicităm pentru tot ajutorul pe care ni l-ați acordat. De asemenea, felicit și angajații CJ, care au dat dovadă de mult profesionalism”, a spus și Dragoș Bîrlădeanu.

„Toată lumea a fost încântată de mausoleul de la Mărășești”

   Regio Sud Est finanțează restaurarea, reabilitarea și consolidarea mausoleelor din Focșani, Mărășești, Mărăști și Soveja și a muzeelor din in-cintă, precum și introducerea celor patru mausolee și cinci monumente istorice într-un circuit turistic de interes regional, național și internațional. „Toată lumea a fost încântată de mausoleul de la Mărășești, a fost o idee fantastică aceea de a reabilita aceste monumente. Cred că fără implicarea directă a președintelui Marian Oprișan proiectul pentru reabilitarea mausoleelor nu s-ar fi realizat. A fost cel care a spus că acesta este cel mai important proiect pentru Vrancea în anul 2008, când s-a discutat prima dată despre aceste proiecte și s-a implicat personal”, a spus Luminița Mihailov. 
    Ca semn de recunoaștere, UNESCO i-a acordat lui Oprișan, în octombrie, o diplomă de excelență.

Zonele Obor și Gară ar putea fi înfrumusețate cu bani europeni

   Anul viitor se pregătesc proiectele prioritare pentru finanțare europeană în perioada 2014-2020. Primarul Decebal Bacinschi dorește să mai acceseze fonduri și pentru reabilitarea altor unități de învățământ din oraș, pentru reabilitarea energetică a blocurilor de locuințe, pentru reabilitarea sistemului de iluminat public, dar și pentru un proiect pentru realizarea unei linii de troleibuze în oraș. 
   De asemenea, acum este pregătită documentația pentru realizarea unui Plan Integrat de Dezvoltare Urbană pentru nordul municipiului Focșani, zonele Obor și Gară.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here