Centrul Meteorologic Regional Moldova a emis ieri o atenționare privind atingerea pragului critic al indicelui de răcire pentru județul Vrancea. În aceste condiții, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vrancea informează că pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiții de temperaturi extrem de scăzute, companiile și instituțiile publice ai căror salariați lucrează în aer liber sunt obligate să ia anumite măsuri minimale. Angajatorii trebuie să distribuie ceai fierbinte (0,5-1 litru/persoană/schimb), să acorde pauze pentru refacerea capacității de termoreglare a organismului și să asigure echipament individual de protecție. „Angajatorii care nu pot asigura condițiile prevăzute mai sus vor lua, de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții salariaților, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru; întreruperea colectivă a lucrului, cu asigurarea continuității activității în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă”, transmite Eliza Botezatu, inspectorul șef al ITM Vrancea.
De asemenea, angajatorii trebuie să asigure examenul medical la angajare și controlul medical periodic, pentru depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi scăzute. Angajatorii trebuie să asigure primul ajutor și transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate și trebuie să aibă în vedere trecerea, după posibilități, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecțiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme.
În ceea ce privește relațiile de muncă, ITM Vrancea face cunoscut angajatorilor care au salariați navetiști care nu s-au putut prezenta la locul de muncă din motive neimputabile acestora, următoarele:
– angajatorul are dreptul să stabilească organizarea și funcționarea unității, însă are obligația să se consulte cu sindicatul sau, după caz, cu reprezentanții salariaților în privința deciziilor susceptibile să afecteze substanțial drepturile și interesele acestora;
– angajatorul poate acorda concediu de odihnă la cererea salariaților;
– contractul individual de muncă poate fi suspendat prin acordul părților, în cazul concediilor fără plată;
– contractul individual de muncă poate fi suspendat de drept pentru situația de forță majoră;
– contractul individual de muncă poate fi suspendat din inițiativa angajatorului în cazul întreruperii sau reducerii temporare a acti¬ vității, fără încetarea raportului de muncă, pentru motive economice, tehnologice, structural sau similar. Pe durata reducerii și/sau a întreruperii temporare a activității, salariații implicați în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfășoară activitate, beneficiază de o indemnizație, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat. „Angajatorii care se regăsesc în această situație vor lua de comun acord cu reprezentanții sindicatelor sau cu reprezentanții salariaților măsurile care se impun potrivit legii în ceea ce privește relațiile de muncă”, completează Eliza Botezatu.