Consiliul Județean Vrancea va reactualiza, în ședința ordinară de marți, indicatorii tehnico-economici pentru proiectul „Drumul de glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial”. Modificarea survine ca urmare a faptului că pe parcursul derulării procesului investițional au apărut o serie de situații imprevizibile la Mausoleele Eroilor din Focșani, Mărășești, Mărăști și Soveja, care au impus adaptarea proiectului existent la situațiile din teren.
Proiectul de reabilitare a mausoleelor vrâncene, în valoare de aproximativ 7 milioane euro, a fost inițiat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, în anul 2007. Până în acest moment au fost finalizate lucrările la Mausoleul Focșani, iar la celelalte mausolee au fost executate lucrări de reabilitare în proporție de 80-85 la sută.
Proiectul „Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial” este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Regional 2007-2013, are o valoare totală de 21,2 milioane lei și își propune restaurarea, consolidarea, reabilitarea și introducerea într-un circuit turistic a mausoleelor de la Focșani, Mărășești, Mărăști, Soveja împreună cu alte monumente de factură istorică și religioasă aflate pe traseul „Drumului de glorie”, traseu care va cuprinde localitățile Focșani-Mărășești-Panciu-Străoane-Varnița-Mărăști-Soveja. Pentru atingerea obiectivelor proiectului au fost executate lucrări de reparații și moder-nizări la toate cele patru mausolee.
Proiectul european a căpătat recunoaștere internațională, el fiind apreciat de către UNESCO. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a primit, în luna octombrie, o medalie și o diplomă din partea vicepreședintelui Federației Mondiale a Asociațiilor și Centrelor UNESCO (WFUCA), responsabil pentru Europa și America de Nord, președinte al Clubului UNESCO Pireus&Islands, Ioannis Maronitis.