Sărbătorile de iarnă sunt un izvor nesecat de datini și obiceiuri tradiționale, care transformă aceste zile în cea mai frumoasă perioadă din an. Tradițiile și meșteșugurile populare de Crăciun sunt reunite sâmbătă, 15 decembrie, în cadrul a două evenimente culturale importante, organizate de Consiliul Județean, Centrul Județean pentru Promovarea Culturii Tradiționale, Artelor și Meseriilor (CJPCTAM) Vrancea, în parteneriat cu Ansamblul Folcloric „Å¢ara Vrancei” și Muzeul Vrancei.
Primul eveniment este vernisajul Expoziției Concurs Național al Meșteșugurilor Tradiționale „Pavel Terțiu”, ediția a VI-a, care are loc de la ora 15.00, la Galeriile de Artă din Focșani. „Gândim acest eveniment ca pe o competiție artistică ce-și propune să descopere și să promoveze valoarea și frumusețea artei populare tradiționale, tinere talente. Conservarea și promovarea tradițiilor populare devine un obiectiv important. De asemenea, încercăm să arătăm comunității un posibil model uman de urmat, să dezvoltăm gustul și sensibilitatea estetică în rândurile comunității locale și naționale”, spune Liviu Nedelcu, directorul CJPCTAM Vrancea. La această expoziție-concurs au fost invitați să participe cei mai talentați elevi ai claselor de meșteșuguri tradiționale de la școlile populare de artă din Alba, Botoșani, Iași și Vrancea.
Cete de colindători din toată țara se vor întrece pe scenă
Al doilea eveniment este Festivalul Național de Datini și Obiceiuri de Iarnă, ediția a XII-a, care va începe de la ora 17.00, în sala Balada. „Această manifestare tradițională este înscrisă în programul acțiunilor cultural-artistice având ca principal obiectiv cunoașterea și valorificarea patrimoniului de datini și obiceiuri păstrate în timp și practicate cu prilejul sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou”, mai transmite Liviu Nedelcu. La acest festival vor participa grupuri (cete) de colindători, plugari, sorcove, stea, jieni, capră, mascați din toate zonele etnofolclorice ale țării, cu o autentică tradiție privind conservarea și transmiterea datinilor și obiceiurilor de iarnă. Vor participa grupuri din județele Argeș, Maramureș, Sibiu, Mehedinți, Tulcea, Arad, Sibiu, Suceava și Vrancea. Din județul nostru vor participa: Ansamblul Chipărușul din Nereju, Ansamblul Doina Ciobănașului din Vintileasca și Grupul Cetina de la Åcoala Populară de Artă din Focșani.
Juriul festivalului va fi alcătuit din: președinte – Elise Stan, producător Televiziunea Română București și membrii: Valentin Marin, realizator coordonator Radio Antena Satelor, Ileana Vieru, redactor muzical la Societatea Română de Radiodifuziune, Violeta Ianculescu, realizator de evenimente folclorice la Societatea Română de Radiodifuziune și dr. Aurelia Cozma- director în departamentul de programe în pedagogie muzeală, Muzeul Național al Satului „D.Gusti” – București. Juriul va aprecia ineditul obiceiurilor prezentate, originalitatea costumelor și a recuzitei utilizate de către membrii grupurilor (cetelor) și a jocurilor, măiestria privind adaptarea și prezentarea lor scenică, gradul emoțional și nivelul de influențare a tinerei generații prin practicarea datinilor și obiceiurilor de iarnă preluate de la străbuni.
Vor fi acordate următoarele premii: Trofeul festivalului – 2.500 lei, Premiul I – 2.000 lei, Premiul II – 1.500 lei, Premiul III -1.000 lei, premii pentru promovarea datinilor și obiceiurilor tradiționale de iarnă – 800 lei pentru fiecare grup premiat.