Cei mai mulți cetățeni care s-au adresat primarului Decebal Bacinschi în cadrul audiențelor lunare din decembrie i-au cerut edilului ajutoare sociale sau ajutoare pentru căldură. Potrivit legilor în vigoare, cei mai mulți dintre aceștia nu beneficiază de astfel de ajutoare din diverse motive și, în ultimă instanță, au apelat la edil. Unul dintre ei spune că deși are un venit de 600 lei/membru de familie și s-ar putea încadra pentru obținerea unui ajutor pentru căldură, nu poate beneficia de el pentru că a devenit proprietarul unui apartament, în care nu stă momentan, întrucât acolo locuiește mătușa sa. În acest caz legea este clară: cei care dețin o a doua proprietate sunt excluși de pe lista beneficiarilor. În aceeași situație este și o focșăneancă de etnie romă, care i-a spus primarului că ar dori alimente de la UE pentru cei opt copii ai săi, însă nu poate beneficia de ele pentru că are două case.
O altă focșăneancă s-a plâns primarului că din cauza restanțelor la impozite și a amenzilor neplătite de soțul său, toate în valoare de 4.000 lei, familia, compusă și din patru copii, nu beneficiază de niciun ajutor social, dar nici de alimentele de la Uniunea Europeană. „Acum patru ani, când l-am luat, avea datorii. Avem patru copii, soțul lucrează cu ziua, eu sunt menajeră pe colo și pe colo. Trăim din alocația copiilor. Nu avem nici ajutoare de căldură nici ajutoare sociale. Înainte, când primeam ajutorul pentru venit minim garantat, ne oprea aproape tot pentru datoriile la Primărie. Până într-o zi, când ni s-a tăiat de tot”, a spus femeia.
Funcționarii din Primărie i-au explicat că legea s-a schimbat în noiembrie 2011, în sensul că cei care au datorii la impozitele locale nu mai beneficiază de ajutoare sociale. Primarul Decebal Bacinschi a dispus să fie eșalonate datoriile acestei familii, pentru a putea fi ajutați cei patru copii.
O altă femeie i-a emoționat pe toți cei prezenți la audiențe cu povestea sa. Plecată în străinătate pentru a-și putea susține cei doi copii în facultate, femeia s-a îmbolnăvit în urmă cu trei ani și în prezent nu mai poate munci, beneficiind doar de o pensie de handicap de 33 lei, potrivit încadrării la gradul trei. Focșăneanca ar dori să beneficieze de ajutoare sociale însă, conform legii, nu are acest drept întrucât deține un autoturism cu o vechime mai mică de 10 ani. „Nu am niciun drept pentru că am o mașină, după 30 de ani de muncă?”, s-a întrebat retoric, femeia. Răspunsul autorităților locale a fost că această persoană poate beneficia de mâncare la Cantina de Ajutor Social.