În județ sunt doar două abatoare unde pot fi sacrificați porcii, unul în insolvență și celălalt cu patroni acuzați de evaziune fiscală. Directorul DSVSA a aflat de la directorul Piețelor Focșani că, în Vrancea, din cele trei abatoare autorizate sanitar veterinar doar două ar putea, teoretic, să sacrifice porcii țăranilor. Autoritățile vor să ceară o derogare de la ordinul care reglementează vânzarea porcilor sacrificați.
Autoritățile caută soluții astfel încât țăranii care și-au crescut porcii în gospodăria proprie să poată ajunge cu ei în piețele din Vrancea, după ce Autoritatea Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a emis un ordin care interzice comercializarea porcilor ce nu au fost sacrificați în abatoare avizate sanitar-veterinar. Luate prin surprindere, deși acest ordin a fost emis de aproximativ o lună, autoritățile locale au constatat abia ieri, într-o ședință care a avut loc la Prefectură, că în județ, doar două abatoare ar putea sacrifica porcii țăranilor. Este vorba despre abatorul Dollar Prod din Focșani, care a intrat în insolvență, și despre Lucky Com de la Homocea, cu patroni ce au fost acuzați recent de evaziune fiscală.
În cursul după amiezii de ieri, directorul DSVSA, Necula Botezatu, a contactat unul dintre reprezentanții abatorului Dollar Prod și s-a stabilit că aici vor putea fi sacrificați porci contra 50 de lei, sumă în care sunt incluse și analizele necesare eliberării certificatului sanitar veterinar. „Interesul este ca, ce se desface în piețe să corespundă din punct de vedere sanitar veterinar. Ästa este lucrul pe care noi vrem să-l respectăm. Să se poată face control și în piețe, este singura soluție pe care noi o vedem viabilă, normală”, a declarat Cătălin Popescu, prefectul județului Vrancea.
Între timp, țăranii au asaltat conducerea Piețelor cu telefoane pentru a-și anunța intenția de a comercializa porci. În Vrancea, doar piața din Focșani și cea din Adjud oferă condiții de vânzare a porcilor sacrificați. Cel care a pus „punctul pe I” a fost directorul Administrației Piețelor, Fănică Popa. „Problema la noi în Vrancea este că nu avem abatoare. La Aurora nu se sacrifică pentru că au primit fonduri europene și în această situație, Uniunea Europeană nu le dă voie să sacrifice, iar la abatorul d-lui Jelea nu se sacrifică și au mai rămas Dollar Prod și Lucky”, a declarat Fănică Popa.
Anul trecut, numai în piața din Focșani s-au vândut aproximativ 2.000 de porci. Dacă ar face analizele la carnea de porc pentru depistarea trichinelozei și examenul organoleptic, în Piața Moldovei, țăranii ar plăti 17 lei. Potrivit ordinului ANSVSA numărul 67 din data de 16 noiembrie, în piață, crescătorii de animale trebuie să ajungă doar cu porcii care au fost sacrificați în abatoare și dacă li s-au emis buletine de analize care să arate că produsul finit, carnea, este conform din punct de vedere sanitar veterinar.
Autoritățile vor să ceară o derogare de la ordinul ANSVSA
După mai multe discuții, la care au participat directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), reprezentanții Piețelor din Focșani și Adjud, ai Direcției de Sănătate Publică, directorul Finanțelor Publice, șeful Inspectoratului de Poliție Județean și primarul municipiului Focșani, Decebal Bacinschi, s-a stabilit că animalele sacrificate pot ajunge pe tarabele din cele două municipii începând cu data de 19 decembrie. „Problema este dacă noi o să admitem să comercializăm în piețele agroalimentare. Noi putem asigura servicii sanitar veterinare și condiții minime în punctele de comercializare, mă refer la piețe. Adică apă caldă și rece, scurgeri, mesele să fie protejate, cârlige. Trebuie să putem asigura expertiza cărnii, documente sanitar veterinare și marcarea cărnii”, a declarat Necula Botezatu, directorul DSVSA Vrancea.
După mai multe discuții, oficialii județeni au stabilit că cea mai bună soluție ar fi să facă o adresă directorului ANSVSA în care să ceară o derogare de la ordinul 67. „Noi, pentru faptul că o să fie o presiune extraordinară, trebuie să găsim soluții. Până la acest ordin nu exista posibilitatea legală ca să abatorizezi animalele din gospodăriile proprii. Nu există niciun abator autorizat să facă lucrul acesta pentru că până acum nu s-au autorizat, nici măcar nu au început procedurile pentru că au o stare financiară precară. Noi, ca să rezolvăm problema finală, mă refer la calitatea cărnii care se comercializează, o să căutăm o soluție”, a concluzionat prefectul Cătălin Popescu.
Cert este că din toată această ambiguitate cele care vor câștiga sunt supermarketurile, care vor comercializa carne de porc adusă în special din alte țări.
Circumscripțiile sanitar veterinare, dotate cu trichineloscoape
Toate circumscripțiile sanitar veterinare aparținând medicilor veterinari din județ sunt dotate cu aparate pentru depistarea trichinelozei la carnea de porc. Este vorba despre 64 de circumscripții sanitar veterinare concesionate și alte trei care se găsesc în cabinetele din piețele agroalimentare din Panciu, Adjud și Focșani. Prețul pentru o analiză de acest fel este de 10 lei. „Circumscripțiile sanitar veterinare funcționează în regim privat și pot stabili singure tariful. Deocamdată prețul minim este 10 lei”, ne-a declarat Adrian Rădulescu, purtătorul de cuvânt al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. În circumscripțiile sanitar veterinare din piețele agroalimentare, prețul pentru o astfel de analiză este 2,5 lei. Pentru porcii care aparțin micilor crescători de animale și care sunt sacrificați pentru a fi comercializați, analizele se fac în abatorul în care sunt sacrificați. Costul, în acest caz, este inclus în totalul serviciilor prestate, adică sacrificare, tranșare, analize medicale. Medicii de la DSVSA le recomandă tuturor celor care sacrifică animalele în propria curte să facă și analize medicale. Rezultatele se obțin în doar 10-15 minute. Boala se transmite la om și afectează sistemul muscular și sistemul nervos. Din acest motiv, medicii veterinari recomandă populației să consume carnea de porc, doar dacă a fost verificată sanitar veterinar, mai ales în preajma Sărbătorilor de iarnă, când numărul celor care gătesc acest tip de carne crește considerabil.