Pe 9 decembrie sunt așteptați la urne 318.618 de vrânceni înscriși pe listele electorale permanente. Totodată, pot participa la vot și cetățenii care au împlinit vârsta de 18 ani, până în ziua alegerilor inclusiv. Nu au drept de vot debilii sau alienații mintal, puși sub interdicție, și nici persoanele condamnate la pierderea drepturilor electorale, prin hotărâre judecătorească definitivă. În județul Vrancea vor funcționa 357 secții de votare, iar pentru alegerile din data de 9 decembrie au fost tipărite 701.560 buletine de vot. Fiecare alegător are dreptul la un singur vot pentru alegerea Camerei Deputaților și la un singur vot pentru Senat. Fiecare alegător își exprimă votul personal, potrivit prevederilor legale.
Alegătorii votează numai la secția de votare la care este arondată strada sau localitatea unde își au domiciliul, pe baza actului de identitate – cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate; în cazul cetățenilor români cu domiciliul în străinătate, pașaportul simplu cu mențiunea privind stabilirea domiciliului în străinătate, în cazul cetățenilor cu reședința în străinătate pașaportul simplu sau în cazul statelor membre ale Uniunii Europene și cartea de identitate, însoțite de orice alt document emis de autoritățile străine care dovedește reședința în străinătate; în cazul membrilor reprezentanțelor diplomatice, pașaportul diplomatic sau de serviciu; în cazul elevilor din școlile militare, carnetul de serviciu militar.
Potrivit Legii electorale, candidații pot vota la oricare dintre secțiile de votare din cadrul Colegiului uninominal în care candidează.
Urna mobilă poate fi solicitată numai în cazuri speciale
Persoanele deținute în baza unui mandat de arestare preventivă și cele aflate în executarea unei condamnări, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale votează prin intermediul urnei speciale numai dacă au domiciliul în raza teritorială a secției de votare unde se află penitenciarul sau locul de detenție, iar în aceste cazuri se solicită urna mobilă.
Pentru alegătorii netransportabili din cauză de boală sau invaliditate, președintele biroului electoral al secției de votare poate aproba, la cererea scrisă a acestora, însoțită de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoanele respective sunt netransportabile, ca o echipă formată din cel puțin 2 membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială și cu materialul necesar votării la locul unde se află acea persoană, pentru a se efectua votarea. În acest mod pot vota numai persoanele care domiciliază în raza teritorială a secției de votare respective și numai dacă se asigură secretul votului.
Se votează între orele 7.00-21.00
Votarea începe la ora 7,00 și are loc până la ora 21.00, când secția de votare se închide. Persoanelor existente la această oră în sala în care se află secția de votare li se permite să își exercite dreptul de vot. Pe ușa secției de votare se vor afișa orele între care se desfășoară procesul de votare. Accesul alegătorilor în sala de vot are loc în serii corespunzătoare numărului cabinelor. Fiecare alegător va prezenta actul de identitate biroului electoral al secției de votare care, după verificarea înscrierii în lista electorală permanentă, pe baza semnăturii în lista electorală permanentă, îi va încredința buletinele de vot și ștampila pentru votare. Alegătorului care refuză să semneze lista electorală permanentă i se va refuza exercitarea dreptului de vot.
Alegătorii vor vota separat în cabine închise, aplicând ștampila care poartă mențiunea „Votat” în interiorul patrulaterului care cuprinde numele și prenumele candidatului pe care îl votează. După ce au votat, alegătorii vor îndoi buletinele astfel ca pagina netipărită care poartă ștampila de control să rămână în afară și le vor introduce în urnă, având grijă să nu se deschidă. Îndoirea greșită a bule-tinului nu atrage nulitatea acestuia. La cererea alegătorului, în cazul în care acesta a aplicat greșit ștampila cu mențiunea „Votat”, dar nu a introdus buletinul în urnă, președintele biroului electoral al secției de votare îi poate elibera, numai o singură dată, un nou buletin, reținând și anulând buletinul de vot inițial și făcând mențiunea corespunzătoare în procesul-verbal al operațiunilor de votare. Åtampila încredințată pentru votare se restituie președintelui sau acelor membri ai biroului electoral al secției de votare desemnați de acesta. Președintele poate lua măsuri ca staționarea unui alegător în cabina de votare să nu se prelungească nejustificat și poate suspenda votarea pentru motive temeinice. Durata totală a suspendărilor nu poate depăși o oră și nu pot fi mai mult de două suspendări. În timpul suspendării, urnele de votare, ștampilele, buletinele de vot și celelalte documente și materiale ale biroului electoral al secției de votare vor rămâne sub pază permanentă. În timpul suspendării nu pot părăsi sala de votare mai mult de jumătate din numărul membrilor biroului electoral al secției de votare în același timp.
Interzisă comercializarea băuturilor alcoolice în zona secțiilor de votare
Prezența oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabină un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta.
Acesta nu poate fi din rândul observatorilor sau membrilor biroului electoral al secției de votare. Accesul în cabina de vot cu orice fel de aparate în scopul înregistrării sau preluării de imagini este interzis. Potrivit BEC, în ziua votării, între orele 7,00 și 21,00, sunt interzise comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice pe o distanță de 500 de metri în jurul localului secției de votare. Pe durata votării se inter-zice membrilor birourilor electorale și persoanelor acreditate să poarte ecusoane, insigne sau alte însemne de propagandă electorală.
Partidele politice trebuie să obțină un prag electoral de 5% din voturile valabil exprimate pentru a avea dreptul la mandate de deputat sau senator. Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților este de un deputat la 70.000 de locuitori, iar pentru alegerea Senatului este de un senator la 160.000 de locuitori.