Doi bebeluși au fost diagnosticați cu virusul HIV, anul acesta, boala fiindu-le transmisă de mame, suferinde de SIDA. În total, de la începutul anului, cinci vrânceni au fost diagnosticați cu HIV/SIDA. Per total, în Vrancea suferă de această cumplită boală 135 de persoane, care sunt incluse în Subprogramul de tratament și monitorizare a persoanelor cu infecție HIV/SIDA.
Medicii au precizat că cei doi bebeluși sunt monitorizați în permanență. Potrivit doctorilor, sunt ceva probleme cu asigurarea tratamentelor persoanelor bolnave HIV/SIDA, șase medicamente care le sunt administrate acestora fiind aproape epuizate. „Åase medicamente pe care le primesc pacienții incluși în Programul Național de HIV/SIDA mai ajung doar până pe 15 decembrie. Dacă nu se primesc fonduri, nu știm ce vom face”, spun medicii.
Bolnavii de HIV/SIDA primesc tratamentele în mod gratuit, dar dacă ar fi să plătească pentru ele, sumele ar fi enorme, ajungând și la 10 mii de lei lunar.
„Zero noi infecții HIV. Protejându-te pe tine, îi protejezi pe alții”
Anul acesta, Ziua Mondială de Luptă Împotriva HIV/SIDA se desfășoară sub sloganul „Zero noi infecții HIV. Protejându-te pe tine, îi protejezi pe alții”. Asociația Română Anti-SIDA (ARAS) organizează, în perioada 15 noiembrie – 15 decembrie, o campanie de conștientizare, în cadrul căreia se pot manifesta toate inițiativele publice sau private referitoare la HIV, care să atragă atenția asupra riscurilor de transmitere și asupra posibilităților actuale de prevenire și tratament. Campania are drept scop accesul universal la prevenția HIV, tratament, îngrijiri și suport, redu-cerea numărului persoanelor infectate HIV/SIDA și informarea și educarea populației, mai ales a celor cu risc crescut, asupra HIV/SIDA. „Obiectivele campaniei sunt: creșterea numărului de persoane informate și educate în legătură cu HIV-SIDA; creșterea numărului de persoane, în special din grupele de risc, care solicită efectuarea unui test de depistare a infectării cu HIV și creșterea numărului de persoane care adoptă un comportament sănătos în relație cu HIV/SIDA”, se precizează într-un comunicat de presă trimis redacției noastre.
Potrivit Centrului Român HIV/SIDA, din iunie 2012, la 47% dintre persoanele infectate cu HIV, calea de transmitere a fost heterosexuală. La nivel de țară, numărul cazurilor cumulative între 1985 -2012 a fost de 17.819, numărul bolnavilor în viață fiind actualmente de 11.189. Totodată, numărul celor aflați în evidență activă HIV și SIDA este de 9.475.
ARAS invită orice persoană fizică sau privată să se implice în campania pe care o desfășoară. „Fiecare domeniu poate crea un eveniment sau o expresie a importanței prevenirii, diagnosticării și tratamentului infecției cu HIV, astfel încât cei care lucrează în aceste domenii să devină treptat actori respon-sabili social în comunitate. Simpla purtare a unei fundițe roșii – simbol mondial al luptei împotriva HIV/SIDA și de solidaritate cu persoanele infectate – sau afișarea acesteia în locațiile unde vă desfășurați activitatea poate reprezenta o formă de susținere. Cei care vor participa la această campanie se vor regăsi în toate documentele naționale și internaționale în care ARAS și partenerii sunt implicați, precum și pe site-ul ARAS și pe blogul campaniei”, transmit reprezentanții Asociației Române Anti-SIDA.
Parteneri în această campanie sunt administrațiile publice locale, Inspectoratele Åcolare, Direcțiile Județene de Asistență Comunitară și cele de Sănătate Publică, organizații neguvernamentale și mass-media.