Caravană cinematografică pentru nevăzători

0
932


   Fundația „Cartea Călătoare” din Focșani va realiza luni, de la ora 12.00, în sala mare de conferințe a Bibliotecii Naționale a României din București, prima proiecție a unui film accesibilizat pentru nevăzători. Evenimentul are loc cu prilejul Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități și este parte dintr-un proiect derulat în parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor din România și realizat cu sprijinul Fundației Orange România, care oferă o finanțare de 28.930 euro.
    „Bună! Ce faci?” este filmul care va fi prezentat luni, a cărui regie este semnată de Alexandru Maftei și care are în rolurile principale pe actorii Ionel Mihăilescu și Dana Voicu. Dacă cei care văd vor putea urmări filmul în mod obișnuit, nevăzătorii vor avea la dispoziție căști, în care vor asculta explicațiile suplimentare, astfel încât să înțeleagă cu adevărat proiecția (decoruri, costume, mimică, etc.).
    Acesta este primul film artistic dintr-o serie de 16 care vor fi accesibilizate de Fundația Cartea Călătoare în cadrul proiectului „Caravana cinematografică pentru nevăzători”, ce se va derula în perioada noiembrie 2012 – octombrie 2013. Proiectul își propune să faciliteze accesul la cultură pentru persoanele cu deficiențe de vedere. „Pentru prima dată în România, nevăzătorii din întreaga țară vor putea viziona filme cu descriere audio în cinematografe. Aceste proiecții vor reprezenta o oportunitate pentru persoanele cu deficiențe de vedere de a se bucura de un film în condiții normale, mergând la cinematograf, dar și o șansă de informare, conștientizare și sensibilizare a opiniei publice cu privire la problematica nevăzătorilor. Pe parcursul proiectului vom organiza și o caravană cinematografică cu filmele realizate în biblioteci publice din țară,  filiale ale Asociației Nevăzătorilor din România și licee pentru deficienți de vedere”, se precizează într-un comunicat trimis redacției noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here