Agentul șef principal Adrian Norocea este șeful Postului de Poliție din comuna Mera. Este șef de 11 ani și lucrează în sistem de 22 de ani. Face echipă cu agentul șef Daniel Neagu și agentul Andreea Chiriță, iar de la 1 decembrie speră să aibă un nou coleg. Monitorul de Vrancea și-a propus să vi-i prezinte, în fiecare joi, pe șefii posturilor de poliție din localitățile județului. Nu ratați edițiile viitoare!
Agentul șef principal Adrian Norocea este polițist de 22 de ani. A decis să se facă polițist pentru că i-a plăcut și îi place în continuare uniforma, dreptatea, corectitudinea și cinstea. Nu neagă că a urmat exemplul fratelui său mai mare, comisarul șef Victor Norocea, actualmente prim-adjunct al șefului Inspectoratului de Poliție Județean Vrancea.
Prima dată a îmbrăcat uniforma albastră, cu epoleți pe umeri, în 1990. Mulți ani la rând, a fost ajutor de șef de post la Postul de Poliție din comuna Broșteni. Din 2001 este șeful Postului de Poliție din Mera și are grijă, alături de cei doi colegi ai săi, agent șef Daniel Neagu și agent Andreea Chiriță, de 4.800 de oameni, care trăiesc în cele cinci sate ale comunei, respectiv Mera, Roșioara, Vulcăneasa, Livada și Milcovelu. Åeful de post este mulțumit de oamenii din comună și spune că sunt persoane responsabile, care de-a lungul anilor nu și-au dat în petec. Agentul șef principal Adrian Norocea crede că nu există pădure fără uscături, dar reușește să țină comunitatea în frâu. Cea mai mare mulțumire a sa este atunci când omul ajunge la el cu o problemă care este soluționată favorabil, astfel încât acesta poate pleca mulțumit acasă. „Sunt probleme și la noi, ca peste tot, dar nu putem spune că situația operativă este deosebită. Ca în toate comunele din această zonă, și la noi se taie ilegal material lemnos care, ulterior, este sustras. Reușim să ținem situația sub control și avem o foarte bună colaborare cu autoritățile locale, care ne sprijină de fiecare dată când este nevoie”, a explicat agentul șef principal Norocea.
Activitățile de prevenire, cele mai importante
Åeful de Post spune că activitățile de prevenire sunt cele mai importante. El discută cu oamenii, îi sfătuiește cu privire la ce trebuie să facă și ce nu trebuie să facă pentru a nu avea probleme cu legea. „Împreună cu colegii mei, lupt pentru prevenirea faptelor de natură penală și contravențională. Activitățile de prevenire sunt extrem de importante. Poate sunt unii care nu pun mare preț pe aceste activități. Aceștia sunt puțini. Oamenii ne ascultă cu atenție și interes, studiază pliantele pe care le împărțim și astfel învață cum să se fe-rească de lucrurile rele. Încercăm pe cât posibil să prevenim mica criminalitate, fapte cu care ne confruntăm. Este vorba despre faptele de loviri, amenințări, insulte. Colaborăm cu preotul satului, cu cadrele didactice, cu autoritățile locale, astfel încât mesajele noastre să ajungă la toată lumea. Sunt unii care nu pun preț pe ceea ce aud, dar cei mai mulți cred că ne apreciază. Reușim să ajungem la intervenții în timp util și nu ne propunem niciodată să luăm cele mai drastice măsuri. O persoană care crează probleme este mai întâi avertizată și abia după aceea se iau măsuri împotriva sa. Dacă un om a fost sancționat pe drept, nu are de ce să se supere și înțelege că nu este bine ce a făcut „, a adăugat agentul șef principal Norocea.
Polițiștii se descurcă cu ce au
Vremurile sunt grele pentru toate categoriile sociale, inclusiv pentru polițiști. Chiar dacă sunt și neajunsuri, polițiștii de la post își fac datoria cum știu ei mai bine, cu ceea ce au. „Este adevărat că sunt și neajunsuri, dar cu mijloacele pe care le avem reușim să ne facem datoria. Avem mașină de serviciu la dispoziție, iar acest lucru este foarte important, pentru că reușim să ajungem acolo unde oamenii au nevoie de noi în timp util. Eu cred că ne desfășurăm activitatea în condiții decente, lucru care ne mulțumește și pe noi, dar și pe cetățeni. Considerăm că ne putem face datoria cu ceea ce ni se oferă și înțelegem situația prin care trece întreaga țară, nu sunt probleme doar la nivel de post”, a mai spus agentul șef principal Norocea.
Au fost și vremuri când posturile de poliție nu erau dotate cu autospeciale de intervenție, iar polițiștii spun că atunci erau foarte greu. Ajungeau în satele îndepărtate cu mașinile persoanele sau pe jos.
Crima de la Broșteni l-a marcat
În cei 22 de ani de activitate, agentul șef principal a avut de soluționat nenumărate cazuri, iar unele dintre ele l-au marcat. Crima comisă în septembrie 2005, care a îngrozit întreaga țară, victimă fiind Dan Paul Norocea, fiul preotului din satul Pitulușa, comuna Broșteani, a lăsat urme adânci. Victima avea doar 16 ani.
Trupul neînsuflețit al adolescentului a fost găsit de văcarul satului, pe 18 septembrie 2005, îngropat sub un morman de pietre. „Un caz care m-a marcat extraordinar a fost cel al crimei din 2005, atunci când fiul preotului din Pitulușa a fost ucis. Eram polițist la Mera, dar am făcut parte din echipa de cercetare. M-a marcat extraordinar starea sufletească a familiei, mai ales că îi cunoșteam pe toți și știm ce fel de oameni sunt. Era un băiat pe care eu l-am cunoscut foarte bine, cu mult bun simț, serios și responsabil și pe care l-am apreciat foarte tare. Orice caz are dedesubturile lui și orice situație te marchează. Înainte de a fi polițist, ești om. Din fericire, în ultimii ani noi, aici, la Mera, nu ne-am confruntat cu cazuri deosebite, de omor sau altceva. Acum cinci ani, cred, am avut o faptă de tentativă de omor și de atunci nu au mai fost situații deosebite”, povestește șeful de post.
În opinia sa, decizia de a reînființa Posturile de Poliție a fost una foarte bună, iar rezultatele se văd.
Se sfătuiește cu oamenii și găsesc împreună soluții favorabile
Sunt oameni care trec pe la postul de poliție pentru că simt nevoia să vorbească cu cineva despre problemele lor. De multe ori, acestea nu intră în competența polițiștilor, dar asta nu înseamnă că oamenii legii nu-i ascultă și nu încearcă să-i îndrume. „Sunt multe persoane care vin la noi pentru a ne cere o părere sau un sfat și atunci când au probleme care nu intră în competența poliției. Cui să se adreseze omul de la țară? Polițistului, protului, medicului, primarului…! Discutăm problemele pe care le au și au fost cazuri când oamenii au plecat de aici cu situația rezolvată. Unul vine că nu se înțelege pe tema pământului cu rudele, altul că nu știu ce mai are, și tot așa. Sunt situații când reușim să-i facem să înțeleagă că nu este bine să se războiască” , a adăugat Norocea.
Când vine vorba despre timpul liber, șeful de post spune nu prea are așa ceva. După program, el mai rămâne la post alături de colegii săi, pentru a face ordine în documente. Când ajunge acasă, se ocupă de familie. Merge cu micii fotbaliști din familie la antrenamente, la Focșani. Agentul șef principal Adrian Norocea spune că își ajută familia la toate cele necesare, pentru că așa cum la post munca se face în echipă, la fel se procedează și în familie.