Polițiștii, jandarmii și pompierii vrânceni au informat cetățenii din mai multe comune ale județului despre riscurile pe care și le asumă dacă încalcă legea pe 9 decembrie, zi în care vor merge la vot. Întâlnirile autorităților cu oamenii au loc în cadrul campaniei „Tu decizi! Votează Legal!”, campanie inițiată de Ministerul Administrației și Internelor. Marți, miercuri și joi, polițiștii vrânceni au desfășurat activități de informare a cetățenilor din Focșani, Adjud, Mărășești, Tănăsoaia, Boghești și Homocea, pentru a se asigura că mesajul campaniei va ajunge la urechile tuturor persoanelor cu drept de vot.
Miercuri, jandarmi vrânceni au desfășurat în cadrul aceleiași campanii o acțiune de informare și conștientizare a cetățenilor prezenți la bâlciul tradițional din Tichiriș, comunaVidra, cu privire la sancțiunile prevăzute de lege în cazul votului ilegal. Cei prezenți au primit informații și pliante despre legislația electorală în vigoare, în special cu privire la sancțiunile prevăzute de lege în cazul votului ilegal și a mitei electorale.
Pompierii au distribuit și ei fluturași cu mesajul campaniei în zona unui magazin din Focșani, iar ieri au împărțit astfel de materiale cu ocazia controalelor specifice desfășurate de cadrele Inspecției de Prevenire în Garoafa, Mărășești, Năruja, Nistorești, Paltin, Ploscuțeni, Pufești și Vrâncioaia. Campania se va desfășura până pe 9 decembrie și se adresează tuturor cetățenilor români cu drept de vot, în special tinerilor care împlinesc 18 ani și merg pentru prima dată la urne.
În Vrancea polițiștii, jandarmii, lucrătorii ISU și responsabilii Instituției Prefectului vor distribui, atât în mediul rural cât și în mediul urban, 10.000 pliante. 2.000 de afișe vor fi postate în locuri accesibile, cu grad ridicat de vizibilitate din partea publicului larg, inclusiv la secțiile de votare în ziua alegerilor, astfel încât un număr cât mai mare de cetățeni să fie informați despre campania desfășurată de Ministerul Administrației și Internelor.
Conform articolului 55 din Legea numărul 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaților și a Senatului „promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum și primirea acestora de către alegător, în același scop, constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani. Tentativa se pedepsește”.