Autoritățile au întocmit un plan de măsuri pentru menținerea în stare de funcționare a drumurilor naționale în perioada iernii. Astfel, polițiștii și reprezentanții Secției de Drumuri Naționale au stabilit bazele de deszăpezire și punctele de sprijin pentru fiecare sector de drum, dar și dotarea acestora cu materiale antiderapante și carburant. Totodată, a fost stabilit numărul și categoriile de utilaje care ar putea interveni prompt pe toate sectoarele de drum, dar și personalul care trebuie să acționeze, atât din partea Secției de Drumuri Naționale cât și din cadrul Poliției Rutiere. Au fost desemnate inclusiv persoanele de contact din cadrul celor două instituții, care vor coordona activitățile. Intervențiile pe timpul iernii au fost stabilite în funcție de importanța drumurilor.
Pentru ca drumurile să nu fie blocate de zăpadă, a mai fost întocmit și un program comun de măsuri cu reprezentanții Consiliului Județean, pentru menținerea în stare bună a drumurilor județene. Totodată a fost emisă și dispoziția IPJ privind participarea polițiștilor, jandarmilor și pompierilor la gestionarea situațiilor de urgență, respectiv căderi masive de zăpadă sau viscol. În baza acestei dispoziții, s-a stabilit ca începând cu data operaționalizării comandamentelor de iarnă, subunitățile din structura inspectoratului să raporteze la Centrul Operațional al IPJ toate datele de interes privind starea drumurilor naționale și județene blocate, restricționate sau cu trafic pe un singur sens, avându-se în vedere raportarea imediată în cazul în care în trafic sunt mașini sau persoane blocate sau când apar situații critice, pentru a fi luate măsuri.
Polițiștii spun că în urma analizei situației de iarna trecută, s-a constatat că au fost o serie de disfuncționalități, determinate de lipsa de comunicare cu șefii secțiilor și districtelor de drumuri naționale. „Pe acest fond, s-a înregistrat lipsa de reacție sau intervenția tardivă cu utilaje specializate și materiale antiderapante, care a generat numeroase evenimente rutiere, precum și blocaje în trafic, inclusiv de către reprezentanții societăților comerciale care au asigurat deszăpezirea pe motiv că întâi trebuie să verifice personal starea părții carosabile și după aceea să intervină, pentru a limita consumul de carburant”, au spus polițiștii vrânceni la ședința Colegiului Prefectural.
Conducerea IPJ a solicitat ca pe arterele principale, respectiv DN 2 – E85, DN 23 Focșani – Brăila, DN 2L Focșani – Soveja și DN 24 Tișița – Tecuci, utilajele care se ocupă de deszăpezire să fie prezente în trafic chiar din momentul în care sunt emise avertizări de cod galben sau portocaliu, chiar înainte ca ninsorile să fie abundente, pentru a se interveni prompt.