Polițiștii din cadrul Serviciului Poliției Rutiere Vrancea au organizat o acțiune pe raza întregului județ ieri, ce a avut drept scop identificarea și sancționarea persoanelor care efectuează ilegal transport de persoane. Pirateria auto este o problemă veche, pe care polițiștii au avut-o în atenție în permanență. Persoanele autorizate să efectueze transport de persoane s-au plâns de nenumărate ori că „pirații auto” le fură clienții.
Inspectorul Aurel Cristian, din cadrul Serviciului Poliției Rutiere Vrancea, a precizat că „de obicei, cele mai mari probleme în acest sens sunt pe DN 2 D, Focșani Tulnici, dar și Focșani – Nereju”. Persoanele prinse pe picior greșit au de plătit amenzi usturătoare. Valoarea sancțiunii este cuprinsă între 1.000 și 5.000 lei, iar cei care plătesc în 48 de ore au de achitat doar jumătate din sumă. De asemenea, plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor și certificatele de înmatriculare sunt ridicate. Dacă nu contestă procesul verbal, pirații auto plătesc sancțiunea și stau pe tușă o lună. Abia după ce trec 30 de zile ei pot merge la poliție cu dovada că au achitat amenda și își pot recupera plăcuțele și certificatele de înmatriculare. Dacă nu achită amenda, stau cu mașinile trase pe dreapta timp de șase luni.
În cazul în care contestă procesul verbal, persoana care practică pirateria primește o dovadă fără drept de circulație pentru 15 zile, timp în care trebuie să obțină ordonanță președințială pentru a-și recupera plăcuțele.
Călătorii sunt… rude
Pirateria auto se practică pe mai multe rute și, deși sunt prinși cu mâța-n sac, șoferii nu recunosc nici în ruptul capului că fac ilegalități. Cu toate că sunt văzuți de mai multe ori cu călători în mașini, de fiecare dată când sunt opriți în trafic spun că duc o rudă la spital sau în altă parte. Călătorii nu spun nici ei adevărul, susținând sus și tare ceea ce afirmă șoferii.
La un moment dat, polițiștii aveau întocmite liste cu numerele de înmatriculare ale mașinilor în care sunt înghesuiți călătorii grăbiți. Listele au fost întocmite pe baza sesizărilor venite de la transportatorii legali, însă probarea lor nu este deloc ușoară.