Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Stagiatură pentru absolvenţii de învăţământ superior


   Absolvenții de învățământ superior ar putea fi obligați ca la începutul carierei, să facă un stagiu de adaptare profesională, cu scopul asigurării tranziției la piața muncii. Potrivit proiectului de lege aflat încă în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii, perioada de stagiu se poate organiza la debutul în profesie, o singură dată după fiecare formă de învățământ de nivel superior absolvită. Activitatea  stagiarului se face în baza contractului de adaptare profesională, care poate fi suspendat dacă beneficiarul se află în concediu medical o perioadă mai mare de 30 de zile. Pe parcursul perioadei de stagiu, activitatea stagiarului se desfășoară sub îndrumarea unui formator din cadrul aceluiași compartiment în care stagiarul va lucra. Formatorul va fi numit dintre muncitorii calificați, cu o experiență de minim doi ani. La finalul perioadei de stagiu, acesta va întocmi un referat cu privire la descrierea activității desfășurate de stagiar, aptitudinile și conduita acestuia precum și  concluzii. Pe baza acestui raport, dar nu numai, stagiarul va fi evaluat, stabilindu-se calificativul de evaluare care poate fi „corespunzător” sau „necorespunzător”.
   Perioada în care stagiarul a desfășurat activitatea în baza contractului de adaptare profesională constituie vechime în muncă, indiferent de calificativul obținut, vechime în specialitate (în cazul în care a obținut calificativul „corespunzător”), precum și stagiu de cotizare în sistemul asigurărilor sociale de stat, indiferent de calificativul primit. Durata contractului de adaptare profesională nu poate fi mai mică de 6 luni și mai mare de 12 luni.
    Stagiul de adaptare profesională nu este obligatoriu pentru angajații care, fiind studenți în an terminal, au lucrat cu contract de muncă la același angajator și au fost promovați, ulterior absolvirii, pe o funcție de nivel superior, conform calificării obținute.

Subvenții pentru angajarea stagiarilor

   Finanțarea stagiilor de adaptare profesională se poate face din bugetul propriu al angajatorului, din fondul social european, din bugetul asigurărilor pentru șomaj și sponsorizări ale persoanelor fizice și/sau juridice. Proiectul de act normativ prevede faptul că angajatorul care organizează stagiu de adaptare profesională în baza unui contract de adaptare profesională, anexat la contractul individual de muncă, poate primi lunar, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, pe toată perioada derulării contractului de adaptare profesională, pentru acel stagiar, o sumă egală cu 50% din valoarea indicatorului social de referință prevăzut de Legea nr.76/2002.
   De această prevedere nu beneficiază angajatorii care, anterior încheierii  contractului de adaptare profesională, beneficiază pentru aceeași persoană, din bugetul asigurărilor pentru șomaj, de o altă măsură de stimulare a ocupării forței de muncă pentru acordarea căreia se impune încheierea unei convenții sau contract cu Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă.

Amenzi între 1000 și 2000 lei

   Proiectul de act normativ prevede amenzi cuprinse între 1000 și 2000 lei pentru nerespectarea unor prevederi din legea stagiaturii. De exemplu, se sancționează cu amendă: folosirea stagiarilor la prestarea unor activități sau exercitarea unor atribuții în afara celor ce au ca obiect adaptarea profesională; neîncheierea în formă scrisă a contractului de adaptare profesională, odată cu contractul individual de muncă; nestabilirea prin contractul de muncă și cel de adaptare profesională a drepturilor și obligațiilor angajatorului și stagiarului, etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?