Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Bani de la Guvern pentru reabilitarea termică a unor blocuri din Focşani


   Una dintre cele mai arzătoare dorințe ale focșănenilor este pe cale să devină realitate. Programul de reabilitare termică a blocurilor de locuințe din Focșani, cu bani de la stat, este reluat. Guvernul USL a alocat în urmă cu câteva zile, municipiului Focșani, suma de 500.000 lei pentru anveloparea blocurilor de locuințe, sub formă de credite de angajament.
   Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) a alocat această sumă, potrivit unui ordin din 15 noiembrie 2012, pentru contractarea lucrărilor, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe. Primăria Focșani va scoate la licitație lucrările până la sfârșitul acestui an, pentru ca reabilitarea să fie demarată la începutul anului viitor. Vor fi reabilitate, deocamdată, patru scări de bloc din cartierul Sud: scările 1, 2 și 3 de pe Bulevardul București nr. 9, bloc A1 și scara 4 de pe Aleea Echității nr. 1, bloc C. 
   Primarul Decebal Bacinschi a ținut să mulțumească președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, care a făcut demersuri pentru alocarea acestor fonduri și deblocarea programului privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe din Focșani, care ajută cetățenii să aibă apartamentele reabilitate termic, cu doar 20% contribuție din partea asociațiilor de proprietari. „Am primit ieri (20 noiembrie, n. r.) o adresă de la Ministerul Dezvoltării, semnată de domnul secretar de stat Iulian Matache, prin care ni se alocă suma de 5 miliarde de lei vechi pentru contractarea lucrărilor de reabilitare termică a unor blocuri din Focșani. Până la sfârșitul acestui an vom scoate la licitație lucrările pentru patru scări de bloc. Noi facem acum toată procedura, pentru ca după licitație să putem da drumul la lucrări. În funcție de temperaturile exterioare vom vedea când dăm ordinul de începere a lucrărilor”, ne-a declarat primarul Decebal Bacinschi. Prin programul derulat de Ministerul Dezvoltării, contribuția de la bugetul de stat este de 50% din valoarea lucrărilor, 30% este asigurat din bugetul local, iar asociația de proprietari pune 20% din bani. Ultimele fonduri de la MDRT au venit în anul 2009, guvernarea portocalie ignorând complet municipiul Focșani, prin nealocarea de fonduri. În cadrul acestui program, Primăria Focșani a trimis documentații și solicitări de finanțare la Ministerul Dezvoltării încă din anul 2009, pentru 17 blocuri, dintre care cinci au fost reabilitate în anul 2010, în cartierul Sud. În total, la nivelul municipiului, 700 de scări de bloc ar necesita anvelopare.

Reabilitare termică cu bani europeni pentru focșănenii cu venituri mici

   Primăria Focșani va accesa și fonduri europene pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuințe. Municipalitatea dorește să aplice pentru programul „Sprijinirea investițiilor în eficiența energetică a blocurilor de locuințe”, finanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Regional, Axa prioritară 1. Programul se adresează municipiilor reședință de județ din țară, iar alocările vin la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare. Pentru Regiunea de Dezvoltare Sud-Est, din care face parte și județul Vrancea, suma alocată este de 22,8 milioane euro, bani de care poate beneficia și municipiul Focșani. Sesiunea pentru depunerea proiectelor începe din 5 decembrie 2012, iar analiza cererilor de finanțare are loc în luna aprilie 2013, la nivelul fiecărei regiuni.
    În acest sens, reprezentanții Primăriei Focșani s-au întâlnit luni cu cetățenii și cu asociațiile de proprietari din cartierul Sud, în special de pe Bulevardul București și Aleea Echității, pentru a le prezenta această oportunitate. „Am fost luni și am vorbit cu cetățenii, totul depinde de ei cum ne ajută să întocmim documentația. Dacă jumătate din cei care locuiesc într-o scară de bloc au venituri sub 150 de euro atunci contribuția cetățenilor este mai mică. Aștept să ne prezinte veniturile pe fiecare scară, și să vedem în ce treaptă ne încadrăm”, a spus primarul Decebal Bacinschi.
    Proiectul european prevede că 60% din valoarea lucrărilor este asigurată prin contribuția Fondului European și a Guvernului, iar restul de 40% trebuie să fie alocat de autoritatea locală și asociația de proprietari, potrivit mai multor trepte de finanțare. Astfel, 30% este contribuția Primăriei și 10% a asociației de proprietari în condițiile în care 50% dintre familiile din scară au un venit lunar pe membru de familie sub 150 euro; 20% este contribuția Primăriei și 20% a cetățenilor, dacă jumătate din locatarii dintr-o scară au un venit net lunar pe membru de familie de sub 350 de euro; 10% contribuția Primăriei și 30% a asociației de proprietari dacă jumătate dintre aceștia au venituri lunare pe membru de familie sub 500 de euro. Declarațiile privind venitul sunt făcute de cetățeni pe proprie răspundere. De asemenea, este necesar acordul proprietarilor a cel puțin două treimi din totalul apartamentelor din bloc, pentru a se începe reabilitarea termică. Primăria acoperă toate costurile pentru proiectare, autorizări și cheltuieli suplimentare. Anveloparea presupune izolarea termică a acoperișului, izolarea pereților exteriori, izolarea subsolurilor, refacerea istalațiilor de încălzire de la subsol, schimbarea tâmplăriei cu termopan, închiderea balcoanelor sau a logiilor cu tâmplărie. Aceste lucrări de reabilitare termică a blocurilor de locuințe sunt o completare a proiectului european de reabilitare a sistemului de termoficare urbană a ENET, pentru a se asigura o eficiență ridicată sistemului centralizat. Anvelopate, blocurile se vor încadra estetic în zonă, după ce vor fi refăcute spațiile verzi și străzile din Sud, din cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?