Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808
Ediția: Miercuri 5 februarie 2025 Nr. 6808

Legea privind asigurarea obligatorie a locuinţelor este constituţională


   Curtea Constituțională a respins acțiunea în instanță prin care proprietarul unei locuințe din Galați a solicitat ca Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor să fie declarată neconstituțională, a anunțat Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID). „Curtea Constituțională a respins marți, prin Decizia 932/13.11.2012, excepția de neconstituționalitate a Legii 260/2008, invocată de Gheorghe Momanu. Conform acestuia, Legea 260/2008 trebuia considerată neconstituțională pe motiv ca ar legifera înșelăciunea. Domnul Momanu susținea că prima de asigurare aferentă poliței PAD, emisă de PAID, este o taxă, pe care trebuie să o achite chiar și cei care nu au nevoie de protecția acestui produs. De asemenea, el solicita instanței constatarea faptului că locuința sa nu este supusa niciunuia dintre cele trei riscuri prevăzute de Legea 260/2008 (cutremure de pământ, alunecări de teren și inundații)”, se arată într-un comunicat al PAID.
   Directorul general al PAID, Aurelia Cristea, a declarat că Gheorghe Momanu nu a indicat care articol sau aspect din Legea 260/2008 este neconstituțional și nici dreptul constituțional încălcat. „Astfel, invocarea faptului că legea trebuie declarată neconstituțională deoarece ar avea la bază înșelăciunea a fost declarată neîntemeiată. Mai mult decât atât, Gheorghe Momanu nu argumentează sub nicio formă fapta de înșelăciune care ar putea fi imputabilă Legii 260/2008 sau societății PAID”, a spus Cristea.
   Prin intermediul PAID, Legea 260/2008 este o componentă esențială a programului de asigurare la catastrofe, gestionat de Ministerul Administrației și Internelor, se spune în comunicat.
PAID este membră a World Forum of Catastrophe Programmes, autoritatea tutelară la nivel mondial privind sistemele naționale obligatorii de asigurare a locuințelor împotriva dezastrelor naturale. „În niciuna dintre țările în care asigurarea locuinței este obligatorie aceasta nu a fost contestată, cu atât mai mult pentru o presupusă înșelăciune, cum greșit afirmă Gheorghe Momanu, când scopul Legii 260/2008 este tocmai protejarea populației și degrevarea bugetului statului prin crearea unui sistem care să asigure o sursă financiară pentru refacerea locuințelor afectate de dezastre naturale”, a spus șeful PAID.
   Introducerea unui sistem care să ofere acoperire prin asigurare împotriva riscurilor catastrofale este parte dintr-un proiect al Băncii Mondiale în ceea ce privește atenuarea riscurilor cauzate de hazarduri naturale și pregătirea pentru situații de urgență. Prin Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor, proprietarii de imobile sunt obligați să încheie o poliță de asigurare, prima fiind, în funcție de tipul locuinței, de 10 sau 20 euro pe an. Suma asigurată a unei locuințe este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro.
   Prin amendarea legii în decembrie 2010, proprietarii pot să își asigure locuințele și prin intermediul unei polițe facultative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?