Furnizorii de servicii sociale din Vrancea, care au centre rezidențiale sau centre de zi, pot depune, în perioada 19 – 22 noiembrie a.c., documentația de solicitare a finanțării cheltuielilor de investiții și reparații capitale, la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS). Potrivit comunicatului de presă trimis redacției noastre, Direcția Generală de Asistență Socială din cadrul Ministerului Muncii a elaborat un calendar al acțiunilor și al actorilor implicați, după cum urmează:
19 – 22 noiembrie 2012 – depunerea la AJPIS Vrancea a cererilor de finanțare și a documentației afe-rente de către potențialii beneficiari, furnizorii de servicii sociale care au centre de zi și centre rezidențiale.
23 noiembrie – 3 decembrie 2012 – AJPIS Vrancea analizează do-cumentațiile depuse și evaluează pe teren furnizorii
4 decembrie 2012 – AJPIS centralizează propunerile agențiilor județene
5 decembrie 2012 – Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială transmite Ministerului Muncii situația cererilor de finanțare acceptate la nivel județean
6 decembrie 2012 – analiza la nivelul Direcției Generale de Asistență Socială din cadrul Ministerului a cererilor și sumelor solicitate, prin comparație cu bugetul alocat
10 decembrie 2012 – dacă solicitările de finanțare nu depășesc bugetul alocat, se va emite ordinul ministrului cu proiectele acceptate la finanțare. Dacă solicitările de finanțare depășesc bugetul alocat, pe 7 decembrie 2012 se stabilește prin ordin al ministrului o comisie de evaluare-selecție;
pe 14 decembrie 2012 se finalizează selecția;
pe 15 decembrie 2012 se emite un ordin al ministrului cu proiectele acceptate la finanțare.
Furnizorii de servicii sociale care pot solicita finanțarea cheltuielilor de investiții și reparații capitale sunt persoane fizice sau juridice, de drept public ori privat. Furnizori publici de servicii sociale pot fi: structurile specializate din cadrul/subordinea autorităților administrației publice locale și autoritățile executive din unitățile administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, oraș, municipiu și sectoare ale municipiului București; autoritățile administrației publice centrale ori alte instituții aflate în subordinea sau coordonarea acestora care au stabilite prin lege atribuții privind acordarea de servicii sociale pentru anumite categorii de benefici-ari; unitățile sanitare, unitățile de învățământ și alte instituții publice care dezvoltă, la nivel comunitar, servicii sociale integrate.
Furnizori privați de servicii sociale pot fi: organizațiile neguvernamentale, respectiv asociațiile și fundațiile; cultele recunoscute de lege; fi-lialele și sucursalele asociațiilor și fundațiilor internaționale recunoscute în conformitate cu legislația în vigoare. Potrivit informațiilor transmise de Cătălin Pogorevici, purtătorul de cuvânt al AJPIS Vrancea, furnizorii de servicii sociale și serviciile acordate trebuie să fie acreditați/acreditate. Sumele solicitate Ministerului Muncii pentru finanțarea lucrărilor de investiții și/sau, după caz, a dotărilor se exprimă în lei și nu pot depăși următoarele valori: a) 454 euro/mp în cazul construcțiilor noi și extinderi, calculat la cursul BNR din ziua depunerii cererii; 60% din valoarea prevăzută la lit.a) pentru amenajări, reparații, modernizări; 30% din valoarea prevăzută la lit.a) pentru dotări.
Sumele se calculează prin raportarea la suprafața desfășurată a obiectivului și includ TVA.
Modelul cererii de solicitare a finanțării se găsește pe pagina web a AJPIS Vrancea, la adresa: www.vrancea.prestatiisociale.ro.