Primul ajutor medical în caz de accident vascular cerebral

0
9361


   Accidentul vascular cerebral (AVC) este o afecțiune gravă, care apare mai ales la persoanele vârstnice. Această afecțiune a fost diagnosticată tot mai frecvent, în ultimii ani. Statisticile arată că la fiecare cinci minute, o persoană din lume suferă un atac cerebral.
   Medicul Laurențiu Albiș, directorul medical al Serviciului de Ambulanță Județean Vrancea, ne-a explicat care sunt măsurile de prim ajutor care pot fi acordate până la sosirea unui echipaj medical de urgență. Accidentul vascular cerebral apare atunci când un vas de sânge, care furnizează sânge la nivelul unei zone a creierului, se sparge sau este blocat de un cheag. Drept urmare, partea corpului care este controlată de zona afectată a creierului nu mai poate funcționa adecvat.
   Simptomele unui AVC sunt următoarele: stare de amorțeală, slăbiciune, paralizie a feței, brațului și a piciorului, vedere încețoșată, tulburări de vorbire, dureri de cap. amețeală, pierderea echilibrului. „Persoanele care au probleme cardiace, în urma unor pusee hipertensive, fac accident vascular cerebral. Accidentul vascular cerebral este recunoscut prin dificultăți în vorbire, disfuncție motorie pe jumătate de corp, iar în cazurile grave persoana intră într-o stare comatoasă profundă. Pot apărea și dificultăți în vorbire, căderea colțului gurii, în fazele mai ușoare. Pacientul devine dispneic, respiră greu, respirația lui grea seamănă cu un sforăit. În marea majoritate a cazurilor, pacientul pică din picioare”, ne-a precizat medicul Laurențiu Albiș.
   Primul lucru care trebuie făcut este să se sune la 112. Victimei nu îi trebuie oferite medicamente sau lichide, pentru că se poate îneca. Dacă aceasta este inconștientă, se pune în poziția laterală de siguranță, pentru a nu i se obstrucționa căile respiratorii. „În primul rând, se sună imediat la 112. Dacă victima este inconștientă, se așează în poziția lateral de siguranță. Se evită să i se ofere pastile sau lichide. Dacă victima este conștientă și acuză o lipsă de aer, trebuie pusă în poziție semișezândă”, a mai precizat medicul Laurențiu Albiș.
   Medicii atenționează că în cazurile în care o persoană suferă un AVC și nu se solicită intervenția unui echipaj medical de urgență, aceasta poate deceda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here