Este polițist de 22 de ani și de mai bine de 14 ani veghează la liniștea și siguranța cetățenilor din comuna Sihlea. În comună sunt trei polițiști, respectiv agentul șef principal Aurel Iancu, agentul șef principal Nicușor Lupu și agentul principal Ionuț Cernat, iar competențele lor se întind peste patru sate: Sihlea, Caiata, Bogza și Voetin, în care trăiesc peste 5.000 de suflete. De muncă este, dar șeful de post, agentul șef principal Aurel Iancu, nu se plânge. El este de părere că dacă omul îi cere ajutorul, atunci are cu adevărat nevoie de el.
Monitorul de Vrancea și-a propus să vi-i prezinte pe șefii posturilor de poliție din localitățile județului Vrancea. Nu ratați edițiile viitoare!
Agentul șef principal Aurel Iancu este șef la postul de poliție din comuna Sihlea de mai bine de 14 ani. Ieri l-am găsit în post. Cinci persoane îl așteptau la ușă, fiecare cu pro-blemele ei, iar o alta era înăuntru și discuta cu el. Avea treabă de nu-și vedea capul, dar nu s-a plâns, căci este în slujba cetățeanului. Este conștient că părerile oamenilor despre munca polițiștilor sunt împărțite, dar atâta timp cât el își face treaba, nu-l deranjează răutățile celor din jur. „Dacă două persoane care au avut un conflict vin la post, este clar că una pleacă sancționată și atunci este normal să fie mâhnită”, spune șeful de post.
Agentul șef principal Iancu este în slujba cetățeanului de 22 ani. Tainele meseriei de polițist le-a deslușit, vreme de patru ani, la o secție de poliție din București. Pe 1 mai 1994 s-a mutat cu serviciul la IPJ Vrancea. De atunci și până în 1998 a fost ajutor de șef de post la Garoafa, iar din 1 septembrie 1998 și până în prezent, agentul șef principal Iancu este șef al Postului de Poliție din Sihlea. Zilnic, are de-a face cu tot felul de oameni și cu tot felul de probleme. Nu se plânge. Muncește cu aceeași plăcere ca la începutul carierei și încearcă, pe cât posibil, să-i ajute pe toți cei care au nevoie de el.
După atâția ani, polițistul îi cunoaște foarte bine pe localnici, problemele acestora și știe cum să-i abordeze. El și cele două ajutoare ale sale, agentul șef principal Nicușor Lupu și agentul principal Ionuț Cernat, au în grijă peste 5.300 de suflete din patru sate, respectiv Sihlea, Bogza, Caiata și Voetin. Aproximativ 30% dintre locuitorii comunei Sihlea sunt cetățeni de etnie romă. Polițistul nu consideră că oamenii cărora trebuie să le asculte și să le rezolve necazurile sunt diferiți de cei din alte comune. Crede că și colegii săi, de la alte posturi, se confruntă cu aceleași probleme ca și el.
Când vine vorba de infracționalitate, șeful de post spune că în top sunt cele silvice, urmate de furturile din locuințe și cele de cablu de telefonie. „Avem probleme care există în orice loca-litate. Pot spune că la noi, predominante sunt furturile de material lemnos, cele din locuințe, dar și furturile de cablu telefonic. De curând am reușit să prindem doi hoți de cablu, care veniseră de la Călărași. Acum sunt în arest. Acționau cu o rapiditate greu de imaginat, iar când ajungeam acolo nu mai găseam nimic. La sfârșitul lunii septembrie, împreună cu reprezentanții firmei de telefonie fixă, am prins în flagrant două persoane din comuna Åtefan cel Mare, județul Călărași, în timp ce sustrăgeau aproximativ 300 metri liniari cablu telefonic aerian, de pe tronsonul Caiata – Bogza, paralel cu DN 2. Un metru liniar de cablu are cam 800-900 grame de cupru. Kilogramul se vinde cu 22 lei. Când se fură 300-400 metri de cablu este o valoare. Spre exemplu, înainte de a fi prinși, autorii de la Călărași au mai sustras 500 metri de cablu, iar sârma de cupru rezultată au vândut-o cu 1.100 lei, unui cetățean de etnie romă din Ialomița. Când comit astfel de fapte, ei au tot interesul să scape cât mai repede de bunul furat. Dacă nu ne făceam un plan, nu reușeam să-i prindem. Ei tăiau cablul, plecau și îl decopertau în altă parte. Noi ajungeam la fața locului și nu mai găseam nimic. Dacă nu ne-am fi dus în locul în care îl decopertau, nu am fi reușit să-i prindem”, ne spune agentul șef principal Iancu.
Hoț prins după urma pantofului
Polițistul spune că are un fler aparte. Îi „miroase” repede pe hoți și nu de puține ori bănuielile i s-au adeverit. Își amintește și acum cum a luat urma unui tânăr din localitate, care a golit o locuință. „A fost un caz cu o locuință spartă. Aici, în apropiere de sediul poliției. Proprietarii sunt în Italia, iar hoții au profitat de acest lucru. Au pătruns în interior pe la mansardă și au furat foarte multe bunuri, inclusiv jucăriile copiilor și câteva sticle cu băutură. Am ajuns la principalul suspect după urma de la papuc, era mică….! Aveam o bănuială încă de la început. Acasă la el am găsit o sticlă cu vin, care avea etichetă de Italia. Åtiam că nu avea cine să-i trimită lui bunuri din străinătate. În urma cercetărilor, s-a dovedit că autorul este el”, își amintește șeful de post.
În cei 22 de ani de când este polițist, agentul șef principal Iancu a văzut de toate și s-a confruntat cu tot felul de situații. Pentru el, toate cazurile sunt importante și toate sunt dificile, în felul lor. Își amintește și acum de o faptă de omor, comisă de o persoană cu probleme psihice. „Fiecare caz este diferit. Lucrul cu oamenii este oarecum dificil și trebuie să știi cum să pui problema. Una dintre cele mai grave infracțiuni care au fost la noi în comună, a fost o infracțiune de omor. S-a întâmplat în urmă cu mulți ani. O persoană cu probleme psihice și-a omorât mama. În primă fază, cazul a fost dificil pentru că nu aveam autor. Ulterior, după ce s-a stabilit cine a comis fapta, ne-am dat seama că este vorba despre o persoană cu probleme psihice, iar cu aceasta nu se putea discuta așa cum o faci cu un om obișnuit. Nu este ușor să lucrezi cu astfel de oameni. Cazul a fost anchetat de polițiștii de la Focșani și de procurori, dar eu eram aici. De asemenea, o altă faptă gravă a fost cea de pruncucidere de acum doi ani. După naștere, o tânără și-a omorât copilul și l-a aruncat în hazna. A fost un caz dificil și cu un impact emoțional mare”, a adăugat șeful de post.
Intervenții cu mașina personală
Dacă nu ar face această meserie și din pasiune, șeful de post ar fi renunțat demult la epoleți. Polițiștii nu au avut dintotdeauna mașini de serviciu, aparate cu ajutorul cărora fac verificări în bazele de date sau calculatoare. „Schimbările din Poliția Română sunt majore. Până prin anul 2006 nu aveam mașină de serviciu la post. Mergeam la intervenții cu mașinile noastre. Satele arondate comunei sunt la distanțe de 5, 10 și 12 kilometri. Nu aveam cu ce să ne deplasăm, iar la solicitări trebuia să ajungem în cel mai scurt timp. A trecut perioada aceea și este mult mai bine. Sunt și acum lipsuri ca peste tot”, explică șeful de post.
În opinia sa, reînființarea posturilor de poliție este un lucru bun. Munca trebuie făcută în echipă, iar polițistul trebuie să fie în mijlocul oamenilor. „Munca polițistului nu înseamnă opt ore și apoi se pune lacătul pe ușă. Aș fi putut să locuiesc acasă la mine. Am preferat să rămân aici. Atâta timp cât oamenii ne cer ajutorul, înseamnă că au încredere în noi. Dacă te implici și le rezolvi problemele, atunci capătă încredere în tine. Lucrul în echipă este esențial, iar reînființarea posturilor de poliție este un lucru foarte bun. Când ați ajuns aici erau la ușă 10 oameni. Singur nu poți vorbi cu toți. Unii fac reclamații, alții trebuie audiați și tot așa”, explică agentul șef principal Aurel Iancu.
Åeful de post spune că are o relație foarte bună și cu autoritățile locale. În opinia sa, primarul comunei Sihlea este un om de calitate pe care s-a putut baza întotdeauna. Polițistul spune că încearcă să se descurce cu ceea ce i se oferă. Este conștient că peste tot sunt probleme de ordin financiar și nu cere nimic peste ceea ce i se oferă.
Sacrificii și satisfacții profesionale
Meseria de polițist nu este deloc ușoară. Presupune sacrificii, dar dacă o faci cu plăcere ai și sa-tisfacții. Nu de puține ori, șeful de post și-a pus familia pe locul II. „Se întâmplă de multe ori să pleci de lângă familie pentru că cineva are nevoie de tine. Nu ai ce să faci. Dacă omul îți cere ajutorul, nu o face de dragul de a te trezi din somn, ci pentru că are o problemă. Important este să îi sprijini atunci când îți cer ajutorul. De-a lungul vremii, am avut foarte multe satisfacții profesionale. Când m-am gândit să o iau pe acest drum, nu m-am gândit la sacrificii și nici nu am știut care sunt riscurile. Sunt polițist de la 23 de ani și îmi place foarte mult ceea ce fac. Mi-a plăcut și îmi place această meserie. Înainte de a fi polițist am făcut și altceva. Am calificare de lăcătuș mecanic și prelucrător prin așchiere. Patru ani am lucrat în afara sistemului și am văzut cum este. Important este să-ți placă ceea ce faci. Dacă muncești cu plăcere atunci ai și satisfacții”, este de părere agentul șef principal Aurel Iancu.
În puținul timp liber pe care îl are, șeful de post se îngrijește de animale și de plantația sa de viță-de-vie. Tot ceea ce-și dorește este să fie sănătos și să poată fi alături de familie.