Fiecare comună din Vrancea este cuprinsă într-un Grup de Acțiune Locală finanțat din fonduri europene. Ministerul Agriculturii a publicat, ieri, lista ultimelor GAL-uri selectate pentru obținerea banilor europeni. Pe această listă se regăsesc și patru grupuri din Vrancea, care vor semna contracte de finanțare în valoare de câte 2,85 milioane euro. Două dintre GAL-uri au fost realizate de Camera Agricolă. Este vorba despre „Pădurile Dacice” și „Valea Râmnicului”. Acestea se adaugă celorlalte două GAL-uri pentru care Camera Agricolă a obținut finanțare, respectiv Asociația Grup Local de Acțiune pentru Dezvoltarea Durabilă a Fondului de Pescuit din Bazinul Siretului și „Vrancea Sud Est”.
Pe lista publicată de Ministerul Agriculturii se mai află GAL-urile „Å¢inutul Viei și Vinului” și „Podgoria Panciu”.
Consiliul Județean este partener în cadrul GAL-urilor realizate de Camera Agricolă, care au ca scop atragerea de fonduri nerambursabile, în valoare maximă de 2.850.000 euro fiecare, prin accesarea măsurii 4.3.1.2. „Funcționarea Grupului de Acțiune Locală, dobândirea de competențe și animarea teritoriului” din cadrul Axei 4: Leader – FEADR.
Înființarea de GAL-uri pentru dezvoltarea agriculturii vrâncene este una dintre inițiativele președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan.
În „Grupul Local de Acțiune Valea Rîmnicului” sunt parteneri publici și privați din localitățile Dumitrești, Chiojdeni, Jitia, Vintileasca, Poiana Cristei, Gura Caliței, Mera, Reghiu, Andreiașu de Jos, Broșteni din județul Vrancea, precum și Buda, Valea Sălciei și Bisoca din județul Buzău. Din „Grupul de Acțiune Locală Pădurile Dacice” fac parte parteneri publici și privați din localitățile Corbița, Boghești, Homocea, Ploscuțeni, Tănăsoaia din județul Vrancea și Buciumeni din județul Galați.
Grupurile de Acțiune Locală sunt entități constituite din reprezentanți ai sectorului public și privat, desemnați dintr-un teritoriu rural omogen, care vor trebui să îndeplinească o serie de cerințe privind componența, teritoriul acoperit și care vor putea implementa o strategie integrată pentru dezvoltarea teritoriului. Prin aceste forme pot fi accesate fondurile europene nerambursabile acordate pentru dezvoltarea mediului rural. Avantajul este oferit de simplificarea procedurilor și a duratei de evaluare, respectiv aprobarea proiectelor depuse de fermieri.