Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Preoţii, acuzaţi că organizează ILEGAL pelerinaje externe


   Preoții organizează ilegal pelerinaje cu enoriașii în Israel și fac  concurență neloială agențiilor de turism, iar câștigul pentru o excursie este de 4.000 de euro de persoană, susțin agențiile de turism, însă reprezentanții Bisericii spun că excursiile se fac legal, prin agențiile Patriarhiei. „Sunt preoți care organizează pelerinaje în Israel, și acest lucru este ilegal. Conform legislației românești, nu ai voie să faci rezervări de servicii turistice și excursii dacă nu ai licență de agenție de turism”, a declarat președintele ANAT, Corina Martin. Ea spune că pelerinajele făcute de preoți sunt o afacere de milioane de euro.
   Potrivit ANAT, numărul turiștilor care au vizitat anul trecut Israelul a trecut de 44.000, iar cheltuiala medie pe turist a fost de peste 600 de euro. O parte dintre românii care merg în Israel se duc pentru a-și vizita rudele, însă majoritatea turiștilor aleg pelerinajele la Zidul Plângerii, Mormântul Sfânt, Biserica Sfânta Ana, Drumul Crucii, Golgota, Muntele Măslinilor, Grădina Ghetsimani, Bethleem, Marea Moartă, Qumran, Eilat, Muntele Sinai și Mănăstirea Sfânta Ecaterina.
   Părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, afirmă că mii de pelerini merg anual în Israel prin Basilica Travel. El spune că afirmațiile agențiilor sunt fanteziste. „Prin hotărârea nr. 2080 din 3 martie 2010 a Permanenței Consiliului Eparhial a Arhiepiscopiei Bucureștilor, au fost interzise pelerinajele în străinătate, organizate în mod individual de către preoți și monahi. Pelerinajele sunt organizate numai prin agențiile de pelerinaj ale Patriarhiei Române și ale unor eparhii din țară. În situația în care ANAT are cunoștință de organizarea de pelerinaje de către persoane particulare, recomandăm asociației să se adreseze organismelor abilitate ale statului, iar dacă sunt clerici, să aducă la cunoștința Patriarhiei Române”, a spus Stoica.
   Fiecare pelerin primește Biblia, un ghid al pelerinului cu informații și explicații la fiecare obiectiv religios vizitat și un DVD cu traseul pelerinajului. 
   „Ce-ar fi dacă și noi, agențiile de turism, le-am face preoților concurență și ne-am deschide fiecare câte o bisericuță și am face câteva slujbe pe săptămână?”, a mai spus Alin Burcea, proprietarul unei agenții de turism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?