Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Campania electorală, limitată financiar


   Candidații la alegerile parlamentare nu pot cheltui, în campania electorală din această toamnă, mai mult de 245 mii lei pentru un fotoliu de deputat și mai mult de 350 mii lei pentru unul de senator. Condițiile în care pot fi cheltuiți acești bani, modul în care trebuie înregistrate donațiile din partea cetățenilor sau persoanelor juridice au fost prezentate, ieri, la întâlnirea mandatarilor financiari ai formațiunilor politice care participă la scrutin cu directorul Filialei Sud Est a Autorității Electorale Permanente, Andi Mihalache.
   Mandatarii financiari sunt persoanele desemnate de către formațiunile politice să supravegheze modul în care sunt cheltuiți banii în campania electorală. La instruire au participat mandatarii financiari desemnați, reprezentanți ai partidelor politice, și candidatul la Camera Deputaților, Laurențiu Å¢igăeru Roșca. Acestora li s-a prezentat modul în care trebuie înregistrate donațiile, procedura care trebuie urmată pentru cheltuirea banilor, cum trebuie realizate materialele de propagandă electorală.
   Reprezentantul AEP le-a explicat celor prezenți la întâlnire că toate operațiunile financiare care vor fi derulate în această campanie electorală se fac prin cont, nu prin numerar. Orice plată către o societate sau persoană fizică se face prin ordin de plată, iar banii se virează într-un cont bancar.
   În cazul donațiilor, acestea pot fi cheltuite abia după ce sunt înregistrate la AEP. Prima etapă este înregistrarea donației în scriptele partidului, transmiterea situației la AEP și abia după ce a fost înregistrată acolo pot fi cheltuiți banii. Donațiile pot fi de maxim 400 salarii minime brute pe țară pentru o persoană fizică, adică maxim 140 mii lei, iar în cazul unei persoane juridice de maxim 700 mii lei sau o mie de salarii minime brute. Nu pot face donații firmele care au datorii la bugetul de stat, bugetele de asigurări sociale sau bugetul local mai vechi de 60 de zile. De asemenea, nu sunt acceptate donațiile făcute în materiale de propagandă electorală, ci doar în bani.
   În cazul materialelor de propagandă electorală, acestea trebuie să conțină, obligatoriu, numele candidaților sau formațiunii politice și de-numirea operatorului economic care le-a realizat. Reprezentantul AEP a atras atenția asupra situațiilor în care sunt difuzate materiale electorale care nu poartă aceste informații. „Dumneavoastră va trebui să demonstrați că materialul nu a fost rea-lizat de dumneavoastră”, le-a transmis mandata-rilor directorul de la AEP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?