MECTS va avea o platformă metodologică și informatică pentru organizarea și desfășurarea examenelor naționale și a programelor sociale, precum ‘Euro200’ și ‘Bani de liceu’, dar și pentru ‘Mișcarea personalului didactic’, a anunțat secretarul de stat Stelian Fedorca.
Platforma va fi realizată prin intermediul unui program cu finanțare europeană care are ca scop eficientizarea structurii și proceselor necesare pentru organizarea și derularea examenelor naționale de admitere în licee, bacalaureat, mișcarea personalului didactic și acordarea ajutoarelor financiare în sistemul de învățământ. ‘Proiectul vizează pilotarea și implementarea unei platforme care conține un cadru metodologic integrat, cu alte cuvinte organizarea și desfășurarea tuturor examenelor și programelor naționale importante. Platforma ne va permite o colectare a datelor eficientă și rapidă‘, a afirmat secretarul de stat. El a spus că primele date vor fi introduse în platformă în primăvara anului viitor. Fedorca a precizat că până în prezent ministerul nu a deținut o astfel de platformă.
Pe platformă vor fi publicate bareme de corectare, date statistice, numărul de copii înscriși la examenele naționale, subiecte, metodologii și legislație, programa școlară pentru bacalaureat. ‘Acest proiect face munca mai ușoară. Va fi folositor și pentru noi, pentru că după analizarea datelor vom putea decide ce politici educaționale putem alege’, a arătat Fedorca.
În urma programului ‘Platformă metodologică și informatică pentru organizarea și desfășurarea programelor ‘Admiterea în învățământul liceal de stat’, ‘Bacalaureat’, ‘Certificare a calificării profesionale’, ‘Mișcarea personalului didactic din învățământul preuniversitar – Titularizarea’, ‘Euro 200’ și ‘Bani de liceu’ din sistemul educațional preuniversitar’ lansat miercuri vor beneficia 9.365 de instituții de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică. Programul are ca grup-țintă 4.000 de operatori de date la nivelul unităților de învățământ, dar și 41 de inspectorate școlare județene.