Cantitatea de lemn tăiat ilegal în pădurile Vrancei a scăzut cu 522 metri cubi de lemn în primele nouă luni din 2012, față de aceeași perioadă a anului trecut, a anunțat directorul Direcției Silvice, Lucian Zamfir.
Situația a fost prezentată în cadrul ședinței de ieri a Colegiului Prefectural.
În această perioadă au fost depistate tăieri ilegale de 779 metri cubi în pădurile statului și de 685 metri cubi în pădurile private aflate în paza Direcției. Din această cantitate a fost justificată prin contravenții și infracțiuni o cantitate totală de 610 metri cubi, restul fiind imputat personalului silvic. Valoarea totală a amenzilor aplicate de pădurarii statului a fost de 165050 lei. De asemenea, în urma controalelor efectuate pe drumurile forestiere și publice, a fost confiscată o cantitate de 348 metri cubi de lemn și au fost constatate contravenții de 90.600 lei. „În activitatea de prevenire a tăierilor ilegale și a sustragerilor de material lemnos o pro¬ blemă deosebită ne creează faptul că încă sunt foarte multe suprafețe de pădure aparținând persoanelor fizice, în special pe raza localităților Păunești, Vârteșcoiu, Mera, Cîrligele, Răcoasa, Cîmpuri, care nu se află în paza nici unui Ocol Silvic. Aceste suprafețe sunt intercalate printre cele pe care Direcția Silvică le are în pază, iar proprietarii care taie și transportă material lemnos din aceste suprafețe nu dețin acte de proveniență și transport. Personalul silvic aparținând Direcției nu poate interzice acestor proprietari să taie arbori ilegal în aceste suprafețe și nici nu avem o evidență a acestora, fapt care conduce la defrișarea unor suprafețe”, a precizat directorul Lucian Zamfir.
„Urgentați aplicarea legilor fondului funciar”
Prefectul Cătălin Popescu a cerut silvicultorilor să urgenteze aplicarea legilor fondului funciar. Reprezentantul Guvernului în Vrancea a arătat că majoritatea cetățenilor care vin în audiență au probleme cu retrocedările de terenuri. De asemenea, sunt persoane care au decizii judecătorești definitive și irevocabile care încă nu sunt puse în posesie. „Încercați să urgentați aplicarea legilor fondului funciar. Una dintre presiunile cele mai mari pentru societatea din Vrancea este aplicarea legilor funciare, iar cele mai multe probleme le avem cu silvicul”, a afirmat prefectul Cătălin Popescu.
De asemenea, subprefectul Cristi Misăilă a explicat că Romsilva nu are o poziție coerentă atunci când se pune problema retrocedării de pădure. Astfel, pe de o parte în Comisia de fond funciar, reprezentantul Direcției Silvice este de acord cu soluțiile propuse pentru retrocedare. Ulterior însă, deciziile sunt atacate în instanță de către juriștii Direcției Silvice.