Interes american pentru continuarea lucrărilor la Canalul Siret – Bărăgan! Un grup de întreprinzători americani, care doresc să investească în Canalul Siret – Bărăgan, a venit ieri în Vrancea pentru a vedea care este stadiul lucrărilor la acest obiectiv. Investiția și stadiul în care se află aceasta le-au fost prezentate întreprinzătorilor americani de către reprezentantul Aquaproiect, firma care a proiectat această lucrare. După prezentarea proiectului, delegația americană a mers în teren pentru a vedea care este stadiul actual al investiției. Delegația americană a fost însoțită pe durata vizitei în Vrancea de Vasile Pintilie, directorul general al Administrației Naționale „Apele Române”.
Un grup de întreprinzători americani și reprezentanți ai acestora în Europa, însoțiți de membri ai Ambasadei SUA în România, care doresc să investească în Canalul Siret – Bărăgan, au venit ieri în Vrancea pentru a vedea care este stadiul lucrărilor la acest obiectiv. Americanii vor să finanțeze un studiu de fezabilitate privind oportunitatea realizării acestei investiții, iar în baza acestui studiu să investească efectiv în realizarea Canalului Siret-Bărăgan. Delegația americană a fost însoțită de Vasile Pintilie, directorul general al Administrației Naționale „Apele Române”, vicepreședinții Consiliului Județean Vrancea, Dragoș Bîrlădeanu și Ionel Cel Mare. Prima oprire a avut loc la Consiliul Județean Vrancea, unde investitorii americani au fost primiți de cei doi vicepreședinți și cărora le-a fost prezentat proiectul de investiții Canalul Siret-Bărăgan.
Vicepreședinții Consiliului Județean Vrancea, Dragoș Bîrlădeanu și Ionel Cel Mare, le-au mulțumit investitorilor pentru interesul acordat unui proiect vital pentru economia județului Vrancea. „Vă urez bun venit în județul Vrancea în numele președintelui Marian Oprișan, al meu personal și al vrâncenilor. Căutăm de mult timp soluții de finanțare pentru continuarea lucrărilor la Canalul Siret Bărăgan, obiectiv prioritar pentru Vrancea, deoarece regiunea noastră are nevoie de apă în special în perioada culturilor agricole. Sper ca întâlnirea noastră să se finalizeze cu o investiție importantă pe care noi o așteptăm de mult timp”, a afirmat vicepreședintele Consiliului Județean Vrancea, Ionel Cel Mare. La rândul său, vicepreședintele Dragoș Bîrlădeanu a precizat că acest proiect de investiții este un vis care poate deveni realitate. „Este o deosebită onoare pentru noi că sunteți astăzi aici, mai ales că acest proiect este pentru cetățenii județului Vrancea un vis care poate deveni realitate. Sper, cu ajutorul dumneavoastră, ca acest proiect să devină realitate”, a spus vicepreședintele Dragoș Bîrlădeanu.
Oamenii de afaceri americani, interesați să investească în Canalul Siret-Bărăgan
Oamenii de afaceri americani s-au arătat foarte interesați de a investi în primul tronson al canalului, respectiv cei 50 de kilometri de canal de pe raza județului Vrancea. Reprezentanții Aquaproiect, firma care a proiectat această investiție, au prezentat stadiul actual al lucrărilor și costurile necesare finalizării pe cei 50 de kilometri care traversează județul Vrancea. „Delegația de investitori americani a vizitat județul Vrancea la invitația președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, pentru a vedea care sunt condițiile în care pot investi în proiectul Canalul Siret-Bărăgan. Investitorii americani doresc să acorde un grant pentru realizarea unui studiu de fezabilitate în complex (adică pentru realizarea de lucrări de canal, potențialul agricol al zonei) pentru continuarea lucrărilor la Canalul Siret-Bărăgan și amenajărilor de irigații necesare creșterii producției agricole în zonă” , a afirmat Vasile Pintilie, directorul general al Administrației Naționale „Apele Române”. Acesta a precizat că nu au fost avansate sume și că acestea vor fi cunoscute după ce investitorii își vor face calcule privind fezabilitatea acestei investiții.
După prezentarea proiectului, investitorii americani au mers în teren pentru a vedea care este stadiul lucrărilor. Vasile Pintilie le-a explicat că din cei 50 de kilometri pe care se întinde Canalul Siret-Bărăgan pe raza județului Vrancea, se află în exploatare 5,7 kilometri de canal și sunt pregătiți pentru a fi puși în funcțiune alți 2,9 kilometri. Diferența de peste 40 de kilometri de canal se află în diverse stadii de execuție cuprinse între 50 și 90 la sută din totalul lucrărilor. Investitorii americani au mers la priza de la Călimănești, locul de plecare al Canalului Siret-Bărăgan, dar și la stația de pompare de la Haret.
Canalul, vital pentru agricultură
Lucrările pentru construcția Canalului Siret-Bărăgan au început înainte de 1989, valoarea proiectului fiind estimată la aproximativ 4,3 miliarde dolari, bani care ar putea veni de la investitorii din China, printr-un parteneriat public-privat. Canalul Siret-Bărăgan face parte dintr-un proiect mai amplu care include și amenajările hidrotehnice de la râul Siret.
Lucrările la această investiție au fost tergiversate în ultimii ani de guvernanții pedeliști, care nu s-au sinchisit să aloce fonduri, deși canalul ar putea rezolva problema irigațiilor. Abia în 2010, la solicitarea insistentă a președintelui Consiliului Județean, Marian Oprișan, au fost alocate 8 milioane de lei, respectiv 80 miliarde lei vechi. Åeful administrației județene sublinia importanța acestui canal atât pentru agricultura vrânceană, cât și pentru reducerea riscului producerii de inundații în lunca Siretului.
Potrivit specialiștilor, cel mai important beneficiu va fi irigarea a aproximativ 700.000 de hectare de teren agricol din județele Vrancea, Buzău, Brăila, Ialomița și Călărași. Canalul va reduce simțitor costurile cu energia electrică folosită la irigații și va face posibilă aducerea apei pe terenuri neirigate în prezent. În plus, proiectul Canalului Siret-Bărăgan are și potențial turistic, prin cele cinci porturi ce ar putea fi construite pe canal, în orașele Mărășești, Focșani, Râmnicu Sărat, Buzău și la Dridu.
Construcția primului tronson al Canalului Siret-Bărăgan a început în 1987, în lungime de 50 km. Acest tronson este amplasat pe teritoriul județului Vrancea, asigurând apa pentru irigarea unei suprafețe de 154.283 hectare. Până în prezent, au fost construiți 11 kilometri, iar pentru finalizarea a 50 de kilometri sunt necesare aproximativ 350 milioane euro.
Reprezentanții Guvernului Ponta caută de mai mult timp soluții pentru a asigura finanțare în vederea finalizării lucrărilor la una dintre cele mai mari investiții în infrastructura agricolă, respectiv Canalul Siret-Bărăgan. Vasile Pintilie, directorul general al Administrației Naționale „Apele Române”, declara în vara acestui an că se caută soluții pentru continuarea lucrărilor la Canalul Siret-Bărăgan. Potrivit acestuia, printre posibilele surse de finanțare s-ar putea afla POS Mediu-2014-2020, dar și investiții ale unor bănci chineze. Directorul general al Administrației Naționale „Apele Române” a pus deja la dispoziția Ministerului Agriculturii toate documentele necesare pentru a se cunoaște cu obiectivitate în ce stare se află acest canal, ce sume au fost alocate până în decembrie 2011 și de câți bani mai este nevoie pentru finalizarea etapei I Vrancea și etapei II-Vrancea-Ialomița.