Prima troiţă de la Bordeştii de Jos a fost sfinţită

1
1910


   Prima troiță din satul Bordeștii de Jos, comuna Bordești, a fost sfințită la finele săptămânii trecute. Lăcașul de închinăciune este primul din localitate, are o suprafață de peste 7 metri pătrați și o înălțime de aproximativ 4-5 m. Este zidită din bolțari, acoperită cu tablă bătută în solzi purtând ca un stindard deasupra o cruce confecționată din inox. Ușa de la intrare este de asemenea străjuită de două crucifixuri din inox situate pe piloni de beton. Interiorul este decorat cu o serie de icoane care au în mijloc o cruce masivă, sculptată în lemn de stejar ce îl prezintă pe Mântuitorul Hristos aflat răstignit pe Cruce, cu brațele deschise, căutând să cuprindă întreaga lume în nemărginita Lui iubire de oameni.
În partea dreaptă, o aflăm pe Maica Domnului, care plânge îndurerată, văzându-și Fiul iubit răstignit pe cruce. În partea stângă, Sfântul Evanghelist Ioan, Apostolul iubirii, este reprezentat cum o primește pe Maica Domnului ca pe propria sa mamă, după cuvintele Mântuitorului adresate Maicii Sale: „Femeie, iată fiul tău” iar ucenicului :„iată mama ta!”(Cf: Ioan 19, 26-27).
   Troița este amplasată pe locul donat de Aneta Drugescu, care împreună cu fiul său Ionel Drugescu sunt ctitorii locașului sfânt. Amplasarea nu s-a făcut întâmplător, căci în spatele troiței se află o fântână săpată de înaintașii familiei-ctitor și care este printre puținele din sat care mai dăinuie. Pe timp de secetă, ia apă de acolo aproape jumătate din sat. Sfințirea a fost săvârșită de preoții Cristinel Muscalu, parohul satului, ajutat de preotul Lucian Muscalu de la Parohia Valea lui Lalu din Buzău, de față fiind un impresionant număr de credincioși.
   Evenimentul s-a încheiat cu o masă frățească oferită celor prezenți de ctitori ajutați de alți oameni de bine. „Ideea construirii unei troițe în acel loc exista de mai mult timp, însă mereu au apărut încercări și ispite care parcă puneau piedică înaltului deziderat. Văzând că în sat la noi nu exista nici o troiță am fost motivat să mă implic în mod direct la construirea sfântului locaș ajutând atât financiar, dar și prin supravegherea pas cu pas a etapelor lucrării, din dorința de a se executa după o rânduială canonică. Mulțumim tuturor celor care au sprijinit într-un fel sau altul la executarea lucrărilor precum și domnului primar Gheorghe Tătaru pentru sprijinul oferit la branșarea troiței la sursa de energie electrică”, a spus Cristinel Muscalu, parohul satului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here