SANDENT Evoluţia în Radiologia Dentarã Digitalã

0
1575


   La fel cum în arta fotografică s-a trecut de la fotografia pe film și hârtie la cea digitală și prelucrarea pe calculator, la fel și radiologia stomatologică trece încet de la filmul convențional la radiografia digitală.
   Digitizarea în radiologie este expresia cea mai puternică a evoluției tehnologiei de la descoperirea radiațiilor X încoace așa cum remarcă autorul în lucrarea „Bazele radiologiei digitale stomatologice”. Deși au trecut aproape 30 de ani de la apariția primului senzor digital intraoral, implementarea și utilizarea pe scară largă a radiologiei dentare digitale în România este, încă, deficitară prin comparație cu celelalte state europene. Motivele sunt multiple, începând de la lipsa echipamentelor până la costurile de achiziție mari și ezitările în utilizarea calculatoarelor. Deși tocmai utilizarea computerului reprezintă marele avantaj al radiologiei digitale prin posibilitatea prelucrării imaginii radiologice pe calculator. Producătorii includ în software-ul programelor o gamă diversificată de metode de procesare, dintre care: modificarea contrastului, inversare a tonurilor de gri, magnificarea, colorare artificială, realizarea de măsurători etc. toate acestea regăsindu-se în opțiunile oferite în Focșani de centrul SANDENT de radiologie digitală.
   Principala problema a radiologiei în general dar a celei dentare în mod special este că obținem o imagine bidimensională a unor structuri tridimensionale (cum sunt dinții ori oasele maxilare) ceea ce poate duce în unele cazuri la suprapuneri sau distorsiuni, artefacte, pe radiografie. De aceea a fost dezvoltată de cercetători în ultimii ani o tehnologie de o mai mare precizie decât radiografia și anume tomografia computerizată ce oferă imagini tridimensionale ale structurilor scanate. Aceasta a pătruns rapid și în domeniul imagisticii dentare iar cea mai modernă variantă a acestei tehnologii 3D și anume Tomografia Computerizată cu Fascicul Conic (CBCT) poate fi acum disponibilă și vrâncenilor, centrul digital SANDENT din Str. Câmpului nr.6 având  în dotare un astfel de aparat  ce poate oferi opțional, dacă vor exista cereri din partea colaboratorilor, posibilitatea realizării acestor tomografii volumetrice digitale.   
   Cunoaștem îngrijorarea pacienților atunci când vine vorba despre orice fel de expunere la radiații X dar în radiologia dentară dozele sunt printre cele mai mici dintre toate cele utilizate în radiologia medicală. Cu toate acestea, pacienții centrelor SADENT sunt protejați cu șorțuri speciale indiferent de felul radiografiei realizate. Dozele de radiații se măsoară în unități mRem (mili Rem). O expunere medie în timpul unei radiografii dentare este între 0.4 și 1.1 mRem (chiar și mai puțin în radiologia digitală). Pentru o scurtă comparație, este util să aflați ca orice persoană normală primește din mediul înconjurător (de la soare, din atmosferă, de la aparatura electronică și electrocasnică) o cantitate medie de radiații de 300 mRem în fiecare an, iar doza maximă admisă este de 2. 000 mRem pe an. De aici se desprinde clar concluzia că teama față de radiografiile dentare nu este justificată deoarece dozele sunt nesemnificative pentru sănătatea pacientului dar beneficiul adus de o radiografie corectă este foarte mare pentru succesul tratamentului dentar.
   „Înțelegem dorințele colaboratorilor și pacienților noștri și de aceea am deschis în Focșani cel mai modern Centru de Radiologie Dentară Digitală în Str. Câmpului nr.6 (lângă Supermarket LIDL-fosta autogară). Acest centru nou, alături de cel deja existent în Str. Crinului nr.1 (lângă Muzeul de Istorie-zona BancPost) completează gama de servicii radiologice de înaltă calitate pe care dorim să le oferim pacienților și medicilor colaboratori. Radiografiile digitale nu sunt mai scumpe decât cele clasice și nu necesită programare pentru a fi realizate în laboratorul nostru dar este obligatorie prezentarea unui bilet de trimitere semnat de un medic stomatolog care să indice tipul radiografiei” Dr. Tudor Săndulescu – medic coordonator SANDENT Radiologie Dentară – competentă în roentgendiagnostic dentar.

   Pentru orice fel de informații legate de radiologia  dentară digitală puteți contacta Centrul de Radiologie  Dentară Digitală SANDENT în Str. Câmpului nr.6 Focșani,  telefon 0237.676.698.