Permise speciale pentru a putea conduce mopeduri și ATV-uri

0
83217


   Permisul de conducere va fi obligatoriu, de la începutul anului viitor, pentru conducătorii de mopeduri, dar și pentru cei care vor să se plimbe cu ATV-urile. Legea care prevede introducerea permisului „AM” a fost aprobată marți.
   Permisul de conducere pentru mopeduri este special, iar de cursuri au scăpat doar cei care au deja permis de conducere pentru categoriile A și A1. Potrivit comisarului șef Viorel Gheorghe, șeful Serviciului Poliției Rutiere Vrancea, „până acum conducătorii de mopeduri aveau nevoie de un atestat pe care îl obțineau de la școlile de șoferi, dar nu exista și proba practică. Atestatul putea fi obținut de orice persoană, fără să fie impusă o categorie de vârstă. Cei care au permise de conducere pentru categoria A sau A1 pot conduce și mopeduri, nemaifiind nevoie să mai dea examen. De asemenea, o altă noutate este aceea că din luna ianuarie a anului viitor, va apărea și categoria B1 pentru ATV-uri. Cei care au deja permis de conducere categoria B nu mai trebuie să susțină examenul și pentru categoria B1, ATV-urile putând fi conduse de către cei care au categoria B. Odată cu intrarea în vigoare a categoriei AM, respectiv cea pentru mopeduri, se va aplica și articolul 86 alineatul 1 din OUG 195/2002, care prevede că o persoană care conduce un moped fără a deține permis de conducere este cercetată penal. Până acum era doar sancțiune”, ne-a explicat comisarul șef Viorel Gheorghe.
   Permisul de conducere din categoria „AM” va avea o valabilitate de cinci până la zece ani, iar la fiecare reînnoire, șoferii vor fi obligați să facă un control medical.
   Chiar dacă vechea lege îi obliga pe conducătorii de mopeduri să dețină atestat, mulți dintre ei nu aveau și, ca atare, nu cunoșteau nici regulile de circulație așa cum ar trebui. Potrivit unei statistici întocmite de polițiștii Serviciului Poliției Rutiere Vrancea, în primele nouă luni ale anului, conducătorii de mopeduri au provocat 16 accidente grave, soldate cu patru morți și 14 răniți grav. Polițiștii îi sfătuiesc pe cei care au mopeduri să urmeze cursurile de specialitate și să susțină examenul pentru obținerea permisului, dacă nu vor să fie cercetați penal.
   Șoferii văd cu ochi buni noua lege. Acestora li se pare normal ca și cei care conduc mopeduri să aibă permis, deoarece și ei circulă pe aceleași drumuri, ca și mașinile. „Este normal să fie așa. Și ei circulă tot pe unde circulăm și noi și este normal să cunoască regulile de circulație. Mulți dintre ei habar nu au să circule, se bagă printre mașini, nu poartă cască și dacă îi accidentezi, tot tu ești vinovat. M-a ferit Dumnezeu de accidente, dar mereu, când văd un moped pe lângă mine, am mare grijă, pentru că sunt imprevizibili și pot face tot felul de manevre când nu te aștepți”, a spus Paul Neagu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here