Potrivit Ordonanței nr.70/2011, care reglementează modalitatea de acordare a ajutoarelor de încălzire sunt excluse de pe lista beneficiarilor persoanele care dețin mai multe imobile, cum ar fi case de vacanță, piscine sau saune. Åi cei care dețin motociclete, scutere, auto-mobile mai noi de zece ani, autocamioane cu sau fără remorci, șalupe, bărci cu motor, scutere de apă sau iahturi, tractor sau combină își pot lua gândul de la ajutorul pentru încălzire. Proprietarii preselor de ulei sau a morilor de cereale sunt și ei incluși pe listă. Cei care dețin drujbă sau gater, fie renunță la aceste bunuri, fie sunt excluși de pe lista beneficiarilor. De asemenea, persoanele care au un depozit bancar care depășește 3.000 de lei nu pot primi această formă de ajutor social. Excluși de la acordarea ajutorului pentru căldură sunt și proprietarii de terenuri intra sau extravilane, care au o suprafață mai mare de 1.000 sau 2.000 de metri pătrați.
Proprietarii de animale nu trebuie să dețină mai mult de trei vaci, cinci porci și 20 de oi sau capre. Totodată, cine are mai mult de 15 familii de albine se va încălzi la iarnă fără ajutor de la stat. În aceeași situație sunt și persoanele care dețin autoturisme cu o capacitate cilindrică care depășește 1600 centimetri cubi. Nu pot primi ajutoare la încălzire persoanele care dețin în zona colinară și de șes peste două hectare de teren arabil, livadă sau teren forestier.
Existența acestor bunuri este verificată de către angajații Serviciilor Publice de Asistență Socială din subordinea primăriilor, de aceea este bine ca persoanele care depun cerere pentru a primi aceste ajutoare să completeze formularele în conformitate cu realitatea.
Mii de beneficiari ai ajutoarelor de căldură
Potrivit răspunsului furnizat de către Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), în sezonul rece 2011- 2012 au fost 5.357 de beneficiari ai ajutorului pentru încălzirea locuinței cu energie termică, furnizată în sistem centralizat. „Consumatorii vulnerabili, care utilizează pentru încălzirea locuinței gaze naturale, beneficiază de ajutor lunar pentru încălzirea locuinței pe perioada sezonului rece în cuantum diferențiat, în funcție de veniturile înregistrate pe membru de familie/persoană singură”, se arată în adresa primită de la reprezentanții AJPIS. În această situație s-au aflat 1.762 de beneficiari.
Familiile și persoanele singure cu venituri reduse, care utilizează pentru încălzirea locuinței lemne, cărbuni, combustibili petrolieri, beneficiază de ajutor lunar pentru încălzirea locuinței pe perioada sezonului rece, în cuantum lunar diferențiat, în funcție de veniturile înregistrate pe membru de familie/persoană singură. „Numărul de beneficiari ai ajutorului lunar pentru încălzirea locuinței cu lemne, cărbuni sau combustibili petrolieri a fost de 21.656, iar suma plătită de 3.555.473 lei”, se precizează în adresa mai sus amintită.
Cuantumul ajutorului pentru încălzirea locuinței
Ajutorul acordat persoanelor care utilizează pentru încălzirea locuinței energie termică furnizată în sistem centralizat, se acordă sub forma unei compensări procentuale din valoarea facturii.
Aflați AICI cât puteți primi ajutor de căldură în această iarnă!