Ediția: Sâmbătă 18 ianuarie 2025 Nr. 6795
Ediția: Sâmbătă 18 ianuarie 2025 Nr. 6795

Video și GALERIE FOTO: Marian Oprişan, medaliat de UNESCO pentru reabilitarea mausoleelor vrâncene


 

  
   Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a primit o medalie și o diplomă din partea UNESCO, pentru proiectul „Drumul de glorie al armatei române în Primul Război Mondial”. Reprezentantul UNESCO, Ioannis Maronitis, a declarat că Marian Oprișan „este un om mare, un om deosebit, care a înțeles cât de important este patrimoniul cultural și istoric pentru România”. „Nu mi-am făcut decât datoria”, a răspuns președintele Marian Oprișan. Proiectul de reabilitare a mausoleelor vrâncene, în valoare de aproximativ 7 milioane euro, a fost inițiat de președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, în anul 2007. Marian Oprișan este singurul om politic din România care primește distincțiile UNESCO.
  
   Proiectul european „Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial”, implementat de către Consiliul Județean Vrancea a căpătat recunoaștere internațională, el fiind apreciat de către UNESCO. Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a primit o medalie și o diplomă din partea UNESCO, pentru implementarea acestui proiect.
   Distincțiile internaționale i-au fost înmânate președintelui Marian Oprișan, într-un cadru festiv, în Muzeul Armelor al Mausoleului Mărășești, în prezența ministrului Educației, Ecaterina Andronescu, ministrului Mediului, Rovana Plumb, ministrului pentru Relația cu Parlamentul, Dan Åžova, a secretarului de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului, Iulian Matache, a rectorului Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, Corina Dumitrescu, a ambasadorului Israelului la București, Excelența Sa, Dan BEN-ELIEZER, a parlamenta-rilor vrânceni, Miron Mitrea, Cristian Dumitrescu, Ciprian Nica, a vicepreședintelui Senatului, Petru Filip, a vicepreședinților Consiliului Județean, Dragoș Bîrlădeanu și Ionel Cel Mare, a prefectului Cătălin Popescu și a subprefectului Cristi Misăilă și a numeroși invitați.
   Mausoleul Mărășești și Muzeul Armelor au fost prezentate invitaților de către directorul Muzeului Vrancei, profesorul Horia Dumitrescu. Acesta a spus că, de-a lungul timpului, toate mausoleele au dus lipsă de bani, „au fost făcute din patriotism, din chete publice, din serbări populare”, însă acum, datorită inițiativei președintelui Marian Oprișan, toate cele patru mausolee ale Vrancei, „denumit ținut al jertfei și biruinței”, au intrat în acest proces de reabilitare, de modernizare, fapt unic în istoria Vrancei. „Nu am decât să îmi exprim gratitudinea pentru stăruința domnului președinte Oprișan de a asigura patrimoniului cultural național existent în județul Vrancea o stare bună în așa fel încât toate acestea să fie motiv de mândrie națională. Acest proiect vine după alte proiecte finalizate de domnia sa și am în vedere tot patrimoniul cultural național, respectiv Teatrul din Focșani, Ateneul Popular, ctitorii ale unui mare om, care și-a lăsat întreaga avere Focșanilor, maiorul Gheorghe Pastia, erou al Războiului de Independență, fost senator și deputat la vremea sa. De asemenea, fostul hotel Cimbru, care a servit ca hotel unora dintre membrii Comisiei Centrale, a fost reabilitat și datorită sprijinului direct al domnului președinte Oprișan am putut să realizăm Muzeul Unirii din Focșani, o instituție reprezentativă pentru ceea ce au însemnat Focșanii în istoria națională, mai ales în ideea luptei de unire și unitate”, a spus profesorul Horia Dumitrescu.

„Vreau să-i mulțumesc în numele românilor lui Marian Oprișan”

   Ministrul pentru Relația cu Parlamentul, Dan Åžova, a făcut o scurtă și excelentă lecție de istorie în care a prezentat principalele bătălii din Primul Război Mondial, bătălii care au schimbat practic soarta războiului și au deschis calea pentru realizarea Statului Național Unitar Român. Ministrul Åžova a susținut că toți românii, tineri sau mai puțin tineri, trebuie să cunoască istoria României.
Åžova a arătat că implicarea președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, a administrației județene, în reabilitarea mausoleelor vrâncene reprezintă un exemplu care trebuie urmat și de alte administrații locale, dar și de administrația centrală care trebuie să acorde mai multă importanță „monumentelor care aduc aminte despre ceea ce înseamnă istoria națională și dragostea de țară”.
   Ministrul Dan Åžova a spus că și străbunicul său își doarme somnul de veci în Mausoleul de la Mărășești. „Implicarea președintelui Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, în reabilitarea mausoleelor vrâncene este un lucru extraordinar. Vreau să-i mulțumesc în numele românilor lui Marian Oprișan și în nume personal, pentru că și străbunicul meu se află în acest mausoleu, a murit în prima bătălie de la Oituz. Înțeleg și ca pe o realizare personală faptul că autoritățile statului român   s-au preocupat și de osemintele celor din familia mea și cred că toți cei de față aici, dacă se vor uita în istoria familiilor lor, vor descoperi un mort în una din aceste bătălii. Pentru asta suntem azi aici și suntem mândri, le respectăm memoria și încă o dată îi mulțumim președintelui Marian Oprișan”, a spus ministrul Dan Åžova. 

Rovana Plumb: Marian Oprișan protejează patrimoniul cultural național

   Åži ministrul Mediului, Rovana Plumb a ținut să-i mulțumească președintelui Marian Oprișan și echipei sale pentru proiectele realizate în interesul și în folosul comunităților locale pe care le repre-zintă. „Alături de patrimoniul natural, de oamenii pe care îi are această țară, iată că tot ceea ce înseamnă patrimoniu cultural este pus în valoare și prin această construcție. O construcție făcută din suflet. Rea-mintesc că inițiativa de a construi acest edificiu a pornit în anul 1919 și a aparținut Asociației Ortodoxe Naționale a Femeilor. Sunt femeie și, în numele femeilor, mulțumesc. Marian Oprișan îți mulțumim pentru tot ceea ce faci pentru comunitate, pentru protejarea patrimoniului cultural național și să mulțumesc domnului vicepreședinte al Federației Asociației Centrelor UNESCO  pentru că astăzi avem prilejul ca unul dintre mărețele edificii ale României să intre în patrimoniul universal”, a spus ministrul Mediului, Rovana Plumb.
   Ministrul Educației, Ecaterina Andronescu, a amintit că Vrancea este un ținut ales de istorie și a mărturisit sentimentele pe care le încearcă de fiecare dată când calcă pragul Mausoleului de la Mărășești. „Vă mărturisesc smerenia cu care intru aici și, de fiecare dată, cu strângerea de inimă că aici, generații de români și-au dat viața pentru eliberarea pământului românesc. Cred că reprezintă, prin acest monument, pentru fiecare generație de oameni tineri ai României, o lecție pe care nu trebuie să o uităm niciodată. Faptele de măreție ale generațiilor de înaintași trebuie să stea ca exemplu că, iată, se poate, că s-au scris pagini de istorie”, a afirmat ministrul Ecaterina Andronescu.

„Poporul care nu își cunoaște istoria este un popor fără viitor”

   Vicepreședintele Federației Mondiale a Asociațiilor și Centrelor UNESCO  (WFUCA), responsabil pentru Europa și America de Nord, președinte al Clubului UNESCO Pireus&Islands, Ioannis Maronitis, a declarat că a luat act cu plăcere despre implementarea proiectului „Drumul de Glorie al Armatei Române”. „Am luat act cu deosebită plăcere de faptul că instituția pe care o conduceți implementează proiectul „Drumul de Glorie al Armatei Române”, proiect care își pro-pune reabilitarea mausoleelor ridicate în cinstea eroilor căzuți pe cîmpurile de luptă Mărăști, Mărășești. Vă felicităm pentru respectul pe care îl arătați pentru conservarea unui astfel de patrimoniu atât de valoros pentru comunitatea internațională. Datorită valorii sale, proiectul a fost selectat pentru a primi o distincție marca UNESCO”, a precizat Ioannis Maronitis.
   Acesta a declarat că Marian Oprișan „este un om mare, un om deosebit, care a înțeles cât de important este patrimoniul cultural și istoric pentru România”. „Poporul care nu își cunoaște istoria este un popor fără viitor. De aceea este foarte important ceea ce a făcut aici domnul Marian Oprișan”, a afirmat Ioannis Maronitis. Acesta a amintit de legături strânse între poporul român și cel grec. În ultimii ani, cele două țări au fost unite și de o criză economică, iar grecul a precizat că „arma cea mai bună pentru a trece această criză este cea culturală”.

Mausoleul Mărășești este „altarul neamului românesc”

   Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, și-a mărturisit emoțiile într-un asemenea moment când primele gânduri merg către înaintașii care s-au jertfit pe câmpurile de luptă pentru ca România să fie o țară întreagă, suverană și pentru ca românii să fie liberi. Åžeful administrației județene a amintit că libertatea, pacea și prietenia sunt cele mai importante valori, iar cei care s-au jertfit pentru ele merită recunoștința tuturor românilor. „De 23 de ani pledez pentru temeinicia cu care oamenii politici din România și nu numai ar trebui să cunoască istoria. Din nefericire, mulți nu o fac. Iar cei care nu o fac, greșesc”, a afirmat Marian Oprișan.
   Președintele Consiliului Județean spune că, din păcate, unii lideri politici au uitat ce înseamnă patriotismul, iar mausoleele Vrancei le vor arăta generațiilor următoare ce înseamnă să îți pese și să îți iubești țara. Oprișan le-a spus celor prezenți la Mărășești că acest mausoleu este Panteonul românilor, „altarul neamului românesc, care a dus la independența patriei noastre, la libertate, la crearea statului național unitar român”. „Patriotismul nu este o noțiune pe care am pierdut-o. Nu trebuie să te înfășori cu trico-lorul ca să le arăți conaționalilor tăi că ești patriot. Patriotismul trebuie să îl păstrezi în inimă și să demonstrezi semenilor tăi, conaționalilor tăi că îți pasă și îți iubești țara. Din păcate, mulți membri ai clasei politice românești au uitat de aceste va-lori și nu își mai iubesc țara. De aceea, noi avem datoria importantă pentru generațiile următoare, pentru copii, pentru copiii copiilor lor, de a le arăta aceste importante monumente ale patrimoniului cultural universal. Mausoleele Soveja, Mărăști, unde este înmormântat mareșalul Averescu, Mărășești și Focșani nu sunt bunuri cultu-rale ale județului Vrancea, ele sunt bunuri de patrimoniu cultural ale României și ale comunității internaționale”, a afirmat Marian Oprișan.

„Suveranitatea popoarelor este un lucru sfânt”

   Åžeful administrației județene a arătat că mausoleele din Vrancea sunt în patrimoniul planetei, un patrimoniu dedicat păcii și prieteniei între popoare. „Suveranitatea popoarelor este un lucru sfânt și noi, cu ajutorul UNESCO, al oamenilor care conduc și compun acest orga-nism internațional al lumii contemporane, avem datoria să conservăm și să arătăm generațiilor viitoare ce are mai bun această planetă și să reliefăm istoria adevărată. Nu mi-am făcut decât datoria și vreau să îi îndemn pe colegii mei din toate județele României, guvernul României, primul ministru, parlamentari că aceasta este singura cale pentru a ne iubi mai mult, de a ne respecta mai mult, pentru a fi serioși și pentru a arăta esența poporului nostru, pentru a lăsa moștenire generațiilor viitoare tot ceea ce este necesar să lăsăm”, a subliniat Marian Oprișan.
   Președintele Consiliului Județean a precizat că „cine nu își cunoaște istoria și nu vrea să facă nimic pentru patrimoniul cultural național sau pentru țara lui, nu are ce căuta în politică”. „Eu cred că românii au înțeles aceste lucruri și, pe viitor, de fiecare dată când politicienii le vor face rău, vor învăța să îi sancționeze așa cum se cuvine”, a conchis Marian Oprișan.

Mausoleele vrâncene, reabilitate cu bani europeni

   Proiectul „Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial” este cofinanțat de Uniunea Europeană prin Programul Operațional Regional 2007-2013, are o valoare totală de 21,2 milioane lei și își propune restaurarea, consolidarea, reabilitarea și introducerea într-un circuit turistic a mausoleelor de la Focșani, Mărășești, Mărăști, Soveja împreună cu alte monumente de factură istorică și religioasă aflate pe traseul „Drumului de glorie”, traseu care va cuprinde localitățile Focșani-Mărășești-Panciu-Străoane-Varnița-Mărăști-Soveja. Pentru atingerea obiectivelor proiectului au fost executate lucrări de reparații și modernizări la toate cele patru mausolee.
   La Mausoleul Eroilor din municipiul Focșani au fost efectuate lucrări de refacere a hidroizolației, de îmbunătățire a sistemului de ventilare, amenajări exterioare, lucrări de instalații electrice, etc., în scopul păstrării monumentului în patrimoniul național. De asemenea, a fost construit și un punct de informare. Lucrările de reabilitare a acestui obiectiv s-au finalizat în luna iunie a acestui an, iar inaugurarea Mausoleului Eroilor din Focșani a avut loc în data de 6 iunie 2012.
   Mausoleul de la Mărășești a necesitat lucrări de restaurare a clădirii, amenajări exterioare, amenajarea spațiului de parcare și a unui punct de informare, îmbunătățirea sistemului de ventilare, instalații electrice, termice și sanitare. Toate aceste lucrări sunt executate în proporție de 85-90%.
Lucrările realizate la Mausoleul Mărăști cuprind restaurarea clădirii mausoleului și a grupurilor sculpturale, amenajări exterioare, consolidarea terenului cu tendințe de alunecare din partea de est a obiectivului, amenajarea spațiului de parcare și a unui punct de informare, îmbunătățirea sistemului de ventilare, instalații electrice, sanitare și termice. Lucrările la Mausoleul de la Mărăști sunt executate în proporție de 80%.
   Mausoleul de la Soveja a necesitat următoarele intervenții: restaurarea clădirii mausoleului și a muzeului, amenajări exterioare, amenajarea unui spațiu de parcare și a unui punct de informare, îmbunătățirea sistemului de ventilare, instalații electrice, sanitare și termice. Până în acest moment lucrările au fost executate în proporție de 75-80%.
   Implementarea proiectului „Drumul de Glorie al Armatei Române în Primul Război Mondial” a început în decembrie 2009 și are termen de finalizare luna mai 2013.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?