Vârsta şi etnia copiilor, cele mai frecvente piedici în calea adopţiei

1
1297


   Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vrancea are în evidență, actualmente, 46 de familii care vor să adopte un copil și 22 de copii care așteaptă părinți. 16 prichindei au fost înfiați, pe parcursul acestui an. Pentru unul dintre acești copii, o fetiță, norocul de a avea un cămin se îndepărtează cu fiecare zi care trece, iar fiecare an adunat la vârsta sa nu este un motiv de bucurie, ci încă o piedică în calea înfierii… Ea a trecut de 13 ani, iar specialiștii spun că șansele adopției, pentru ea, sunt, practic, infime… Anul trecut, încă 26 de copii din Centrele Vrancei au ajuns lângă oameni cu suflet cărora le vor spune, pentru totdeauna, mama și tata…

   Să fii copil, să te faci mare știind că pericolele sunt mereu alungate de părinți, că găsești mereu mângâierea blândă a mamei, că himerele nopților sunt alungate neîndoielnic de tata… Să fii copil și să te faci mare crezând în puterea de a-ți împlini orice vis. Să-ți găsești omul potrivit cu care să străbați, apoi, viața în doi… Åži să ajungi să-ți împlinești devenirea ca om dând tu însuți naștere unui pui pe care să-l iubești, să-l ocrotești, să-l aperi și să-i fii alături necondiționat, așa cum doar mama și tata pot fii… Pare firesc, nu?
   Dar dacă ești copil și în jurul tău, printre gratiile pătuțului, vezi doar alți copii ce se uită la tine printre gratii identice? Dacă ești copil și trebuie să înveți să crești știind că singura umbră de căldură, singurele mângâieri vin de la „doamna” sau alte „doamne” în halate albe sau nu, prezențe mai mult sau mai puțin permanente în universul tau? Univers care, pe măsură ce crești, îți dai seama că este tot mai ciung? Un univers ca un pom fără rădăcini, sau ale cărui rădăcini n-au găsit pământul din care să-și tragă seva, astfel încât să ajungă să rodească… 
   Vine un moment în viața fiecărui pui de om, în care se întreabă de ce. De ce toți copiii care stau în casele, în blocurile din jurul instituției în care crește el, au cui spune mamă și tată, și el nu. De ce la ședințele cu părinții, ceilalți copii au reprezentanți și el nu. De ce alți copii pot spune „mă duc acasă” și el… nu. Ba chiar și de ce unii colegi de suferință pleacă într-o zi, cu mânuțele strânse de palmele ocrotitoare ale unei femei și un bărbat, care-l privesc cu nesfârșită dragoste, iar el… trebuie să rămână mai departe în instituție…
   De unde să știe, bietul, că timpul care trece e inamicul său? Că pielea sa, nu suficient de albă, îl condamnă să rămână toată copilăria, rățușca cea urâtă și nedorită de nimeni… Au uitat oare oamenii că rățușca cea urâtă, iubită și îngrijită, se transformă în lebădă…? „În momentul de față, avem 22 de copii care pot fi adoptați. Cel mai mic are un an și șapte luni, ceilalți, în majoritate, au între 4 și 5 ani. Avem și o fetiță de 13 ani, pentru care s-a deschis de două ori procedura de adopție, însă nu s-au găsit părinți. Iar șansele ei scad pe măsură ce crește, pentru că eventualii părinți își doresc copii de vârste cât mai mici… Ei spun că vor să trăiască toate etapele de creștere a unui copil. Mai mult, deși se știe că sufletul unui copil nu are culoare, sunt persoane pentru care etnia copilului este un criteriu”, a declarat Nicuța Vancea, consilier juridic cu atribuții șef Birou Adopții din cadrul DGASPC Vrancea.

Lista cu familii, trimisă de Oficiul Român pentru Adopții

   Anul trecut, 26 copii din sistemul vrâncean de Protecția Copilului au fost înfiați. Anul acesta au fost deja finalizate 16 adopții, specialiștii DGASPC încercând să găsească familii compatibile pentru încă 22 de copii. „Trei copii se află deja în etapa de potrivire, adică sunt în familiile care doresc să-i adopte. Lista cu familiile este trimisă de Oficiul Român pentru Adopții, din care noi trebuie să selectăm la rândul nostru pe cele mai potrivite cu copilul. Este un pic greoi, pentru că aceste familii nu sunt numai din Vrancea. Avem, în prezent, pe listă, familii și din Maramureș și din Bihor, dar încercăm să ne orientăm către cele din Buzău, Galați, care sunt mai apropiate. Avem în vedere criteriul proximității, domiciliul. Este destul de dificil, pentru că și familiile se regăsesc pe listele cu mai mulți copii. Este, cred, o scăpare legislativă. Ar fi trebuit să avem și noi la dispoziție măcar 30 de zile pentru a identifica în județ la noi o familie pentru un copil, iar dacă nu se găsea, atunci să luăm din alte județe… Dar așa este legea”, a explicat Nicuța Vancea.
   Familiile care doresc să înfieze un copil trebuie mai întâi să obțină un atestat, în urma unor evaluări și cursuri organizate la nivelul DGASPC. Anul trecut, 37 de familii și-au exprimat această dorință, din care 30 au obținut atestat pentru prima oară. „Am avut și șapte familii reatestate, pentru că în perioada de un an cât este valabil atestatul, nu s-a identificat un copil conform opțiunilor lor și mă refer aici la vârstă, etnie, sex, stare de sănătate. În acest moment avem 28 de familii cu atestat valabil, șase familii reatestate și 12 cereri în lucru. O serie de familii care doresc să obțină atestat au urmat deja cursurile, urmând să se organizeze în perioada următoare și altele. Este vorba de cursuri prin care potențialii adoptatori să-și asume în cunoștință de cauză rolul de părinte. Cele trei etape prin care trece o familie care solicită atestat constau în evaluare socială, evaluarea psihologică și aceste cursuri, toate acestea realizându-se în 120 de zile”, a detaliat Nicuța Vancea.

Procedura adopției s-a simplificat

   Începând de anul acesta, cel puțin teoretic, procedura adopției s-a simplificat. Noua Lege a adopției instituie termene precise în care un copil poate deveni adoptabil. Astfel, un copil poate fi declarat adoptabil dacă după instituirea măsurii de protecție specială a trecut un an, și părinții firești, precum și rudele până la gradul IV ale acestuia nu pot fi găsiți sau nu colaborează cu autoritățile, în vederea realizării demersurilor pentru reintegrarea sau integrarea lui în familie. De asemenea, un copil poate fi declarat adoptabil dacă părinții și rudele lui până la gradul IV declară în scris că nu doresc să se ocupe de creșterea și îngrijirea acestuia și în termen de 60 zile nu și-au retras această declarație sau dacă minorul a fost înregistrat din părinți necunoscuți. În acest caz, adopția se stabilește în maximum 30 de zile de la eliberarea certificatului de naștere al copilului.
   Modificările aduse Legii 273/2004 mai prevăd ca părintele minor care a împlinit 14 ani să-și poată exprima consimțământul la adopția copilului, asistat de ocrotitorul său legal. De asemenea, pentru adopția copilului născut în afara căsătoriei a fost reglementată o condiție specială. Astfel, filiația copilului față de tată trebuie confirmată prin rezultatul expertizei realizate prin metoda serologică ADN, pentru a elimina adopțiile ilegale care s-au practicat în ultimii ani, uneori chiar la recomandarea oamenilor din sistem. „Unele familii se sperie de timpul care trece până la finalizarea adopției. Au fost cazuri în care nu s-a reușit identificarea unui copil în perioada de un an, cât e valabil atestatul, și au renunțat. Totuși, trebuie curaj ca să faci pasul acesta, mă refer la adopția unui copil și cele mai multe familii, când se decid, merg până la capăt oricât ar dura. Satisfacția este foarte mare, în perioada post-adopție de doi ani, cât îi vizităm, vedem cât sunt de mândri și mulțumiți de copiii lor. Noi dorim ca toți copiii să aibă părinți și sperăm ca oamenii să-și schimbe mentalitatea și să aibă deschidere și către copii de vârstă mai mare sau de altă culoare…”, a concluzionat Nicuța Vancea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here