Pomii fructiferi, atacaţi de boli asemănătoare CANCERULUI la om

1
3009


Nucul, gutuiul, merii și perii sunt cei mai afectați de boli. Specialiștii recomandă tratamentul în primele faze, altfel, singura soluție rămâne tăierea. Din cauza bolilor, nucile și gutuile sunt din ce în ce mai puține pe piață.

   Nucile de anul acesta se vor vinde la super preț din cauza unor dăunători puternici, care au atacat acești copaci. Pentru prima dată după mulți ani, oamenii spun că abia un sfert din nucile pe care le aveau în mod normal se vor face în acest an. „Din cauza secetei, nucile de anul ăsta sunt maro la culoare și nu sunt nici prea bune la gust. S-au mănat. Noi acum vindem nucile de anul trecut. Anul ăsta nu știu dacă vom avea ce să vindem pentru că nu s-au făcut. Poate pe sus pe la munte să se mai găsească ceva”, ne-a spus Neculai Amăriei, din Vizantea Livezi, aflat în Piața Moldovei din Focșani.
   Numărul precupeților care vând nuci în Piața Moldovei s-a micșorat. Zilele trecute, doar doi vânzători aveau pe tarabă nuci. Potrivit specialiștilor de la Direcția Fitosanitară din cadrul Direcției Agricole, anul acesta, motivul pentru care nucile sunt puține și au un aspect neplăcut este atacul unei ciuperci numite antracnoza nucului care distruge frunzele și ramurile tinere ale copacului provocând desfrunzirea prematură a pomilor. „Atacul se manifestă prin apariția pe partea superioară a frunzelor a unor pete de culoare ruginie la început, care devin apoi brune cenușii. În dreptul petelor pe partea inferioară a frunzelor , apar puncte negre care sunt fructificațiile ciupercii. Lăstarii care sunt puternic atacați se usucă sau degeră în timpul iernii. Pe fructele atacate se întâlnesc pete brune care scad mărimea nucilor”, ne-a declarat inginerul Constantin Udrea, directorul Direcției Fitosanitare. Potrivit acestuia, singura soluție în această situație o reprezintă tratamentul cu produse fitosanitare pe bază de cupru sau mancozeb.

Focul bacterian al rozaceelor la plante, asemănător cancerului la om

   Anul acesta, specialiștii spun că a fost un an foarte greu pentru pomicultorii care au avut gutui, măr sau păr, din cauza unui dăunător foarte puternic, numit focul bacterian al rozaceelor, boală asemănătoare cancerului la om. „Sunt afectate toate organele plantei , cu excepția rădăcinilor , și reprezintă un adevărat dezastru  pentru măr, păr și gutui”, a precizat inginerul Constantin Udrea.
   Potrivit specialiștilor, nu există o boală a pomilor fructiferi semințoși mai distructivă decât focul bacterian al rozaceelor, produs de bacteria Erwinia amylovora. Pentru a preveni apariția și extinderea bolii, specialiștii fitosanitari precizează că este nevoie de un complex de măsuri cum ar fi cultivarea unor soiuri rezistente la dăunători, pomii trebuie să fie irigați și fertilizați moderat, focarele noi trebuie să fie detectate prematur în lunile iunie-iulie sau septembrie-octombrie, pomii afectați mai mult de 50 la sută trebuie să fie distruși prin ardere, iar pomii afectați parțial, la fel ca și lăstarii bolnavi trebuie să fie extirpați la 30 de centimetri sub leziune. „În perioada de repaos vegetativ se aplică un tratament cu hidroxid de cupru 3 %. În perioada înfloritului  se aplică 3 tratamente cu Aliette de 0,7 % . După fiecare ploaie care depășește 25 mm, pomii vor fi stropiți în decurs de 24 de ore cu substanțele de combatere amintite. Instrumentarul folosit la tăieri trebuie să fie dezinfectat cu hipoclorit de sodiu 10 %”, a precizat Constantin Udrea.
   În Piața Moldovei, prețul unui kilogram de gutui era zilele trecute 3 lei.

Nucile, troc pe oale și lighene

   An de an, satele și cătunele din zona de munte a județului Vrancea sunt bătute la pas de oameni din alte județe care vin să ia nuci. De multe ori, țăranii sunt păcăliți de acești comercianți de nuci, care îi prostesc pe cei în vârstă. Trocul e simplu, comercianții care vor să ia nuci vin cu oale, ligheane și alte obiecte luate de la magazinele cu preț redus, sau din Centrul Comercial Europa din București. Bat la porțile oamenilor și spun că vor să cumpere nuci. Atunci când gospodarii ies să vadă despre ce este vorba, negustorii de ocazie le spun că „iau nuci numai pe oale, găleți și lighene”.
O altă metodă de a-i păcăli pe gospodari este furtul la cântar. Precupeții spun că vor să cumpere nucile la kilogram, însă au grijă dinainte să „regleze” cântarul în așa fel încât să fure cel puțin 3-5 kilograme la 100 de kilograme reale. „Până acum veneau țiganii prin sat și ne prosteau cu ligheane, găleți și alte blide. După ce aduceam nucile la poartă ne spuneau că le iau numai plin pe plin, adică pentru o găleată plină de nuci dădeau una goală. Așa fac cu toate blidele pe care vin să le dea. Eu am luat de la ei și vă spun că sunt de proastă calitate. Nu țin deloc, se strică imediat și le arunci la gunoi. Mai sunt și unii care le cumpără la kilogram, însă trebuie să fii atent că sunt niște hoți și te fură la cântar. Cel mai bine e să le vinzi la bucată. Noi le numărăm, le punem în saci și când vin cumpărătorii le dăm la mie cum se spune la noi”, a spus Maria P., de la Jitia.

Doar nuci pentru colivă

Prețul nucilor a crescut din cauză că anul acesta au rămas foarte puține. În zonele de munte, unde an de an se vindeau zeci de tone, acum, aceste fructe au devenit o raritate. Gospodarii spun că nucile  sunt atât de puține, precum buruienile de leac. Mulți dintre oameni nu vor să le mai vândă. „Noi făceam în jur de 20 de mii de nuci în fiecare an, însă anul acesta din cauza frigului din primăvară și mai ales a secetei nu cred că vom ajunge nici la 5 mii. Nu am avut nicio posibilitate să intervenim, deoarece a fost un îngheț mai spre primăvară. Chiar dacă au rămas ceva nuci, acestea nu au ajuns la maturitate din cauza secetei prelungite. Pe nuci s-a strâns coaja de la suprafață și s-a înnegrit. Așa de strânsă e încât nu ai cum să o dai jos. Unii de pe la noi pun nuci în apă fiartă ca să le gogească. Eu mai am ceva nuci de anul trecut, sunt pe pod, uscate și bune de piață, însă nu prea le-aș mai vinde că le folosim în casă. Mai vin bătrânele și le mai vindem pentru colivă”, a spus Vasile, un localnic din Motnău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here