La „ExpoBachus 2012”, vrâncenii vor găsi cele mai apreciate vinuri din România. Expoziția de vinuri organizată în cadrul Festivalului Internațional al Viei și Vinului „Bachus 2012â³ va fi un prilej pentru cei pasionați să guste din vinurile care, an de an, obțin medalii naționale și internaționale. Vorbim despre vinuri din podgoriile din Vrancea, dar și din restul României.
Crama Gîrboiu
Este o cramă autentică și pitorească, ce acoperă o istorie presărată cu pasiunea și meșteșugul vinului, care se regăsește în oamenii gospodari și viile roditoare din zonele Cotești și Dumbrăveni din județul Vrancea. Recondiționată și modernizată de curajoasa familie Gîrboiu, fosta cramă a boierului Zamfirescu – Conu Alecu cum îi spuneau sătenii, făcea în anii â30 unele dintre cele mai bune vinuri din țară. Păstrând acea tradiție, familia Gîrboiu a reușit să dea un suflu nou zonei și să reînvie plăcerea localnicilor de a face un vin bun. Ajutate de soarele lin care aruncă raze hrănitoare spre viile întinse peste dealurile Coteștilor, vinurile Cramei Gîrboiu adună toată savoarea și buchetul unui vin cu har, meșteșugit de-a lungul vremurilor…
Crama Gîrboiu crede în vinul adevărat, corect și curat, realizat la o cramă autentică, cu atenție și măiestrie. Crama Gîrboiu crede în respectul pentru vin, pentru tradiție și pentru oamenii care urmăresc realizarea lui de la culegerea primului strugure și până la așezarea pe raft a sticlei cu vinul savuros. Crama Gîrboiu crede în tehnologia modernă, în investiții și în îmbunătățirea vechii tradiții de producere a vinului din renumita podgorie Cotești, Vrancea. De altfel, trebuie știut că cei de la Crama Gârboiu au obținut cele mai multe medalii pentru soiurile de vinuri produse aici.
Casa Panciu
Medalie de argint la International Wine Contest, București 2012
Crama Natura este inima, dar si sufletul vinurilor provenite din cele peste 100 de hectare situate la Å¢ifești, în podgoria Panciu, cultivate cu soiuri franțuzești precum Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel și Cabernet Sauvignon, dar mai ales cu cele mai renumite și iubite soiuri românesti de Fetească Albă sau Regală, Åarbă, Băbească Neagră și Fetească Neagră, vinuri ce-și trag seva de la poalele munților Vrancei.
Grand Via
Vinuri nobile din Podgoria Panciu
Grand Via este gama de vinuri nobile a societății Viticom SRL Panciu.
Societatea produce și imbuteliază vinuri DOC, IG și Vinuri de masă albe și roșii din soiurile Chardonnay, Sauvignon Blanc, Traminer, Tămâioasă Românească, Muscat Ottonel, Riesling Italian, Fetească Albă, Fetească Regală (vinuri albe) și Cabernet Sauvignon, Fetească Neagră, Merlot, Pinot Noir, Băbească Neagră (vinuri roșii). Pentru obținerea vinurilor de bună calitate, societatea are în dotare un laborator propriu acreditat, utilaje și echipamente moderne pentru vinificație, condiționare și păstrarea vinurilor. Viticom vinde prin intermediul magazinelor Metro, Cora și Billa și are etichete listate la Marriott și Lido.
Vincon
Colosul vinurilor din Vrancea
S.C. Vincon Vrancea S.A. s-a înființat în anul 1949 și este cea mai mare societate care produce și comercializează vin, distilate din vin, băuturi spirtoase și oțet. Compania deține în acest moment peste 2.150 ha de viță de vie în regiuni vini-viticole cu renume, precum Odobești, Cotești, Panciu, Huși, Chirnogeni, podgorii ce aparțin celei mai mari regiuni viticole a țării, „cel mai omogen și mai întins peisaj viticol din întreaga țară”, după cum precizează profosorul Valeriu Cotea în tratatul „Podgoriile și Viile României”.
Din aceste podgorii, societatea produce vinuri de calitate superioară din soiurile: Fetească Albă, Fetească Regală, Riesling, Sauvignon Blanc, Muscat Ottonel, Åarba, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir și Fetească Neagră. Tot din această regiune viticolă face parte și arealul Pietroasa, renumit pentru calitatea vinurilor dulci din soiurile Tămâioasă Românească, Busuioacă de Bohotin și Grasă, areal în care sunt exploatate cca 350 ha cultivate cu soiurile amintite. Vinificația se realizează în cele 20 de crame ale societății, crame care totalizează o capacitate de procesare și depozitare de peste 80.000 tone/sezon. Cele 2 combinate de condiționare și îmbuteliere a vinului, alături de 3 instalații Charente, o cramă de învechire a distilatelor și 2 linii de îmbuteliere a produselor pe bază de vin, conferă societății Vincon Vrancea o redutabilă forță de producție, ceea ce o distinge net în mediul concurențial intern. Vincon are în patrimoniu și Beciul Domnesc, o adevărată atracție turistică a societății, unde sunt depozitate vinuri vechi.
Rovinex
Vin de caracter
Rovinex a finalizat un program de investiții tehnologice pentru fermentarea controlată, tratarea, condiționarea si imbutelierea vinurilor, de aproximativ 20 milioane euro, conform standardelor europene. Urmare acestei investiții, societatea are o capacitate de producție de 350.000 hl vinuri îmbuteliate anual din categoria vinurilor de masă, vinurilor cu indicație geografică și a vinurilor cu denumire de origine controlată comercializate sub marcă proprie.
Vinexport
Since 1949
Societatea își dorește să ajungă pentru băutorii de vinuri cel mai de încredere producător din regiunea de sud a Moldovei, să ofere produse de calitate și să ăși aducă o contribuție la notorietatea deja vestitelor podgorii ale Vrancei și Nicoreștiului. Vinexport crede în trei lucruri: onestitate, exigență și un vin bun. Acestea sunt cele trei coordonate către care sunt orientate eforturile companiei. „Prețuim onestitatea față de clienți și distribuitori mai mult decât orice și încercăm să fim constanți în această atitudine. Continua îmbunătățire a vechilor tradiții de producere a vinului, moștenire a unei culturi a vinului vechi de secole, împreună cu lărgirea și diversificarea gamelor pe care le comercializăm este încă un punct vital în care investim cu tenacitate resurse, pentru că știm că în final consumatorul va fi cel care are de câștigat”, susțin cei din echipa de conducere a companiei.
Senator Wine
A început în Vrancea, a continuat în toată țara
Senator Wine este o companie privată care încearcă să ofere lumii soiurile românești și să obțină soiuri internaționale scoțând în evidență terroir-ul românesc. Compania a început să producă vinuri în regiunea Vrancea, care este una dintre cele mai vechi și mai renumite regiuni viticole din România. De-a lungul anilor, compania Senator Wine a crescut și în acest moment exploatează 850 ha vie în patru regiuni diferite: Vrancea, Însurăței (Brăila), Huși și Tirol (Caraș Severin). Având plantații viticole în patru zone diferite din țară, compania are posibilitatea să selecteze cele mai bune vinuri din fiecare regiune și să ofere consumatorilor un standard ridicat de calitate. Brand-urile aflate în portofoliul companiei sunt Monser, Varius și Senator Private Collection. Monser este cea mai mare gamă de soiuri pure românești, Varius o colecție de 5 soiuri internaționale, iar Senator Private Collection sunt două cupaje, unul alb și unul roșu.