Peste 2 mii de popriri pe pensiile vrâncenilor

0
1073


   Mii de pensionari sunt nevoiți să facă față traiului de zi cu zi din pensiile mai mici cu o treime, după ce, din cauza datoriilor neplătite către diverse instituții, li s-a pus una sau chiar mai multe popriri pe venituri. Potrivit informațiilor furnizate de Cornelia Cotea, purtătorul de cuvânt al Casei Județene de Pensii (CJP) Vrancea, la această dată există active 2.096 popriri, înființate asupra drepturilor de pensie ale beneficiarilor. „Menționăm că numărul popririlor nu semnifică numărul pensionarilor, un pensionar poate deține o pensie asupra căreia s-au înființat două sau chiar mai multe popriri, pe baza titlurilor executorii emise de către autorități publice, instituții abilitate”, a declarat Cornelia Cotea. 
   În principal, titlurile executorii au fost emise de Băncile unde pensionarii sunt giranți sau sunt ei înșiși restanți la plata ratelor, precum și Administrațiile Financiare din Focșani, Panciu, Adjud și Mărășești, pentru neplata diverselor impozite. De asemenea, popriri pe pensii au mai fost puse și ca urmare a emiterii de titluri executorii de către instanțele de judecată, în cazul hotărârilor judecătorești, primării – pentru impozite și taxe locale neplătite, precum și Casa de Asigurări de Sănătate Vrancea pentru debite privind contribuția de asigurări de sănătate datorată asupra tuturor veniturilor obținute de pensionari, în speță venituri din chirii, dividende, dobânzi și venituri obținute ca persoane fizice autorizate. „Casa Județeana de Pensii Vrancea are calitatea de terț poprit în relația pensionarilor cu diferite instituții, autorități publice locale, persoane juridice îndreptățite să recupereze debite în baza unor titluri executorii. Reținerile din pensie se realizează, potrivit prevederilor Codului de Procedură Civilă, eșalonat, într-un cuantum de până la 1/3 din drepturile de pensie aflate în plată, până la recuperarea integrală a debitului”, a precizat Adrian Juravle, directorul CJP Vrancea.
    Totuși, potrivit legii, dacă există hotărâri de înființare a popririi, reținerea din pensie poate ajunge, în unele situații, până la jumătate din acest venit. Pensionarii cărora li se instituie popriri pe pensii pot contesta doar în instanță acest lucru, ele fiind dispuse de către creditori. Casa de Pensii instituie poprirea ca urmare a unei adrese a unui executor judecătoresc. Același lucru li se poate întâmpla și salariaților, cărora li se oprește din salariu tot ca urmare a unei adrese trimisă de un executor judecătoresc.
   În conformitate cu prevederile Codului de Procedură Civilă, societățile sau instituțiile la care sunt angajate persoanele datoare sunt obligate să instituie popriri pe salarii sau pensii. Cei care se consideră nedreptățiți odată ajunși în această situație, se pot adresa instanțelor de judecată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here